19 aprilie 2024
SportPuține, dar bune

Spre deosebire de Olomouc, care dispune de un lot numeros, Știința Bacău continuă să facă minuni cu un efectiv redus

Puține, dar bune

Două ore, două minute și cinci seturi. Atât a durat confruntarea de marți seara, dintre Știința Bacău și VK UP Olomouc, din prima manșă a „sferturilor” Cupei CEV la volei feminin. Un adevărat maraton. Un maraton pe care Știința l-a câștigat, cu toate că a fost nevoită să-l parcurgă cu un efectiv restrâns numeric.

Un efectiv cu care studentele defilează încă de la începutul sezonului. Minus Loredana Filipaș, operată între timp la genunchi și înlocuită cu Adina Roșca, jucătoare care trebuie trecută însă și ea la minusuri în Cupa CEV, unde nu are drept de joc deoarece a bifat deja meciuri în euro-cupe în toamnă, pe vremea când evolua la CSM Târgoviște.

Practic, din cele 12 jucătoare trecute marți seara, pe foaie, la turul cu Olomouc, Știința s-a putut baza doar pe nouă. Iar din aceste nouă, Sipoș a jucat puțin, ca alternativă la Otasevic. Așadar, cu excepția ridicătoarelor, Kapelovies și Guncheva, care au făcut cu schimbul, în rest, băcăuancele au mizat pe aceeași formulă dintotdeauna, cu Cazacu, Rogojinaru, Koleva și perechea de centri Faleș- Otasevic. Nu-i oare prea mult?



Sau, mai bine spus, nu-s prea puține? „Și ce putem face?”, a ridicat din umeri, Florin Grapă, care și-a amintit, la finalul partidei de marți, de un moment amuzant derulat în tie-break: „L-am văzut la un moment dat pe antrenorul meu secund, Aurel Cazacu, cum tot răscolea plăcuțele cu numerele jucătoarelor. I-am zis să le lase naibii în pace, că și așa nu avem ce schimbări să facem. La care el mi-a replicat: «Le răscolesc ca să impresionăm lumea și să le punem pe gânduri pe cehoaice, ca și cum am pregăti cine știe ce mutări câștigătoare»”.

Chiar dacă nu a mutat, pentru că nici nu avea cu ce să mute, Știința a câștigat pentru a cincea oară la rând în Europa. Forțându-și, o dată în plus, limitele. Și răsplătindu-și generosul public. „Le mulțumim tuturor celor care au venit la sală și ne-au susținut. Asta arată că echipa noastră joacă și este apreciată de băcăuani” a punctat Grapă. Dacă Știința nu a avut „guri de foc” de rezervă, în schimb Olomouc a demonstrat că are bancă lungă.

Când nu a mers Orvosova, a intrat Senkova-Napolitano. Când a obosit Struskova, și-a făcut apariția Sokolova. Iar când masiva Michalikova a lasat impresia că turează în gol, s-a apelat la Dedikova. Fără a uita-o pe slovaca Dudova, intrată la serviciu în setul patru, la 21-20 pentru cehoaice.

Deși are echipă, deși are rezerve și deși va miza pe propriul public în returul de săptămâna viitoare, antrenorul vice-campioanei Cehiei, Jiri Teply nu s-a hazardat în privința pronosticurilor: „Consider că ambele echipe păstrează în continuare șanse egale de calificare în semifinale: 50-50”. Florin Grapă, în schimb, și-a amintit de Sliedrecht. Adică de faptul că, după 3-2 acasă, Știința a mers în Olanda și s-a impus cu 3-0 în optimile de finală: „Câți dintre dumneavoastră ne dădeați șanse după meciul de pe teren propriu susținut contra campioanei Olandei? Cred că povestea se poate repeta. Acum, presiunea este pe echipa din Cehia”. Iar Știința este gata pentru o nouă reușită. Și, dacă va fi nevoie, pentru un nou maraton.

Premieră națională

În premieră pentru voleiul românesc cu ocazia unui meci de cupe europene, marți seara, la turul cu Olomouc, Știința a inclus în lot două junioare din pepiniera CSȘ Bacău. Este vorba de ridicătoarea Iulia Matanie și de trăgătoarea secundă Mădălina Airoaie. Iulia Matanie are doar 15 ani (este născută pe 10 octombrie 2003), iar Mădălina Airoaie are 16, urmând să împlinească vârsta de 17 ani pe 22 iulie. „Sunt două jucătoare de perspectivă, două produse sută la sută băcăuane, pe care sperăm să contăm în viitor”, a subliniat antrenorul Științei, Florin Grapă.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri