– O delegatie din Ucraina condusa de Mykoala Kuleba, Avocatul Copilului, din partea Institutiei Prezidentiale, a intreprins o vizita in Bacau, fiind oaspetii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC).

Vizitatorii ucrainieni s-au aflat in Bacau la invitatia lui Sorin Brasoveanu, invitatie pe care actualul presedinte al Consiliului Judetean a inaintat-o partenerilor de la Kiev in martie 2016, când era oaspete al acestora in calitate de director al DGASPC.

Practic, la institutia bacauana a avut loc o intâlnire privind modelele de buna practica in dezinstitutionalizare si strategia noastra in domeniul protectiei copilului. S-au vizitat diverse obiective, structuri din cadrul DGASPC Bacau, cum ar fi: case de tip familial de la Centrul Pro-Familia, un apartament care apartine tot de Pro-Familia si o casa de tip familial pentru copilul cu dizabilitati de la centrul Ghiocelul Bacau.

„ Daca as face o comparatie, noi suntem acum in acest domeniu (al protectiei copilului-n.r.) in aceiasi situatie in care a fost România in 1990. Nu stiu sigur daca tot ce am vazut aici poate fi considerat un model pentru noi, dar, cu certitudine, o parte importanta din ce am vazut aici poate fi folosita in reformarea sistemului rezidential din Ucraina”, a declarat Mykoala Kuleba, care a precizat ca a vazut si alte modele de protectie a copilului in Statele Unite si in diverse tari europene, dar „modelul din România ni se pare cel mai potrivit pentru noi pentru ca istoria ne leaga cu multe lucruri, mai ales de influenta «prietenilor» de la est.”

Oaspetii ucrainieni au facut o vizita si in comuna Sanduleni unde au vazut un model de functionare a proiectului UNICEF la nivelul comunei respective.

„Experienta noastra trebuie replicata, trebuie dusa mai departe si nu ramâne numai o declaratie fara suport si daca dânsii considera ca modelele noastre sunt potrivite pentru Ucraina, noi ii ajutam cu cea mai mare placere”, ne-a spus Sorin Birladeanu, director adjunct DGASPC Bacau.

Avocatul Copilului din Ucraina a fost insotit in vizita de la Bacau de alte noua persoane, reprezentanti ai ministerelor finantelor, educatiei si protectiei sociale din tara vecina precum si ai organizatiei World Vision România.

„ Am primit noi oferte de colaborare din partea domnului Sorin Brasoveanu si vom trimite grupuri de specialisti aici la instruire”, a precizat la finalul intâlnirii Mykoala Kuleba, Avocatul Copilului.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ