27 aprilie 2024
ActualitatePunte de legătură între Ziua Culturii Naționale și Unirea Principatelor, la Moinești

Punte de legătură între Ziua Culturii Naționale și Unirea Principatelor, la Moinești

La împlinirea a 163 de ani de la Unirea Principatelor Române, la Moinești preoții dr. Daniel Enea și Gheorghe Aniculoaie au oficiat, la Catedrala Nașterii Maicii Domnului și Sf. Ierarh Nicolae, o Liturghie în care au fost pomeniți făuritorii Unirii de la 1859.

La Tedeum-ul de la finalul Sf. Liturghii au participat și oficialitățile municipiului Moinești – primarul Valentin Vieru și viceprimarul Bogdan-Dragoș Legănuș – și președintele și prim-vicepreședintele Filialei Bacău a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, Dănuț Voicu și Cristinel Aioanei și membri ai Consiliului director al filialei. A fost prezent și veteranul de război col. (rtr) Ioan Procopie, care de curând a împlinit 102 ani și care pe 29 aprilie, de Ziua Veteranilor de Război, va fi înaintat onorific la gradul de general și i se va conferi titlul de cetățean de onoare al județului Bacău.

„Am adus și un omagiu poetului Mihai Eminescu, a cărui aniversare a zilei sale de naștere a avut loc de curând, pentru că în luna ianuarie este o punte de legătură între cultură și istorie, între datele de 15 și 24 ianuarie” – a spus părintele Daniel Enea.



După Tedeum, elevii clasei a patra de la Școala „Ștefan Luchian”, din Moinesti, conduși de directoarea adjunctă Ioana Dascălu, și corul Resurrectio al Liceului „Spiru Haret”, condus de profesoara Gabriela Bia, președinta subfilialei Moinești a Filialei județene Cultul Eroilor, au susținut un vibrant program de cântece patriotice și de poezie adecvată momentului.

Cu acest prilej, venerabilul Ioan Procopie a omagiat inițiativa de a se marca în acest mod împlinirea a 163 de ani de la actul Unirii Principatelor și a evocat dăruirea cu care Armata României a luptat pentru reîntregirea neamului și pentru păstrarea independenței de stat a României, la unele dintre aceste lupte fiind el însuși un participant activ.

Evenimentul de la Catedrala ortodoxă a fost apreciat și de primarul Valentin Vieru, care a amintit că pe 15 ianuarie moineștenii s-au întâlnit la Clubul Lira la un eveniment organizat de actorul Florin Zăncescu, fiu al Moineștiului, iar pe 24 ianuarie s-au bucurat, în Casa Domnului, alături de veteranul de război Ioan Procopie și de reprezentanții Filialei Bacău Cultul Eroilor, de evocarea evenimentelor din 24 ianuarie 1859.

La finalul programul de la Catedrală, Filiala Bacău Cultul Eroilor i-a înmânat primarului Valentin Vierul „Medalia a 30-a aniversare a reînființării Asociației Cultul Eroilor”.

Dănuț Voicu: „Educația poporului român a avut ca temelie reformele făcute de Alexandru Ioan Cuza, dar importante reforme au fost aplicate și în organizarea armatei române și nu numai. Prin Unirea principatelor s-a născut România modernă, recunoscută ca atare în lume prin strădania diplomaților noștri. La 1 decembrie 1918 un astfel de proces a fost definitivat și a apărut România Mare. Este important să evocăm personalitatea voievodului Cuza, dar și pe aceea a lui Mihai Eminescu, cel care i-a dorit României „la trecut-i mare, mare viitor”, Al. I. Cuza, când a fost silit să abdice, în noaptea de 11 februarie 1866, a spus, răspicat: «Să dea Dumnezeu să-i fie României mai bine fără mine decât cu mine. Trăiască România!».”

 

Petru Done

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri