În ziua de 1 mai, creştinii catolici ai Diecezei de Iaşi s-au unit în rugăciunea de recunoştinţă pentru darul pe care l-au primit prin consacrarea ca Episcop a Mons. Petru Gherghel, în urmă cu 25 de ani. Evenimentul aniversar a fost marcat printr-o sfântă Liturghie solemnă, în Catedrala din Iaşi.

La sfânta Liturghie au participat ÎPS Ioan Robu – arhiepiscop şi mitropolit de Bucureşti, PS Florentin Crihălmeanu – episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Mihai Frăţilă – episcop greco-catolic de Bucureşti, PS Martin Ross – episcop de Timişoara, PS Eugen Schonberger – episcop de Satu Mare, PS László Böcskei – episcop de Oradea, PS Anton Coşa – episcop de Chişinău, PS József Tamás – episcop auxiliar de Alba Iulia, PS Cornel Damian – episcop auxiliar de Bucureşti, PS Aurel Percă – episcop auxiliar de Iaşi, Mons. Baudouin Biajila Muankembe – consilier al Nunţiaturii, numeroşi preoţi din Moldova, din alte zone ale ţării şi din afara ţării, oficialităţi locale. Din Decanatul de Bacău au participat mai mulţi preoţi, în frunte cu pr. decan Isidor Dâscă.

Actualmente, Dieceza de Iaşi are 149 de parohii cu peste 202.000 de catolici (71.584 de familii). În dieceză sunt 288 de preoţi diecezani, 132 de preoţi călugări; de asemenea: 49 de călugări şi 424 de călugăriţe. Dieceza are 195 de seminarişti diecezani şi 267 de seminarişti călugări, 30 de instituţii de educaţie, 37 de instituţii de caritate şi de binefacere.

PUBLICITATE

Episcopul de Iaşi s-a născut la 28 iunie 1940, în localitatea Gherăeşti, judeţul Neamţ. După terminarea şcolii generale în satul natal, a intrat în Seminarul Catolic din Iaşi. La 29 iunie 1965 a fost hirotonit preot la Alba-Iulia, de către episcopul Marton Aron. Primul loc de apostolat a fost Parohia Barticeşti, în care a activat până în anul 1967, când a fost transferat la Rădăuţi. La 1 noiembrie 1970, a fost numit profesor la Seminarul din Iaşi, iar în martie 1975 a fost numit rector.
La 21 februarie 1978, papa Paul al VI-lea l-a numit, printr-un decret al Sfintei Congregaţii a Episcopilor, ordinarius ad nutum Sanctae Sedis cum munere administratoris apostolici (ordinariu la dispoziţia Sfântului Scaun cu drepturi de administrator apostolic) al Episcopiei de Iaşi. Instalarea a avut loc la 4 aprilie 1978. La 14 martie 1990, papa Ioan Paul al II-lea l-a ales şi l-a numit pe Mons. Petru Gherghel episcop de Iaşi. Consacrarea a fost oficiată la Seminarul din Iaşi, la 1 mai acelaşi an, de către actualul cardinal Angelo Sodano, pe atunci arhiepiscop, delegat al papei Ioan Paul al II-lea. “Ca toţi să fie una”: acestea sunt cuvintele înscrise pe stema sa episcopală.

DSC_0211

Episcopul Petru Gherghel îşi începe Scrisoarea pastorală „Mărire ţie, Doamne, mărire ţie!”, redactată cu ocazia acestui aniversar, cu aceste cuvinte: „Dragi confraţi întru preoţie, dragi fraţi şi surori, anul 2015 reprezintă pentru mine timpul unor trăiri speciale, al unor împliniri şi în acelaşi timp fericită ocazie de aduceri aminte şi, mai ales, de mulţumiri pentru atâtea daruri şi atâta generozitate faţă de mine din partea lui Dumnezeu, Părintele nostru al tuturor. În faţa evenimentelor deosebite pe care cu umilinţă le amintesc şi le celebrez, mă simt obligat şi fericit să nu uit şi să declar că tot ceea ce mi-a fost dat din partea cerului reprezintă un dar absolut gratuit, semn al bunătăţii infinite a lui Dumnezeu”.

Îi urăm Preasfinţitului Petru La mulţi şi fericiţi ani! Fie ca Domnul să-i binecuvânteze activitatea! Ne unim în rugăciune ca Dumnezeu ca să-l păstreze în sănătate pe episcopul nostru, să-l ajute să conducă turma ce i-a fost încredinţată cu înţelepciunea lui Isus, bunul Păstor, pe calea dreptăţii, a iubirii şi a păcii.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ