amenzi de zeci de mii de lei si butelii de aragaz ruginite sau deformate, scoase de definitiv de la vânzare

Comisarii bacauani ai Protectiei Consumatorilor au luat la verificat comercantii din tot judetul care aveau la vânzare butelii cu gaz petrolier lichefiat (GPL) tip aragaz. Actiunile de control au urmarit verificarea modului in care agentii economici si-au insusit regulile privind protectia consumatorilor la comercializarea acestor recipiente cu regim special. Interesant de remarcat ca peste 90 la suta dintre comerciantii verificati (in special, magazinele de pe la tara), au fost gasiti in neregula de Protectia Consumatorilor.

In plus, de pe recipientele verificate de Protectia Consumatorilor, informatiile inscriptionate prin poansonare erau ilizibile, iar in alte cazuri, lipsea data privind urmatoarea inspectie periodica, ceea ce a dus la retragerea temporara de la comercializare pâna la remedierea deficientelor. Sanctiunile au mai fost aplicate si pentru lipsa instructiunilor de instalare/utilizare, lipsa preturilor afisate in mod vizibil sau pentru ca nu erau verificate metrologic dispozitivele de masurare/cântarire.

PUBLICITATE

In total, au fost controlate 4.405 bucati, dintre care 1.237 erau cu abateri, fapt pentru care s-au oprit definitiv de la comercializare 50 de butelii GPL, iar 986 au fost oprite temporar. Totodata, pentru abaterile constatate , s-a impus aplicarea a 7 sanctiuni contraventionale in valoare totala de 15.000 lei, si 6 avertismente. In acest context, CJPC Bacau le recomanda consumatorilor ca, la achizitionarea acestor produse, sa verifice daca recipientele cu GPL prezinta defecte de natura fizica (deformari permanente, crestaturi sau rizuri, fisuri si defecte produse prin coroziune – ciupituri izolate, coroziune fisuranta), cazuri in care sunt sfatuiti sa nu le achizitioneze. In plus, buteliile trebuie sa fie neaparat inscriptionate prin poansonare (pe postament, pe piesa de gât sau pe garda de protectie nedemontabila) cu informatii privind scadenta de verificare tehnica periodica, capacitatea buteliei (in litri), masa buteliei cu robinet cu ventil sau supapa, fara capac de protectie (in kg), precum si sigla agentului economic constructor (inlcusiv numarul si anul fabricatiei) si poansonul operatorului economic de umplere (proprietar) al buteliei, pentru cele personalizate.

„La control, s-a constatat ca, in multe cazuri, buteliile erau lovite sau prezentau deformari, unele chiar zone cu rugina, in vreme ce alte astfel de recipiente aveau termenul de verificare tehnica depasit. Or, in acest context destul de grav, s-a dispus masura retragerii definitive de la comercializare, intrucât nu mai prezentau siguranta in utilizare, fiind puse in pericol sanatatea si chiar viata oamenilor.”
Alin Nastasa , seful Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor (CJPC) Bacau (foto)


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

  1. Exact ca in Romania! In loc sa mearga la sursa unde sunt umplute acele butelii si unde se presupune ca sunt si verificate inainte de a fi umplute, capsomanii care aplica legea lovesc in micii distribuitori. De aici pot trage concluzia ca si in acest domeniu exista o mafie bine dezvoltata. Cei de la protectia consumatorului isi fac de lucru ca sa isi justifice salariile, cei care ar trebui sa raspunda sunt prea mari si prea puternici ca sa fie trasi la raspundere si au si din ce sa manjeasca agentii constatatori iar prostimea care se agata de doi – trei lei pe butelie vanduta ca sa-si mai indulceasca traiul amar din aceasta tara de rahat este penetrata la maxim.

  2. Ar trebui facute mai des asemenea controale. De foarte multe ori, de-a lungul timpului, am intalnit astfel de defecte la achizitionarea buteliilor….Si ce poti face?Daca sanctiunile ar fi mai drastice nu si-ar mai permite sa puna in pericol viata oamenilor.

LĂSAȚI UN MESAJ