14 iunie 2024
ActualitateProtest spontan la Arhivele Naționale

Protest spontan la Arhivele Naționale

Angajații Serviciului Județean Bacău al Arhivelor Naționale ale României, membri ai Sindicatului Polițiștilor Europeni EUROPOL, și-au manifestat profunda nemulțumire față de inechitățile salariale dintre serviciile județene și Aparatul Central al domeniului prin întreruperea activității și anularea programului de lucru cu publicul. Iată cum explică salariații nemulțumirea și protestul lor:

 

„Din luna ianuarie 2024 s-a inițiat un proces de aliniere a salarizării personalului din instituțiile publice din mai multe sectoare de activitate bugetară la nivelul salariilor din administrația centrală. Acest demers a fost realizat în scopul eliminării discrepanțelor salariale dintre funcțiile din administrația publică centrală și cele din unitățile teritoriale.



Toate aceste discriminări lezează demnitatea angajaților, mențin Arhivele Naționale ale României într-o subfinanțare cronică și generează demisii în masă, în contrast cu binele pe care această instituție îl face societății românești de peste 190 de ani de existență: eliberarea actelor pe baza cărora cetățenii și persoanele juridice îndreptățite își (re)câștigă drepturile, păstrarea, îmbogățirea și conservarea identității noastre locale și naționale.

 

În pofida eforturilor depuse încă de la începutul anului și a demersurilor legale inițiate, cerințele pentru o salarizare echitabilă și respectarea drepturilor legitime ale salariaților din Serviciile Județene ale Arhivelor Naționale nu s-au finalizat printr-un act normativ (Plx 67/2024 privind aprobarea OUG 128 pentru unele măsuri referitoare la salarizarea personalului din învățământ și alte sectoare bugetare), actul fiind blocat la Camera Deputaților – cameră decizională, din data de 26.02.2024, după ce a fost aprobat în Senat începând cu data de 19.02.2024.

 

Acest protest face parte din calendarul anunțat pe 17.05.2024, protest care a culminat cu o amplă manifestare în data de 23 mai 2024 alături de angajații Agențiilor pentru Protecția Mediului, în fața Guvernului României.

Acțiunea noastră a fost concepută ca un al doilea semnal de alarmă pentru guvernanți, iar acțiunile de protest nu vor înceta, până la eliminarea inechităților și discriminărilor salariale.

Prin această mișcare, angajații Arhivelor Naționale ale României demonstrează că au curajul să facă ceea ce polițiștii nu au pus încă în practică, respectiv să suspende activitatea.”

 

Argumentele salariaților

 

Protestatarii invocă eșecurile demersurilor întreprinse de salariații Arhivelor Naționale ale României prin care s-a cerut eliminarea discriminării salariale și egalizarea la nivelul instituției. Eu spun că au fost luate măsuri numai pentru celelalte instituții publice, prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 128 din 28 decembrie 2023 pentru unele măsuri referitoare la salarizarea personalului și care se perpetuează prin Proiectul de Ordonanță pus în dezbatere publică în data de 21.05.2024 pe site-ul Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

Protestatarii mai spun că nu pot sta pasivi la discriminarea, depopularea și deprofesionalizarea unei categorii importante de specialiști și a unei instituții fundamentale a Statului Român și aduc în atenție:

 

  • Principiul care a stat la baza elaborării prevederilor Ordonanței de Urgență, și anume: recunoașterea importanței muncii și a nivelului de specializare dobândit de-a lungul timpului de aceeași categorie de salariați și eliminarea diferențelor salariale existente la nivelul unei instituții, este aplicabil și angajaților structurilor județene ale Arhivelor Naționale, deoarece există o diferență salarială substanțială între aparatul propriu de la București și aceste structuri;
  • Instituția Arhivelor Naționale, potrivit art. 1 din Hotărârea Guvernului nr. 1376 din 2009, este unica autoritate de reglementare și control în domeniul evidenței și gestionării Fondului Arhivistic al României, cu misiunea de a conserva documente relevante pentru memoria și identitatea națională și la buna funcționare a administrației publice. Reforme importante ale Statului Român s-au realizat și se realizează cu implicarea Arhivelor: redobândirea unor drepturi ale statului, reconstituirea dreptului de proprietate pentru persoanele fizice și juridice, evidența persoanelor deportate, închise etc. Aceste atribuții sunt identice pentru întreg sistemul;
  • Salarizarea scăzută a dus deja la o destructurare și demotivare, mulți angajați foarte bine pregătiți, cu competențe dobândite în ani de practică și pregătire, părăsind sistemul. S-a ajuns ca majoritatea structurilor subordonate să funcționeze cu un număr mediu de 10 angajați, totalizând un număr de 358 de funcționari publici la nivelul întregii țări;    
  • consecința directă a menținerii acestei situații, asociată cu creșterea obligațiilor profesionale va fi diminuarea capacității instituționale și a calității muncii, supraîncărcare, deprofesionalizare, îmbătrânirea personalului. Deprinderea competențelor necesare în domeniul arhivistic se face într-o perioadă îndelungată de timp, iar dacă nu există o motivare corectă salarială, se va crea o disoluție, fiindcă instituția va rămâne fără personal.

 

„Nu putem asista impasibili la destructurarea instituției prin demotivare, lipsă de interes și facem un ultim apel la remedierea acestei situații, mai ales că impactul bugetar este nesemnificativ, căci vorbim de 358 de funcționari publici, pentru ca memoria și cunoașterea să nu fie parcate în uitare și nepăsare. În consecință, rugăm modificarea textului Proiectului de OUG.

Dacă apelul nostru nu va găsi deschidere, funcționarii publici din Arhivele Naționale vor apela la toate formele de protest prevăzute de lege.”



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri