19 aprilie 2024
ActualitateRevolta asistenților ATI la Spitalul Județean

Revolta asistenților ATI la Spitalul Județean

O parte dintre asistenții de la secția de Anestezie Terapie Intensivă (ATI) din Spitalului Județean de Urgență (SJU) Bacău au protestat în această dimineață, joi, 17 septembrie, în fața Pavilionului Administrativ al spitalului. Principalul lor motiv de nemulțumire este neacordarea unor sporuri salariale.

„Am venit astăzi aici ca să cerem lămuriri pentru că nu ni s-au acordat drepturile legale privind sporurile și stimulentele financiare care ni se cuvin. Aceste sporuri trebuia să le primim în baza unei legi. Conducerea ne-a spus că dacă nu vrem să lucrăm cu COVID, să schimbăm departamentul și că nu există sursă de finanțare, și când va exista, atunci vom primi stimulentul. Nu suntem mulțumiți de răspuns. Așteptăm un răspuns în scris, și în funcție de acesta vom face și alte demersuri”, a declarat Aida Oprea, asistent medical ATI la SJU Bacău.

În total, pe secția ATI din Spitalul Județean de Urgență Bacău sunt aproape 100 de asistenți medicali, aceștia fiind susținuți prin semnături pe solicitările înaintate conducerii și de medicii de pe secție. Asistenții medicali mai acuză și faptul că în spital circuitele nu sunt bine gândite, nu au mijloacele necesare de protecție și echipamente, fapt ce a dus la îmbolnăvirea cu COVID-19 a unui sfert din personalul secției. Protestatarii au subliniat și faptul că pe secție este lipsă de personal și că nu beneficiază de concedii medicale sau concedii de odihnă, de când a început pandemia. În ceea ce privește stimulentele financiare, asistenții medicali de la ATI susțin că ar trebui să primească 30% din salariul de bază, bani care ar fi trebuit să vină încă din luna martie, de la începutul stării de urgență, dar și suma de 2.500 de lei, stimulent financiar de la guvern, bani care nu au ajuns la toți asistenții.



Este vorba în primul rând de ordinul comun 94/1070/ 3 iulie 2020 al Ministerului Sănătății și Casa Națională de Sănătate (normă de aplicare a Legii 56/2020), care prevede acordarea unui stimulent de până la 30 % personalului medical din spitalele publice care lucrează în prima linie în lupta cu noul coronavirus, cu mai multe trepte de spor de la 5 la 30 la %, în funcție de condițiile de muncă evaluate de fiecare unitatea medicală în parte. Nominalizarea personalului care beneficiază de aceste sporuri, categoria de personal și mărimea sporului se stabilesc de ordonatorul de credite cu consultarea prealabilă a sindicatelor din domeniu. În prezent, un asistent medical ATI încasează venituri brute între 5.000 și 10.000 de lei/lună.

„Ce ține de acele stimulente, ele vin de la Casa de Sănătate, nu spitalul trebuie să le dea. Însă legat de lipsa de echimpamente, această afirmație nu este reală. Poate că mai sunt mici sincope pe aprovizionarea unor materiale de protecție, dar acesta nu pune egal în fața unei lipse acute. Oricum secțiile au grupuri pe whatsapp, se mai împrumută între ele, se refac stocurile, dar vorbim, repet, de mici întârzieri în aprovizionare care se numără în câteva zile, nu în luni, deci este exclus să vorbim de o lipsă de echipamente. În ceea ce privește detașările de pe secție, da, am spus-o și o mai spun și acum. Este un an de sacrificiu, pentru toată lumea, iar stresul fizic și psihic e mare, mai ales la ATI. Le-am spus tuturor că semnez orice transfer în ATI de pe orice secție, dar și orice transfer de pe ATI pe oricare altă secție. Și spun asta strict în ajutorul celor care lucrează aici, fără a-și pierde locul de muncă. Cât despre infectare, deja vorbim de infectare comunitară, nu de vreun focar pe secție. Sunt infectări care nu provin din spital, pentru că la Urgențe nu avem, la Pediatrie nu, circuitele sunt gândite de la început, ceva probleme sunt într-adevăr la Spitalul Municipal, care abia ne-a fost dat în folosință și unde încercăm să remediem ce se poate”, ne-a declarat Adrian Popa, managerul spitalului.

„Aceste stimulente se dau în toate spitalele publice. Presupunând că managementul unităților sanitare a respectat obligațiile prevăzute legate de stabilirea personalului care este eligibil să beneficieze de ele, conform Legii 56/2020, că a făcut corect evaluarea și că a transmis Casei Județene de Asigurări de Sănătate, noi, mai departe am transmis aceste evaluări Casei Naționale de Sănătate. Impactul financiar este cunoscut. De exemplu, la SJU Bacau suma care se va transfera este 8.278.620 lei pentru perioada 15 Martie – 14 August 2020. Cu siguranță aceste sume vor fi virate către spitalele Care au făcut solicitările”, este și declarația care a venit dinspre Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Bacău, prin directorul Dan Stoica.

Florin Ștefănescu / Roxana Neagu

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri