Patruzeci de copii din Stanisesti, Motoseni, Colonesti si Rachitoasa au calatorit pâna in inima Frantei si au vazut aievea Turnul Eiffel si Arcul de Triumf, pe care le stiau din manuale. Minunea s-a intâmplat saptamâna trecuta, cu prilejul unui schimb de experienta intre elevii români si cei ai Colegiilor “Rosaire” si „Wanda Landovska” din Saint-Leu-la-Forêt.

Calatoria pustilor de pe Valea Zeletinului este parte a unui proiect de promovare a invatarii si consolidarii limbii franceze in vederea dezvoltarii comunitare, derulat de Consiliul Judetean (CJ) Bacau si cele patru primarii. Copiii au participat la orele de limba franceza si au vorbit despre ei si despre zona din care vin. „Informatiile privind istoria, cultura, viata sociala a comunitatilor satesti din zona Zeletinului a judetului Bacau au fost intregite de succinte prezentari realizate de fiecare echipa din cele patru comune cu sprijinul profesorilor lor”, arata Luciana Pascu Cârlan, consilier superior la CJ Bacau.

In Conservator au rasunat horele…

PUBLICITATE

Copiii au vizitat Domul Invalizilor, mormântul lui Napoleon, Turnul Eiffel, Arcul de Triumf din Place de l’Etoile, Parcul Asterix, dar si castelul din Chantilly, situat la 40 km de capitala Frantei, care detine o impresionanta galerie de arta. Toate acestea s-au datorat Asociatiei Amitié Roumaine Saint-Leu, partener in proiect. Primarul din St. Leu si-a exprimat dorinta de a vizita cele patru comune, iar Luca Niculescu, Ambasadorul României, le-a spus istoricul Palatului Béhague (sediul Ambasadei).

Pustii din Motoseni, Colonesti, Stanisesti si Rachitoasa au fost invitati, apoi, la seara româneasca organizata de Conservatorul din Argenteuil, unde au dansat hore moldovenesti si au cântat in româna, impreuna cu elevii francezi. La fel de minunata a fost si seara Amitié Roumaine, in care copiii si-au prezentat comuna si au oferit un spectacol cultural. „Prestatia lor, care a reprezentat dovada invatarii limbii franceze prin cântec, dans, teatru i-a impresionat pe participanti”, arata Luciana Pascu Cârlan.

Marturisirea unei doamne din Lucacesti-Bacau, stabilita in Franta, e doar una dintre dovezi: “Tin sa va spun ca mi-a mers la inima seara petrecuta la St. Leu in compania copiilor de pe Valea Zeletinului si a dascalilor lor. Ati produs o impresie puternica asupra noastra, a românilor de aici, dar si asupra francezilor caci am auzit numai elogii la adresa grupului bacauan. Eu, una, nu voi uita seara româneasca de la St. Leu cât voi trai! Am fost mândra de neamul meu cel românesc.” 

“Sunt multumit sufleteste pentru faptul ca am reusit in mandatul meu sa initiez si sa ma implic intr-un proiect care a motivat elevii din zona cea mai saraca a judetului nostru pentru invatarea limbii franceze, a incântat si bucurat inimile acestor minunati copii, talentati, frumosi, dornici de a-si depasi conditia si care au lasat o impresie pozitiva puternica francezilor, mai ales ca urmare a sustinerii unui program artistic traditional de cântec si dans românesc si de prezentare a comunei lor in limba franceza.”
Ionel Floroiu, vicepresedinte CJ Bacau, manager de proiect

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. FELICITARI COPIILOR SI ORGANIZATORILOR ! se vede ca mai sunt oameni care simt si traiesc romaneste,de acestia are tara nevoie ca sa fim cunoscuti peste hotare.

LĂSAȚI UN MESAJ