25 aprilie 2024
Actualitate"Protectia Copilului" s-a bazat in 2011 pe proiecte

“Protectia Copilului” s-a bazat in 2011 pe proiecte

Buget la limita de avarie

DGASPC Bacau a functionat in 2011 la limita de avarie. In conditiile in care criza economica s-a adancit si numarul cazurilor a crescut, banii au fost tot mai putini. Totusi, institutia a reusit sa reziste. "Cheia succesului" a fost implementarea unor proiecte cu finantare externa, derulate in parteneriat.

In Centrul de Primire in Regim de Urgenta au fost ocrotiti, in acest an, 148 de minori: 36 in tranzit, 54 de copii cu referate de gazduire si 58 cu dispozitie de plasament in regim de urgenta. In prezent, in centru se afla 29 de copii, de trei ori mai multi decat in decembrie 2010. Intr-o tara normala, cand e criza, serviciile sociale isi intensifica activitatea. La noi, Guvernul s-a protejat pe sine insusi de criza, taind din fondurile destinate asistentei sociale. Pana si cota de carburanti a fost redusa drastic, desi e imposibil sa te deplasezi in judet fara combustibil. "Sigur ca lipsa resurselor financiare a condus la restrangerea activitatii si la corelarea obiectivelor cu standardele de cost. Din pacate, nu reusim sa raspundem nevoilor si solicitarilor atat de numeroase care vin din partea comunitatilor locale", a declarat Sorin Brasoveanu, director general al DGASPC Bacau, la ora bilantului. Abia in luna decembrie, la ultima rectificare de buget, institutia a mai primit doua milioane de lei pentru intretinerea copiilor din centre si apartamente. A avut noroc ca furnizorii de alimente si de materiale au dat produse pe datorie.

E nevoie de servicii primare!

Criza economica duce, in mod natural, la crestererea numarului de copii abandonati sau neglijati. Ca sa atenueze acest fenomen, DGASPC Bacau a derulat parteneriate cu autoritatile locale si organizatiile de profil. "Cheia succesului activitatii noastre a fost implementarea de proiecte, a explicat Sorin Brasoveanu. Am reusit sa dezvoltam activitatea, sa venim cat mai aproape de beneficiari si sa ajutam autoritatile locale. Ma refer, aici, la proiectul «Autoritati responsabile, comunitati implicate», prin care am reusit sa acreditam sau sa asiguram asistenta tehnica necesara acreditarii altor 13 servicii sociale primare, pe langa cele sase care existau deja." Primariile rurale care si-au acreditat serviciile sociale au dovedit ulterior ca sunt in stare sa faca preventie. Mai exact, sa monitorizeze familiile cu risc de abandon si sa intervina la timp, oferindu-le consiliere si sprijin material. In completarea proiectului "Autoritati responsabile, comunitati implicate", DGASPC Bacau a realizat un parteneriat cu UNICEF in alte 13 comunitati, prin pregatirea profesionala si angajarea de asistenti sociali. Un an, acestia vor fi platiti de UNICEF, dupa care vor fi preluati de primarii. Totusi, e foarte putin, daca tinem cont de faptul ca in judet exista 85 de primarii rurale. In lipsa resurselor financiare, DGASPC si-a restrans activitatea, dar a reusit sa supravietuiasca. Din pacate, anul 2012 nu vine cu vesti mai bune. Noua lege a asistentei sociale transfera serviciile pe umerii primariilor. Prin urmare, costurile vor fi suportate din bugetul local. Urmarea e usor de ghicit: taman in localitatile izolate si cu buget mic, saracii nu vor mai primi ajutor. (Silvia P.)



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri