Exasperat de invazia “scriitorilor” de dupa gratii, care scot carti pe banda rulanta pentru a-si mai reduce din pedeapsa, Dorul Kalmuski a decis sa protesteze intr-un mod inedit: va da foc intregii editii a ultimei sale carti in fata primei biblioteci a Bacaului.

Primim la redactie un comunicat exploziv din partea scriitorului Doru Kalmuski, prin care cere sprijinul redactiei ziarului Desteptarea, in vederea materializarii unui protest inedit: incinerarea intregii editii a recentei carti „Conspiratia iudaica”.

Protestul sau este singular in istoria Europei, a lumii moderne, determinat de transformarea cartii intr-un troc penal, impotriva imposturii, nonvalorii, avalansei de plagiatori si, in final, Doru Kalmuski cere sa i se alature toti cei care mai cred in valoare literaturii române.Redam mai jos protestul integral al scriitorului bacauan. (G.B.)

PUBLICITATE

Subsemnatul Doru Kalmuski, membru al Uniunii Scriitorilor din Romania, membru fondator al Filialei Bacau a U.S., cosemnatar al primului numar al ziarului Desteptarea, solicit sprijinul cotidianului in vederea obtinerii autorizatiei de lansare prin incinerare, in fata primei biblioteci publice din orasul Bacau, a ultimului meu volum “Conspiratia iudaica”.

Aceasta intentie se constituie într-un protest la adresa transformarii de catre justitie, a cartii în obiect de troc penal. Echivalarea în perioade de clementa judiciara în schimbul prezentarii unor asa zise lucrari stiintifice discrediteaza deopotriva cercetarea stiintifica, fenomenul literar cât si rostul justitiei însesi.

In contextul în care cartea de valoare nu-si mai gaseste locul din pricina imposturii, avalansei de plagiatori si grafomani, adaugarea unei noi forme de impostura, cea de natura penala arunca în derizoriu un tablou si asa grevat de rebuturi.

Ca atare ma vad nevoit sa trag acest semnal de alarma prin gestul amintit, împoriva unei aberatii care face din penitenta o masina de produs impostura si din puscariasi cercetatori si scriitori. Poate aceasta comedie trista condamnabila moral si stupida juridic, va trezi interesul vreunui parlamentar local îndemnâmdu-l sa initieze un proiect de lege corectiv.

Pâna atunci îmi reînnoiesc solicitarea chemând pe cei care considera acest protest firesc sa mi se alature. Inclusiv la arderea editiei volumului editat.

Doru Kalmuski


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

13 COMENTARII

 1. Va rog sa comunicati data si ora cand va avea loc acest protest. Admiratie pentru initiativa.
  Rusine sa le fie asazisilor scriitori puscariasi dar si celor care au votat asemenea aberatie.Voi participa la protest,

 2. Nu inteleg nemultumirea autorului scrisorii ! Se simte eclipsat de scriitorii penali Becali, MM Stoica, Gica Popescu, Copos sau de Adrian Nastase ,Varujan…(posibil)….? Doreste lansare prin …incinerare; da , in istorie nu va fi singular fiindca au mai fost arse carti (celebre!) in piata publica. De altfel vreau sa remarc si titlul volumului ce va fi incinerat:”Conspiratia iudaica”. Cred ca este o asociere de fapte si sintagme “formidabila”!

 3. Mi se pare o tampenie acest protest. Fiecare om are dreptul de a-si expune unele pareti verbal sau scris. aIta ca acei puscariasi doresc in a transmite ceva. Nu o fac verbal ci scris. problema este ce felde carti scriu acestia. Daca ne referim la Becali e bun protestul , daca ne referim la unul ca Adrian Nastase , acest protest lasa de dorit. Sa nu uitam ca e totusi professor universitar !! Mai intai sa ne uitam ce profesii si ce sunt cei care scriu si apoi sa comentam. Ma refer aici chiar si la Voiculescu care nu merita sa fie eliberat oricate carti ar scrie. Vad ca uniii admira protestul. Asa e romanul numai la halca fara sa gandeasca profund.. nu are timp.. !!! Domnule Kalmunski mai intai generati o idee pertinenta si puteti sa o dezbateti intr-un cadru public media si apoi faceti un protest. Ca prosti sunt destui care sa caste gura la niste carti arse !!!

 4. E un gest de frondă din partea prozatorului. Desigur va atrage atenţia. E de bine, e de rău?! Ar fi de bine dacă ar avea şi un efect pozitiv dar am (mici) îndoieli.
  Mă gândesc şi la bieţii copaci sacrificaţi doar pentru a fi arşi în piaţa publică… Desigur, sacrificaţi degeaba sunt şi de cei care, mai nou, din delicvenţi s-au transformat în… scriitori. Şi de toţi cei care scriu literatură de proastă calitate.
  În acelaşi timp mă gândesc că dacă s-ar arunca în foc o carte la care unii cititori chiar să ţină foarte mult, poate s-ar găsi doi-trei sa-şi asume riscul de a se răni puţin pentru a avea o carte mult – dorită. Sunt cărţi noi foarte bune de beletristică publicate recent iar unele sunt cam scumpe în librării.

 5. Domnule IONUT va respect punctul de vedere..VA ROG SA GANDITI TOT ATAT DE PROFUND si la faptul ca multi oameni de valoare ai acestei tari in care traiti si dumneavoastra au stat in puscarie poate mult mai multi ani decat domnul nastase si condamnati pentru faptul ca au dorit sa fie acestei tari mai bine. si care nu au putut beneficia de asemenea avantaje de reducere a pedepsei sau de detentie.NU ADMIT SA MA FACI PROST pentru ceea ce este normal sa se intample . VOI PARTICIPA LA PROTEST.

 6. draga ionut si ceilalti care nu intelegeti ideea protestului,am o dorinta pentru voi:stiu ca suna grotesc,dar mi-as dori sa primiti in cap un par de la un profesor universitar,iar acesta sa fie eliberat dupa cateva luni deoarece a scris un roman de exceptie si ,culmea, urmasii vostri sa iubeasca acest roman! Frumos, nu-i asa? E prea mare coruptia dragilor,incat e nevoie de gesturi extreme pentru a incerca macar, sa schimbam ceva!

 7. Felicitari d-le Kalmuski pt tot ce faceti.
  In tara asta au fost discreditati si medicii emitandu-se diplome false la facultatea de medicina unor impostori, cadrele didactice, pentru ca se angajeaza persoane necalificate in meseria de dascal, iar acum scriitorii.
  Cred ca in Romania, lucrurile scapa sau au scapat deja de sub control din multe puncte de vedere, iar presedintele si guvernul nu face nimic, ba chiar promulga legi care sa ii indestuleze pe parlamentari cu salarii si pensii foarte mari, nemeritat de mari in timp ce foarte multa populatie traieste in saracie.
  E de strigat la cer.

 8. Eu doresc sa cumpar cartea dvs , -“Conspiratia iudaica” – chiar sunt f. interesat dupa cum suna titlul… ! Va rog pt mine pastrati un exemplar ! Voi veni dupa el sper tot la “Desteptarea” .

LĂSAȚI UN MESAJ