18 aprilie 2024
ActualitateProtocol de colaborare între SJU Bacău și Universitatea de Medicină din Târgu...

Protocol de colaborare între SJU Bacău și Universitatea de Medicină din Târgu Mureș

• studenții, dar și rezidenții de la „Medicină” se vor putea specializa la Spitalul Județean de Urgențe din Bacău • „mediciniștii” din Târgu Mureș îi vor putea ajuta inclusiv pe specialiștii în terapie intesivă sau boli infecțioase epuizați de pandemia de Covid

Ieri, 21 octombrie, a fost semnat un protocol de colaborare între Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș și Spitalul Județean de Urgență, unitate aflată în subordinea Consiliului Județean Bacău. Evenimentul a beneficiat atât de prezența lectorului Universitații din Târgu Mureș, Leonard Azamfirei, cât și a președintelui CJ Bacău, Valentin Ivancea, căuia i s-au alăturat echipa de conducere a Spitalului Județean și dr. Bianca Purcărin, senator PSD.

Inițiativa, venită din partea președintelui Consiliului Județean Bacău, Valentin Ivancea urmărește, în principal, sprijinirea corpului medical din unitatea băcăuană în istovitoarea muncă depusă pentru contracararea epidemiei de coronavirus, dar nu numai, știut fiind că, în țară, „mediciniștii” din diferite centre universitare s-au alăturat atât campaniilor de vaccinare de la sate, cât și activităților de monitorizare la domiciliu a bolnavilor suferinzi de diferite boli, astfel încât să nu mai fie nevoie de internare.



„Această idee a plecat încă de anul trecut, când, la invitația domnului profesor universitar, am vizitat universitatea din Târgu Mureș, unde am observat bunele practici din domeniul medical, care pot fi extinse la nivelul tuturor unităților spitalicești din țară. Atunci s-a cristalizat ideea unui plan de asistență medicală la nivelul județului, precum și a unei colaborări pe cerecetare-dezvoltare”, a arătat Valentin Ivancea, președintele CJ Bacău.

Prin urmare, studenții la medicină vor avea posibilitatea de a derula, la nivelul spitalului, stagiile de practică obligatorie din timpul vacanțelor universitare. În plus, și medicii rezidenți vor putea desfășura lungii ani de specializare până să ajungă la titulatura de medic specialist.

„Protocolul de azi este, de fapt, cadrul legal care ne permite, în perspectivă, să dezvoltăm o serie de activități care sunt de interes comun, atât pentru universitate, cât și pentru județul Bacău. Pentru noi, este important să găsim soluții de promovare a universității în județul Bacău, de unde, de altfel, provin foarte mulți dintre studenții noștri de foarte bună calitate.

Ca atare dorim să nu ne pierdem acest bazin populațional din care ne asigurăm studenții, mai ales că, acum, avem o ofertă educațională mult mai extinsă decât înainte”, a declarat Leonard Azamfirei, lectorul Universității din Târgu Mureș. De altfel, acesta a apreciat investițiile făcute în ultimii ani la Spitalul Județean de Urgență din Bacău, în special la secția de radioterapie, „extrem de importantă, și nu doar pentru că, în România, patologia oncologică este a doua mare cauză de deces, după bolile cardiovasculare, exceptând situația pandemică actuală, ci și prin performanța tehnică, medicală din secție, dată de echipamentele aliniate la standardele internaționale și de procedurile absolut remarcabile”. Parafarea colaborării dintre cele două părți vine cumva pe fondul pandemic extrem de sensibil, în care se constată o nevoie accentuată de medici specialiști în pneumologie și în boli infecțioase, inclusiv în terapie intensivă.

„Mi-am dat seama că la dvs. situația este cu mult mai gravă, sub aspectul resurselor umane, decât în alte unități. De exemplu, cei 22 de medici pe care-i avem la spitalul din Târgu Mureș, mult mai mic decât cel din Bacău, de 1.089 de paturi, la care se adaugă cei 83 de medici rezidenți, pe care dvs. nu-i aveți, ei bine, și tot au un volum de muncă extraordinar de mare. Mă mir și, în egală măsură, apreciez ceea ce se întâmplă aici cu cei câțiva «anesteziști» și «infecționiști», care împreună cu personalul medical mediu și cu cei care sunt implicați în diagnosticare pot ajunge la o astfel de performanță”, a completat oaspetele din Târgu Mureș.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri