"Salvati Rosia Montana". Acesta este mesajul ecologistilor bacauani care au plecat, luni dimineata, intr-un mars de protest impotriva exploatarii abuzive a muntilor de aur din aceasta zona. Punctul terminus va fi Palatul Cotroceni, unde, tot in semn de protest, ecologistii vor dona un obiect din aur presedintelui tarii, Traian Basescu.

Noua zile de mers pe jos, incontinuu, din Bacau pana in Bucuresti. Un mars de protest, obositor, dar util, dupa cum spun ecologistii bacauani, care au initiat acest protest inedit impotriva extragerii abuzive a aurului din muntii Rosia Montana. Luni dimineata, Florin Suciu (initiator) si Sebastian Muscalu, student in anul III la Facultatea de Ecologie si Protectie a Mediului la Universitatea "Vasile Alecsandri" Bacau, au plecat spre capitala, cu speranta ca in acest fel vor sensibiliza factorii de decizie de la nivel central. Mesajul lor este unul simplu: "Salvati Rosia Montana". “S-a ajuns la timpuri in care efectiv trebuie sa-ti parasesti familia, copiii, serviciul, ca sa arati stapanirii noastre ca nu se mai poate asa in Romania. Trebuie sa lase acel aur in pace. Sa duca o politica corecta, sa ne creeze impresia ca daca dam un ban, pentru ca toti cotizam la stat, acesta sa fie gestionat corect pentru toata lumea”, ne-a declarat revoltat Florin Suciu. “Vrem sa aratam ca noua ne pasa, ca Rosia Montana nu este de vanzare, ci apartine noua, tuturor, dar si urmasilor nostri. Si nu celor care ne conduc si care iau astfel de decizii fara stiinta noastra”, a completat, inainte de a porni la drum, si Sebastian Muscalu.

Sustinuti si de altii

Cei doi au fost sustinuti indeaproape de bacauani, care s-au aliat protestului si care, la randul lor s-au aratat revoltati ca s-a decis exploatarea miniera a zacamintelor de aur din Rosia Montana, fara o consultare prealabila si a cetatenilor acestei tari. Florin Suciu si Sebastian Muscalu au in plan sa ajunga in Bucuresti pe 27 septembrie unde au semnale ca vor veni si alti tineri din tara care au aderat la acest protest. Rosia Montana este cea mai veche localitate miniera din Romania, fiind atestata documentar in urma cu 1870 de ani. In prezent, zona este amenintata de distrugere printr-o propunere de proiect prin care Gold Corporation, o companie americana, intentioneaza sa exploateze minier, pe baza de cianuri, zacamintele de aur de aici. Proiectul a primit deja avizul Ministerul Culturii, dar inca nu a fost acceptat de Ministerul Mediului.
Roxana Neagu

PUBLICITATE

VOX POPULI: Ce parere aveti despre protestul ecologistilor bacauani?Maria Manea: “Mi se pare indreptatit. Eu sunt inginer geolog si stiu ca mai sunt si alte mine care exploateaza aur prin metoda subterana. Insa exista si alternative de a dispune de acest aur, fara sa distrugem acesti munti frumosi pe care nu-i mai are nimeni in Europa.”
Valentin Huiban: “E bine venit. Cred ca e in asentimentul tuturor concetatenilor. Nu e prea mult acest mars. E prea putin. Poate ca toti ar trebui sa mergem acolo, sa ne solidarizam si sa protestam impotriva acestei decizii de exploatare, care nu este deloc in interesul tarii.”
Valeria Popa: “Sunt de acord cu protestul lor. Sa se faca exploatarea aurului, dar nu abuziv, ci in favoarea tarii. Daca aurul este acolo, sa ramana acolo unde este.”

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ