26 aprilie 2024
ActualitateProvocări Colocviale: Varujan Vosganian - „Literatura în era digitală”

Provocări Colocviale: Varujan Vosganian – „Literatura în era digitală”

Vineri, 20 mai 2022, începând cu ora 17.00, Centrul de Cultură „George Apostu” organizează o întâlnire-eveniment, ce privilegiază calitatea în domeniul creației literare și rolul instituțiilor de cultură în promovarea personalităților de prim rang din universul spiritualității românești contemporane.

Invitat special va fi romancierul, eseistul, poetul și economistul Varujan Vosganian, prim-vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor din România.

„Literatura în era digitală” este titulatura provocărilor colocviale propusă de marele scriitor român tradus în peste douăzeci de limbi străine, prin opera căruia curge pofta de viață, bucuria de a trăi cu demnitate și dramele colosale, dar insuficient recunoscute la nivel internațional, ale neamului său armenesc. Internetul a dus/este pe cale să genereze o regândire a modului în care scriem sau lecturăm?



Sunt romanele colective, scrise în stil Wikipedia, alternative serioase la literatura clasică, de autor? Vor reuși cărțile digitale, scrise cu ajutorul programelor de calculator, să înlocuiască sau să depășească (aparent) inepuizabila capacitate umană de creație? Spațiul digital va conduce la dispariția cărții tipărite sau … „Apocalipsa se amână”?, sunt întrebărio la care Întrebări la care Varujan Vosganian va încerca să găsească cele mai potrivite răspunsuri, pe măsura culturii sale enciclopedice, a experienței de viață, a spiritului său speculativ, scormonitor.

În același cadru va fi lansat și cel mai recent roman semnat de Varujan Vosganian – „Patimile după Gödel” (Editura Polirom, Iași, 2020). Despre lucrurile și conotațiile ce scapă cititorului obișnuit va vorbi, în stilul său inconfundabil, academic și jovial, profund și riguros, cronicarul literar Adrian Jicu.

Momentul muzical va fi asigurat de elevii Bogdan Iorga (vioară) și Daria Maria Popescu (vioară), de la Colegiul Național de Artă „George Apostu”, coordonați de prof. Lenuța Potop, acompaniați la pian de prof. Flaviu-Marius Panaite.

Proiectul este realizat în parteneriat cu Uniunea Armenilor din România – sucursala Bacău (președinte Vasile Agop), din dorința de a marca, cu acest prilej, împlinirea a 104 ani de la proclamarea Republicii Democrate Armenia (28 mai 1918).

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri