Protestatarii au venit din nou in fata alesilor si au cerut un raspuns / foto: Ioan Bisca

Reprezentantii cartierului Miorita au protestat in sedinta din 25 mai a Consiliului Local (CL) impotriva unor actiuni derulate in cadrul proiectului europen de modernizare a spatiilor verzi din municipiul Bacau. Locuitorii acuzau ca le sunt distruse gradinile, in mod inutil, ca au fost taiati arbori care au crescut in 40 de ani, arbusti si garduri vii.

Ei au afirmat ca au investit in spatiile verzi si ca ar trebui ca firma care realizeaza proiectul sa fie mai flexibila si sa completeze sau sa corecteze unde e cazul, nu sa rada tot, pentru a inlocui niste arbusti cu alti arbusti doar pentru a cheltui niste bani.

A doua zi, protestatarii s-au intâlnit la fata locului cu patru consilieri locali pentru a le demonstra cum stau lucrurile. Alesii, fata in fata cu furia protestatarilor, nu au avut argumente. “Era necesara o mai buna comunicare“ au recunoscut membrii CL. “Grupul civic”, infiintat adhoc in zona Mioritei, nu s-a oprit aici.

PUBLICITATE

La sedinta “de indata”, de la sfârsitul saptamânii trecute, protestatarii au aparut din nou in sala Centrului de Afaceri, spre nemultumirea alesilor. Ilie Birzu a reafirmat faptul ca locuitorii nu cunosteau proiectul si ca ar fi fost necesar ca “echipa de proiect sa discute cu oamenii din fiecare zona despre lucrurile care ar trebui sa ramâna si cele care ar trebui schimbate.”

Leonard Padureanu: “Se poate renunta la ceva”

Iulian Stoican a precizat ca “e dificil de schimbat un proiect european”, iar George Bogatu a afirmat ca “acest proiect a fost facut din birou”. Sunt arbori si arbusti care cresc in zeci de ani, a mai spus Bogatu, dar “e adevarat, am vazut si straturi de ceapa, rosii, ridichi, iar acelea trebuie scoase”. Radu Ababei, viceprimar, le-a amintit ca in Occident nu construieste si nu planteaza cine ce vrea. “Mie imi plac regulile”, a insistat Radu Ababei.

Rugat sa faca lumina in privinta acestui proiect, Leonard Padureanu, administrator public, a declarat: “Eu nu am vazut in viata mea proiecte ideale. Exista instructiuni ale UE care spun ca se poate renunta la ceva din proiect si se poate face altceva. Adaptarea proiectului la teren, asta trebuie facut si exista instructiuni despre cum putem face asta.” In acelasi timp, exista indicatori care trebuie respectati.

Doru Tanase, unul dintre membrii “grupului civic” de pe Mioritei, a explicat ca locuitorii nu sunt impotriva proiectului european, “cu atât mai mult cu cât sunt bani europeni si va fi mai usor si pentru dumneavoastra, si pentru noi!” Ideea este ca echipa de proiect “sa fie mai atenta” si sa nu distruga “zonele care arata bine si trebuie doar un pic amenajate!” Negocierile continua!


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

5 COMENTARII

  1. Aceleasi consultari ar trebui sa existe si in cazul parcului! E chel si parca mai mic fara arbusti si gardul viu care delimita foarte frumos zonele verzi de alei!
    Prin tot orasul copacii mari si gardul viu duc greul oxigenarii. Nu-i mai taiati!!!!!!!
    Gazonul e f pretentios si bun doar pt stadioane iar puietii plantati acum abia peste 20 de ani vor oferi umbra.

  2. A doua persoana din dreapta are PARCARE PRIVATA PE SPATIUL VERDE, ÎNGRĂDITĂ CU PLASĂ DE SÎRMĂ, tăiată în așa fel să rămână țepi de 4-5 cm, vezi pe Logofăt Tăutu nr.5, Renault Symbol gri. Cum să dorească el desființarea MOȘIILOR???? Dacă primăria ar desființa toate gardurile metalice din oraș și le-ar da la fier vechi, și-ar asigura bugetul pe cel puțin 2 ani. Punem fiare, sârme ghimpate, orice numai să protejăm moșiile. Primăria ar trebui să verifice și instituțiile subordonate, și ele au garduri dotate cu țepi metalici care pot răni – vezi școala M.Drăgan de pe Logofăt Tăutu. Lăsați spațiul public accesibil tuturor, dacă vreți să fiți moșieri cumpărați-vă pământ și bucurați-vă de el.

  3. Verde Imparat,ce s-a facut in parc e mai bine!Fara tufisuri se vede acum pana departe in parc.In Franta,parcurile arata la fel.Era cam periculos cu tufisurile alea foarte dese,cam multi ciudati prin dosul lor…

  4. Orasul duce lipsa de spatii verzi si ne apucam sa taiem si copaceii din jurul blocurilor fara sa punem nimic in loc. Cel putin in acesta faza executantul a trecut cu entuziasm la distrugere, dar nu am vazut vreun copacel plantat in locul copacilor si gardului viu distrus. Vad in schimb ca se fac borduri noi in jurul blocurilor, mai mult beton, ca asta ne lipsea… Inca un proiect din care se imbogateste Symmetrica.
    Felicitari celor care au luat atitudine!

LĂSAȚI UN MESAJ