Continuam cu incidentele casnice si din afara casei, in care pot fi implicati copiii dumneavoastra, cu dorinta de a va semnala situatii banale care pot deveni dramatice. Fiti cu un pas inaintea intâmplarilor nedorite si preveniti-le de dragul copiilor.

Arsurile pot fi cauzate de foc, abur, apa fierbinte, substante chimice sau soare. Invatati copilul când este mic ce inseamna “arde” sau “frige”, ducându-l cu mâna aproape de foc, fara sa-I ardeti dar suficient sa simta pericolul; nu lasati copiii mici singuri in bucatarie, in preajma focului sau in câmp deschis – foc de tabara; nu lasati chibrituri la indemâna copiilor; când pregatiti mâncarea folositi ochiurile din spate ale aragazului sau asezati vasele cu mâncare cât mai departe de marginea plitei, descurajând curiozitatea copilului; daca faceti foc cu lemne protejati gura sobei cu usa si grilaj metalic; nu lasati lichide inflamabile (motorina, gaz, benzina) lânga foc; interziceti jocul cu aparate sau cabluri electrice; controlati temperatura apei inainte sa faceti baie copilului; arsurile provocate de expunerea inadecvata la soare pot fi cu atât mai grave cu cât copilul e mai mic, deoarece pielea e foarte sensibila; se recomanda expunerea treptata la soare, intre orele 7 – 10 si 17 – 19; arsurile pielii insotite de febra, frison, varsaturi si alterarea starii generale sugereaza insolatia, care necesita asistenta medicala de urgenta; aplicati comprese repetate cu apa rece pe zonele arse, pentru a scadea temperatua locala; nu spargeti veziculele aparute pe pielea arsa.

Intoxicatiile accidentale sunt des intâlnite in perioada copilariei si in ordinea frecventei copiii sunt atrasi de medicamente, alcool, substante chimice (diluanti, detergent, pesticide ), ciuperci, plante; depozitati medicamentele in dulapuri incuiate si in recipiente care nu pot fi deschise de copii; când dati medicamente copilului nu folositi expresia “papa bun”; nu picati in capcana “copilul meu nu pune mâna pe medicamente”, deoarece intr-o zi cu ghinion si-ar putea activa curiozitatea; alcoolul e foarte toxic pentru copii deoarece are actiune directa pe creier, copilul intrând repede in coma, cu cât vârsta e mai mica; detergentii, detartrantii, insecticidele, lichidele pentru masina nu vor fi depozitate in sticle de suc, copilul fiind tentat sa bea iar viata sa-i fie grav afectata; ciupercile de padure pot fi otravitoare chiar daca arata ca cele comestibile; unele plante (frunzele, fructele, semintele) pot fi deosebit de periculoase daca sunt mâncate de copii (matraguna); copiii parintilor care fumeaza sunt obligati sa fumeze pasiv, fumul intoxicând cronic plamânul copilului, putând declansa astmul bronsic; in zonele rurale, unde se foloseste apa de fântâna necontrolata, este frecventa intoxicatia cu nitriti care apare la copiii sub 1 an; copilul se “ invineteste“ brusc si devine agitat. Indiferent de tipul intoxicatiei, copilul va fi dus la cel mai apropiat spital, cât mai repede posibil; daca copilul varsa reflex sustineti-l si supravegheati-l.

PUBLICITATE

Inecul este frecvent si se petrece rapid; nu lasati copilul nesupravegheat in baie inainte de vârsta de 5 ani; nu lasati copiii singuri lânga pârâuri, lacuri sau canale de irigatie; pâna la 3 ani se recomanda jocul in aer liber intr-un spatiu ingradit; invatati copilul sa inoate de mic si sa-si invinga frica de apa.

Sufocarea si strangularea sunt rare, din fericire, dar posibile; nu folositi perne in patul sugarului; nu lasati nimic legat in jurul gâtului unui bebelus când doarme (babetica, suzeta); distanta dintre gratiile grilajului de la patul copilului sa fie sub 5 centimetri; nu legati jucariile cu sfoara de patul copilului; nu lasati pungi sau saci de plastic in apropierea copilului, care le poate trage pe cap, apoi se pot mula pe gura si nas; strângeti centurile de la scaune si leagane, care pot actiona ca un lat daca copilul aluneca printre ele; baloanele pot sufoca copilul când acesta incearca sa le umfle; copiii prescolari trebuie atentionati asupra pericolului la care se expun când se strecoara prin locuri strâmte (tevi, guri de canal).

Inchei prin a sublinia ca prin supravegherea si educarea copilului cele mai multe dintre accidentele sus mentionate pot fi prevenite.

E inaltator pentru un parinte sa constientizeze ca ocrotirea copilului sta in puterea sa!
 
Dr. Ana Olinic


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ