Executivul a adoptat zilele trecute, prin Ordonanță de Urgență, Programul național de racordare a populației la sistemul de distribuție a gazelor naturale, parte a pachetului de măsuri pentru relansarea economică și de sprijinire a populației „Reclădim România”. Potrivit acestui document, va fi alocată suma de un miliard de euro pentru extinderea distribuției de gaz, în toată România, prin intermediul fondurilor europene.

Banii vor fi folosiți pentru investiții consistente în rețeaua de gaz, astfel încât numărul gospodăriilor racordate la rețeaua de gaze naturale să fie dublată în cel mai scurt timp posibil.
În prezent, doar 35% din populația României este conectată la rețeaua națională de gaze naturale. Programul lansat de Guvern va oferi sprijin localităților care nu au acces la rețeaua de gaze, astfel încât proiectele să fie realizate în cel mai scurt timp.

Potrivit actului normativ elaborat de Guvernul PNL, vor fi alocate 200 de milioane de euro din actualul exercițiu financiar și încă 800 de milioane de euro din următoarea perioadă de referință a fondurilor UE, 2021 – 2027, pentru finanţarea investițiilor privind extinderea distribuţiei de gaz în localităţile României.
Consider că extinderea utilităților în localitățile țării, respectiv gaze, apă curentă și canalizare, reprezintă o dovadă a respectului Executivului pentru oameni și pentru bunăstarea lor.
Creșterea confortului românilor și crearea unei infrastructuri de calitate, la standarde europene, constituie un pas important în modernizarea zonei rurale, precum și un motiv de bun augur în ceea ce înseamnă atragerea investițiilor publice și private.

Deputat PNL Bacău,
Elena HĂRĂTĂUPUBLICITATE