29 martie 2024
OpiniiEditorialPușcheaua de pe limbă

Pușcheaua de pe limbă

Un an atipic, la fel ca ultimii zece sau mai mulți. Pentru majoritatea, nimic schimbat față de trecut, lumea gândindu-se, pesemne, la cum să plece mai repede în vacanțe, după ce ne-am eliberat nițel de constrângerile pandemiei. Însă, în ochii agricultorilor, se conturează un an crunt, oamenii care ne pun pâinea pe masă luptându-se nu doar cu necinstita concurență venită de-afară, la pachet cu aluatul congelat (posibil mustind de conservanți), ci și cu restul problemelor din piață.

Unii mai deștepți decât media națională pretind că pâinea noastră cea de toate zilele va costa mai mult, după ce inflația a scumpit deja făina cu 24% față de finalul lui 2021. Și anul trecut, când am avut o producție record la grâu, pânica tot s-a scumpit, pe nevăzute, puțin câte puțin, cât să ne se prindă clientul. De vină a fost curentul care s-a dus, hăt!, spre cer. La fel și-n 2020, un an aproape la fel de bogat în grâne. La cum arată câmpurile de porumb, și mălaiul are șanse să ajungă trufanda, la iarnă, păpușoiul pierzându-și dinții în așteptarea ploii.

Noroc cu noul ministru al agriculturii, personaj spumos, cu numeroase episoade de clovn, care prin discursurile sale în fața camerelor de filmat, nu doar că se umple de penibil, dar iscă și controverse printre români. Parcă aflat într-o concurență cu tuta din modă care crede că se pricepe la toate (diva uitată de lume și de televiziuni debitând, recent, încă o enormitate, de data asta legată de secetă – în mintea ei, o conspirație a autorităților menită să croaiscă drum liber scumpirilor), ei bine, demnitarul ne-a demonstrat la televizor cum să desfaci pănușele și cum procedezi apoi cu știuletele, în timp ce-i numeri boabele care, musai, trebuie să fie pare.

Când mai nimerit ar fi fost să lucreze la politicile agricole, lăsând baia de mulțime în preajma alegerilor. Să-i fi ajutat mai mult pe țăranii cu palma cât o țară, vorba poetului, altfel, tare mi-e teamă că riscăm să ajungem la soluția studenților ieșeni, a pâinii făcută din făină greier. Sau poate la greieri, direct. Ori alte vietăți. Să nu se nască iar o pandemie, ferească Dumnezeu!, ca cea generată, după unele păreri, de consumul supei de … liliac. Pușchea.

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri