23 aprilie 2024
EconomiePuscarie sau amenda de 3 milioane de lei pentru evazionisti

Puscarie sau amenda de 3 milioane de lei pentru evazionisti

Din acest an, au intrat in vigoare modificarile aduse Codului penal care, in opinia specialistilor, vor impune o frecventa mai ridicata a urmaririi penale si a condamnarii unor persoane juridice. Notorii sunt numeroasele situatii in care evazionistii grei ai judetului nu ajungeau sa infunde puscaria, intrucât dosarele penale se pierdeau in hatisul instantelor.

De acum, insa, patronii de firme ar trebui sa fie mult mai atenti cum isi administreaza afacerile, altfel vor fi sanctionati drastic de legea penala, cu libertatea, dar si cu averea, valoarea amenzii pe care o platesc firmele crescând semnificativ. Noile reglementari penale au introdus o pedeapsa care nu exista anterior.

Mai exact, patronii vor plati cu inchisoarea, de la 6 luni la trei ani, sau amenda, daca instraineaza, ascunde, deterioreaza sau distruge, in tot sau in parte, valori ori bunuri din patrimoniul sau ori invoca acte sau datorii fictive, cu scopul de a delapida creditori.



In aceasta situatie s-ar putea afla si un administrator al unei firme din Moinesti care facea afaceri cu lemn si de la care Fiscul bacauan are de recuperat, inca de acum 10 ani, colosala suma de peste 340 de miliarde de lei vechi (circa 7,5 milioane de euro).

“Este un caz ce dateaza de prin 2005. Initial, firmei respective i s-a facut control fiscal si administratorul nu a prezentat actele contabile ale societatii, pe care, cel mai probabil, le-a distrus. I s-a facut o estimare, pentru ca legea ne permite acest lucru.

Din pacate, a durat mult cercetarea penala, iar acum am trecut la ultima forma de executare silita: darea in faliment. Nu a prezentat actele nici instantei, pentru ca nu le-a avut, si atunci, la solicitarea lichidatorului, aceasta a dispus obligarea la raspunderea solidara”, a precizat Mircea Muntean, director la Administratia Judeteana a Finantelor Publice (AJFP) Bacau.

Persoanele juridice risca sanctiuni mai dure si daca folosesc bunul in alt scop decât cel pentru care le-a fost incredintat sau daca un creditor profita de o persoana vulnerabila, din cauza vârstei sau a starii de sanatate. Noile reglementari penale mai prevad ca persoanele juridice, cu exceptia statului si a autoritatilor publice, vor raspunde penal pentru infractiunile savârsite in realizarea obiectului de activitate sau in interesul ori in numele sau. Amenzile pentru persoanele juridice au crescut semnificativ, valoarea maxima putând atinge si 3 milioane de lei (fata de 900.000 de lei pâna acum).

Aceste sanctiuni se vor determina dupa sistemul zilelor amenda, suma pentru o zi fiind imultita cu numarul de zile. Suma pentru o zi de amenda este cuprinsa intre 100 si 5.000 lei, iar numarul zilelor-amenda este de 30 de zile pâna la 600 de zile. Amenzile pentru persoanele juridice sunt de 3.000 de lei pâna la 3 milioane de lei (fata de 100 si 2.500 de lei). In stabilirea cuantumului unei zile amenda este importanta situatia financiara si economica a persoanei juridice.

“Instanta stabileste numarul zilelor-amenda tinând cont de criteriile generale de individualizare a pedepsei. Cuantumul sumei corespunzatoare unei zile-amenda se determina tinând seama de cifra de afaceri, in cazul persoanei juridice cu scop lucrativ, respectiv de valoarea activului patrimonial in cazul altor persoane juridice, precum si de celelalte obligatii ale persoanei juridice”
– noul Cod Penal

Limitele speciale ale zilelor-amenda sunt intre 60 si 180 de zile-amenda, când legea prevede pentru infractiunea savârsita numai pedeapsa amenzii, 120 si 240 de zile-amenda, când legea prevede pedeapsa inchisorii de cel mult 5 ani, unica sau alternativ cu pedeapsa amenzii, ori de 180 si 300 de zile-amenda, când legea prevede pedeapsa inchisorii de cel mult 10 ani. Zilele-amenda pot ajunge la 240 – 420, când legea prevede pedeapsa inchisorii de cel mult 20 de ani sau la 360 – 510 de zile-amenda, când legea prevede pedeapsa inchisorii mai mare de 20 de ani sau detentiunea pe viata. Aceste limite speciale pot fi majorate cu o treime, insa fara a se depasi limita maxima generala a amenzii, daca, prin infractiunea comisa, persoana juridica a urmarit sa obtina un folos patrimonial.

Administratorii care savârsesc infractiuni de evaziune risca sanctiuni mult mai dure decât pâna acum. Astfel, pe lânga plata taxelor si a impozitelor de la care s-au sustras, patronii penali risca sa fie condamnati la 1,5 milioane de lei amenda, plus eventual punerea sa sub supraveghere speciala pentru 2 ani, aceasta fiind o pedeapsa complementara noua aplicabila persoanei juridice. Aceasta consta in desemnarea de catre instanta a unui administrator judiciar sau a unui mandatar judiciar care va supraveghea, pe o perioada de la unu la 3 ani, desfasurarea activitatii care a dus la savârsirea infractiunii.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri