Conform PUG, parcarea Spitalului de Pediatrie este "spatiu verde"

Presedintele Consiliului Judetean (CJ), Dragos Benea, i-a informat pe consilierii judeteni, in sedinta de luni, cu privire la taierea a 102 paturi de spital de catre actualul ministru al Sanatatii. „Taierea paturilor, oameni buni, va afecta Sanatatea judetului Bacau in totalitate, a avertizat presedintele, in plenul CJ Bacau. 102 paturi taiate din judetul Bacau pot insemna paturi taiate de la Spitalul Municipal, de la Onesti, Comanesti, Moinesti sau Buhusi.”

Benea a vorbit si despre neinceperea lucrarilor de modernizare si extindere a Sectiei de Pediatrie din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta (SJU). Cauza e una singura: Primaria Bacau nu a eliberat autorizatia de constructie din cauza ca, in PUG (Planul de Urbanism General), terenul pe care urmeaza sa fie extinsa Pediatria apare ca spatiu verde, desi e parcare.

„De un an, Primaria Bacau nu recunoaste ca are un PUG facut cu picioarele si cu multe greseli. Aceste discutii exista la nivel de director de Spital, secretar si aparat din Primarie de cel putin sapte-opt luni si daca nu era mass-media probabil ca mai trena aceasta problema. Acum constat ca incearca sa insaileze o solutie si ar fi bine sa o gaseasca cât mai repede”, a declarat Dragos Benea.

PUBLICITATE

Scoli care apar in zone cu case, fundatii in zone industriale

Acest PUG mai are si alte greseli, a precizat presedintele CJ. De exemplu, spatii destinate invatamântului apar drept spatii de locuit. „Incearca sa le corecteze acum, in sedinta de Consiliul Local, e foarte bine ca o fac si ramâne cum am stabilit in urma cu doua saptamâni: eliberati cât mai repede autorizatia de constructie pentru modernizarea Pediatriei, astfel incât sa finalizam acest obiectiv pâna la sfârsitul anului! Nu mai insailati fel de fel de raspunsuri”, a cerut Dragos Benea.

Nu doar Spitalul Judetean a fost incadrat gresit in PUG, ci si alte, atentie!, sase institutii publice, printre care Scoala 9 (apare in zona de locuinte individuale), Centrul de Educatie Incluziva (zona locuinte colective), Directia Sanitar-Veterinara (zona locuinte colective), sediul Transgaz, Fundatia Bosco (zona unitati industriale) si Congregatia Surorilor Oblate (zona destinatie speciala), dar si spatii comerciale care apar in zone de agrement si sport, desi nu este adevarat. Cel putin, asa rezulta din proiectul de hotarâre care va fi supus votului consilierilor locali in sedinta de miercuri, 20 aprilie.

Asadar, un PUG care produce efecte negative din 2012 incoace. „Au fost neconcordante pe care le corectam acum. Noi am mai rezolvat sute de astfel de situatii, daca au venit solicitari punctuale de la oameni care doreau sa construiasca. Acum, am intocmit o lista si le propunem pe toate pentru a fi corectate”, explica arhitectul sef al municipiului, Alexandru Geliman. Cu alte cuvinte, la momentul la care a fost realizat, PUG-ul a inclus din start greseli, dar autoritatile le-au descoperit prin intermediul bacauanilor veniti sa solicite certificate de urbanism. A

sa au aflat ca bucati de teren, si nu numai, erau incadrate gresit de arhitectii de la firma ieseana care a realizat planul in urma cu patru ani. Este si cazul strazii Mihail Kogalniceanu, de fapt Lucretiu Patrascanu sau a strazii George Cosbuc din cartierul CFR care nu figureaza asfaltata, desi este. Cum este posibil ca o scoala sa nu apara institutie publica? „Pai, daca unitatea respectiva nu a solicitat niciodata un aviz pentru o modernizare, nu aveam cum sa identificam problema”, spune Geliman.

Beneficiarul trebuia sa identifice erorile

Planul Urbanistic General a fost realizat de firma Arcadis TGH intre anii 2009-2011, contra sumei de 710 mii lei si supus aprobarii Consiliului Local in 2012. Asta, dupa ce timp de doi ani, Bacaul a functionat cu un PUG expirat (2010-2012).

Ordinul Arhitectilor Bacau – Neamt a punctat de la bun inceput ca documentul are probleme, fiind „doar o cosmetizare a celui vechi”, fara a avea la baza un studiu de trafic valid.

Propunerile arhitectilor bacauani, care au organizat la acel moment patru dezbateri pe marginea proiectului, nu au fost incluse in forma finala, desi „intentia Ordinului a fost de a discuta profesional si nu politic”, iar PUG-ul a primit aviz negativ din partea Ministerului Dezvoltarii.

Planul are o valabilitate de zece ani. Contactati telefonic, reprezentantii societatii ne-au comunicat ca „eventualele erori trebuiau identificate de beneficiarul proiectului la acel moment, or aceste erori nu au fost semnalate”, a precizat juristul firmei iesene, Dragos Ionita.

In acelasi timp, nici nu au putut raspunde la intrebarea cum au realizat PUG-ul, daca s-a facut in totalitate cu oameni si masuratori la fata locului, ceea ce inseamna ca astfel de scapari nu aveau cum sa existe.

Silvia Patrascanu
Andreea Gavrila

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ