Luni, 27 aprilie 2015, va ramâne, cu siguranta, in analele protestelor din România. Nu prin numarul participantilor, nu prin lozincile aruncate in eter, nu prin confruntarea participantilor cu jandarmii si, in sfârsit, nu prin lungimea petitiilor lasate la usa institutiilor statului. Protestul initiat de scriitorul Doru Kalmuski, membru al Uniunii Scriitorilor din România are o istorie a lui, nefiind singurul trecut in dreptul acestuia.

De ce a vrut Doru Kalmuski sa-si incinereze intreaga editie a volumului “Conspiratia iudaica si alte aratari” (Editura DOCUCENTER Bacau, 2015), caci despre un asemenea protest este vorba?
S-a saturat de ipocrizie, de batjocorirea valorilor literare si stiintifice, de aberatiile din legislatia româneasca, care, printre altele face din penitenta o masina de produs impostura si din puscariasi, cercetatori si scriitori. Se stie ca, pentru eliberarea conditionata si reducerea pedepselor, condamnatii, pentru diferite fapte, pot adauga la CV-ul lor de buni puscariasi si cartile scrise in penitenciar, o carte scrisa, o luna reducere din pedeapsa. Asa s-a ajuns ca analfabeti, ipochimeni care nu au citit in viata lor mai mult de un abecedar, sa semneze tratate de istorie, carti pretins stiintifice, câte patru-cinci in perioade foarte scurte de timp. “Prin aceasta lege, prin acest troc, se aduce un afront valorilor, oamenilor de cultura, literaturii insasi, este o conspiratie impotriva Uniunii Scriitorilor”, a spus unul dintre participantii la protestul initiat de Doru Kalmuski, care a avut loc in fata Palatului Administrativ din Bacau.

Scriitorii au lipsit de la protest

PUBLICITATE

La refuzul Primariei de a-i permite desfasurarea radicalului protest, scriitorul bacauan a gasit o alta modalitate de a protesta: a adus pe scarile Prefecturii o cruce, pe care erau batute in cuie mai multe volume din “Conspiratia iudaica”, cruce pe care a transportat-o singur, in spate. “REQUIEM pentru literatura româna”, a scris pe cruce.

Ce si-a dorit Kalmuski? Doar sa atraga atentia asupra “aberatiilor” din legislatia despre care s-a facut vorbire. In acelasi timp, ar fi dorit ca alaturi de el sa fie colegi de breasla, scriitori, poeti, intelectuali, dar si parlamentari, reprezentanti ai administratiei locale etc. La ora anuntata, in Piata Tricolorului erau doar câteva persoane, unele venite special pentru a primi cartea gratuit (asa anuntase autorul), altii nimerisera din intâmplare. Nici urma de parlamentar, nici macar umbre de membri ai USR, Filiala Bacau. “Este, cred, a spus Doru Kalmuski, o fronda la fronda, sunt necajiti, poate, ca nu au initiat ei un asemenea protest.” Au fost la protest mai multi membri ai Uniunii Artistilor Plastici (Gheorghe Zarnescu, Mihai Chiuaru) decât ai USR, au fost si muzicieni.

“Cartea trebuie citita”

“Proliferarea falsului este un fenomen perpetuu la noi. Ceea ce s-a intâmplat in ultimul timp cu icoana si cartea, cred ca ne-a dus undeva spre anii ’50. Numai atunci mii de autori de mare valoare nu au fost publicati, erau pe lista neagra, in timp ce literatura patriotarda, nonvaloarea vedeau lumina tiparului pe banii statului. Tot atunci intelectuali de frunte ai tarii zaceau in puscarii, multi si-au scris cartile in memorie (ex. Radu Dumitrescu Gyr) si nu au avut posibilitatea, nici dupa eliberare, sa le publice. Ducerea in derizoriu a actului scrisului il duce la non-existenta. Este ingrozitor de trist”, a spus prof. Cornelia Ichim Pompiliu.

Am numarat: 25 de persoane, cu tot cu gazetari, fotoreporteri, cameramani, jandarmi (4) au participat la protest. “Unde sunt, domnule, scriitorii, studentii, nu vad un oficial aici?”, s-a intrebat, retoric, evident, un bacauan. Sigur, participarea la un asemenea protest incumba anumite probleme de confort intelectual, de morala si spirit civic. In alta ordine de idei, nu este obligatorie expunerea in public a adeziunii, exact ce spunea si prof. Petre Isachi (singurul membru al USR prezent): “Multi gândesc exact ca autorul acestui inedit si radical protest, insa nu au curajul, disponibilitatea pentru a veni aici. Cartea trebuie citita, eu am avut ocazia, interesant este ca autorul are doua eseuri cu titlurile, pe care le-am retinut – Societatea perfecta si Misterioasa tara a fericirii.”

“Cei care merg acum la biserica si vorbesc despre Dumnezeu, nu stiu care este originea crestinismului, adevarul”

Inca de la publicarea in ziarul nostru a Comunicatului de presa, semnat de Doru Kalmuski, am contactat mai multi scriitori, scriitori cu nume si carti, valorosi, pentru a le afla opiniile. Cei mai multi aflasera, altii inca nu stiau (nici dupa trei zile) despre ce este vorba. Da, este justificata atitudinea, da, este o mare problema, insa nu vreau ca opinia mea sa fie facuta publica, mi-au spus. N-are rost sa le scriu numele. Altii, fara sa citeasca un rând din carte (nici nu aveau cum) s-au apucat sa faca observatii critice, legaturi, de altfel inexistente, intre titlul cartii si protest.

“Cei care merg acum la biserica si vorbesc despre Dumnezeu, nu stiu care este originea crestinismului, adevarul. Citind cartea, acum au ocazia, deoarece nu a mai fost incinerata, poate este mai bine asa, citind cartea, care nu este una de religie, este una de beletristica, plecata de la idei reale, vor afla lucruri care nu au fost spuse, nu au fost scrise nicaieri. Mergeti la izvoare, doar adevarul, dupa cum a spus Iisus, te inalta. N-am venit aici sa vorbesc, sunt aici, impreuna cu voi, pentru a-mi exprima acest sentiment de nemultumire fata de soarta literaturii, fata de neputinta clasei politice de a repune in drepturi, in drepturile ei, a literaturii, a valorilor perene ale creatiei”, a precizat Doru Kalmuski. Cartile batute in cuie pe cruce au fost oferite unor participanti norocosi, deoarece erau cu autograf, ceilalti au primit cartea, in limita celor aduse la manifestare.

In final, ce ar mai trebui spus? Poate doar ce a clamat prof. dr. Ioan Mitrea: “Nu-i posibil in România, intr-o tara europeana, asemenea legislatie, asemenea legi, care incurajeaza impostura, plagiatul, non-valoarea ridicata la rang de valoare. Aceste aberatii nu mai trebuie sa continue.”

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. Și eu sunt unul din ”norocoșii” care au primit câte o carte din cele pironite pe crucea protestului.
    E dureros și rușinos că truda de a crea și scrie o carte a ajuns o bagatelă, un mod de a petrece timpul în detenție a unui trăitor paralel cu știința, literatura sau arta adevărată.
    Eu nu sunt scriitor, ci om al tehnicii și științelor exacte și cu multă trudă, timp de mai mulți ani, am reușit să dau tiparului trei cărți de credință și istorie, prin selectarea și structurarea manuscriselor rămase de la tatăl meu care a cercetat, studiat și așternut pe hârtie rezultatele strădaniei de peste 40 de ani. El este autorul cărților, iar eu am semnat doar prefața volumelor.
    În contrast, probabil, ”performanța” deținuților de a scrie 4-5 cărți în câteva luni aparține unor supraoameni, sau genii, care ar trebui să fie răsplătiți cu un supliment de detenție pentru a se manifesta mai bine.

LĂSAȚI UN MESAJ