Nici ultima sedinta extraordinara de CL nu a dat unda verde finantarilor nerambursabile pentru sportul bacauan. De aceasta data, s-a invocat o necorelare la nivelul cofinantarii proiectelor

Nu…ie si nu e

Administratia liberala sta sa se care. Iar la despartire, arata degetul mijlociu catre sportul bacauan. Este domeniul fata de care Primaria condusa timp de trei mandate de Romeo Stavarache si gaska sa si-a declarat dragostea in mod public.

PUBLICITATE

Pe peretii salilor de sport. Si, pâna de curând, prin contractele de finantare ce deveneau super-extra-mega avantajoase atunci când la mijloc se aflau asociatiile prietene. Gen Top Sport, Arena 2011, Sport Club sau Victoria. Acum, in 2016, pe final de mandat si de epoca, finantarile nerambursabile pe Legea 350/ 2005 sunt trecute pe linie moarta.

Cu un deget mijlociu ridicat obraznic si cu un altul, mare si gros, coborât smechereste. Degetul gros apartine eternului secretar al municipiului, Ovidiu Popovici. Vineri, in sedinta Extraordinara a Consiliului Local care avea ca unic punct pe ordinea de zi alocarea finantarilor nerambursabile in baza Legii 350/ 2005, Popovici a anuntat ca nu va contrasemna proiectul de hotarâre, chiar si in conditiile in care acesta ar fi trecut de votul celor 12 consilieri prezenti.

Un as masluit

Spre deosebire de precedentele doua “extraordinare”, când s-a invocat absenta unor avize de legalitate, de data aceasta, Popovici a scos un alt as din mâneca pentru a taia proiectul: asa-zise probleme in cofinantarea proiectelor.

“Am primit acest proiect cu doar 12 ore inainte de prima sedinta extraordinara. In plus, am remarcat reticenta unor consilieri locali, fosti in Executivul Primariei, de a vota proiectul si m-am intrebat de ce se intâmpla asta. Asa ca am studiat atent toate documentele si am constatat ca au fost anexate la proiect doar propuneri de acordare a sumelor, dar nu erau precizate si sumele. Apoi am constatat diferente intre sumele cerute si cele acordate, de unde au rezultat probleme in cofinantarea proiectelor, care trebuie asigurata de beneficiar. Toate aceste lucruri le-am aflat ieri (n.r. joi) si de aceea nu voi contrasemna”, a declarat Ovidiu Popovici.

Ca la clasa zero

Daca in urma cu o saptamâna, dupa ce a esuat prima “extraordinara” de CL referitoare la finantarile nerambursabile, luam in calcul si varianta prostiei, de data aceasta, raspunsul e unul singur: prosteala. Si e prosteala pe fata! Secretarul Popovici vorbeste despre “probleme in cofinantarea proiectelor”, inducând ideea unor ilegalitati monstruoase.

Numai ca toate cele 17 proiecte declarate câstigatoare pe Domeniul Sport de catre Primarie prezinta dovada cofinantarilor! Altfel, ele ar fi fost trecute pe lista “respinsilor”, cum s-a intâmplat, chiar in acest an, cu alte asociatii sportive. Ce-i drept, cele 17 asociatii au facut dovada cofinantarii la suma ceruta, care, de regula, este mai mare decât cea pe care o aproba, pâna la urma, municipalitatea.

Caz concret: Fundatia Pro Stiinta a elaborat, in numele echipei de volei feminin a Stiintei Bacau, un proiect in valoare de 3.000.000 lei. Din aceasta suma, 2.700.000 lei urmau sa fie acordati de Primarie, iar 300.000 lei asigurati de Pro Stiinta, ca si cofinantare. Comisia din cadrul Primariei a stabilit ca Pro Stiinta sa primeasca doar 2.000.000 lei. Or, daca Pro Stiinta poate cofinanta un proiect de 3.000.000 lei (suma ceruta), implicit poate asigura confinantare si la cei 2.000.000 lei acordati, in final de Primarie.

N-aveti voi atâtea degete

Si mai clar, acum: totul a fost un joc (dracu’ stie al cui; se vorbeste despre teama consilierilor, dar si despre o alta carte jucata cu tupeu de Popovici pentru a ramâne, in continuare, secretarul Primariei) astfel incât finantarile nerambursabile sa nu fie aprobate.

“E rea-credinta”, a rabufnit antrenorul echipei de volei feminin a Stiintei, Florin Grapa. “Se invoca acea anexa B a contractului de finantare, care, in baza aprobarii sumelor de catre Consiliul Local, trebuie recompletata. E o chestie tehnica.

Anul trecut, aceasta anexa a fost recompletata de noi in momentul semnarii contractelor de finantare. Si asta dupa ce Consiliul Local a aprobat sumele. Acum, ni se spune, chipurile, ca trebuia recompletata inainte. Numai ca Primaria nu ne-a instiintat in mod oficial de asa ceva. Ce sa inteleg? Ca anul trecut finantarile s-au facut in mod ilegal? Eu am demonstrat ca pot cofinanta un proiect de 3.000.000 lei. Prin urmare, e logic ca dispun de cofinantare si pentru 2.000.000 lei, cât ar urma sa mi se dea”, a spus Florin Grapa.

Sunt cuvintele unui om care, in ultimii 22 de ani a cucerit cu Stiinta patru titluri nationale, 12 titluri de vice-campion national, patru Cupe ale României (plus alte 14 finale jucate), cinci titluri de campion mondial universitar si a adunat zeci de participari in cupele europene, de la Liga Campionilor, la CEV Cup. Hei, gaskarilor, n-aveti voi atâtea degete de ridicat câte performanta are omul asta si echipa pe care o antreneaza! Si sa speram ca noul Consiliul Local va fi altfel. Nu unul de aratat cu degetul!

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

13 COMENTARII

 1. Poate ne expplica prea curatul si prea cinstitul secretar POPOvici cum de are ditamai casoaia in plin centrul orasului. Din leafa de functionar, sigur. Si sa ne mai povesteasca prea curatul secretar cum timp de mai bine de zece ani a stat toarta la toarta cu un alt prea cinstit: Romik Stavarache. Si sa ne zica amindoi cum de s-au dus pe apa simbetei banii pe 350 destinati pasemite pt. sport. In articol se vorbeste doar de citeva asociatii…prietene. In realitate sunt mult mai multe…prietenii stiu ce si de ce…Bani au fost, dar sportul a ajuns pe chituci. Cum de s-a intimplat asta? Poate ne zice POPOvici care ar trebui luat la intrebari… si nu doar de ziaristi.
  PS: Romik merge sigur la… brutarie. De ce sa nu-l ia si pe secretar cu el??

 2. Desfiintati Consiliul Local, oricum ii platim degeaba, banii pentru plata lor sa fie dati secretarului, ca oricum el ia toate deciziile in numele lor…

 3. Verificati cum au fost folositi angajatii de la SPATII VERZI la ditamai casoaia de la TARA a lui Popovici. E Abuz in Serviciu. Se aude DNA Bacau. Sau e si asta unul acoperit???!!! Va fi vai si amar de noul primar cu el
  Pana acum nu a sesizat neregulile???

 4. Nu mi se pare corect a se da bani din bugetul public pentru profesionistii din fotbal sau handbal. Nu vad care e utilitatea publica.
  Daca am fi intr-o tara in care economia “duduie” as intelege.
  In conditiile in care municipalitatea face credite la banci pentru a avea fondurile necesare finalizarii investitiilor in curs, mi se pare o risipa imensa de a da bani profesionistilor din fotbal si handbal. Nu au decat sa se finanteze din banii sponsorilor si nu in ultimul rand al fanilor- daca fac spectacol pot fi si platiti de cei care urmaresc aceste meciuri.

  Sunt de acor cu finantarea unor actiuni in care orice cetatean poate merge sa faca miscare.
  Asa cum s-a procedat pana acum nu a fost decat o mare risipa a banului public.

  Sunt alte prioritati in oras.

 5. Pt. Vasile: bai Silica alde Popovici: nimeni n-a zis ca sunt alte prioritati pt. oras. Ideea este ca Primaria a alocat niste fonduri pe 350. Comisiile Primariei au aprobat niste proiecte si acum ele ar trebui sa fie supuse Consiliului Local. Consiliul Local ar putea da vot negativ si nu ar fi nici o problema. Dar jocul murdar facut de Popovici (sau sa scriu in continuare Silica?) face ca aceste proiecte sa nu ajunga la Consiliul Local pt. un vot, fie el negativ sau pozitiv. Si inca ceva bai Popovici: destul ai ars-o prin Primarie ca lacheu a lui Stavarache. Hai cara-te la casoaia ta din centrul tirgului si fa-ti bagajul: pleci in vacanta, stii tu unde. Poate cazi coleg de camera cu prietenarul tau Stavarache…ce tare ar fi

 6. @vasile…. Mai bine ai vedea de ce orasul asta are datorii. S-au facut investitii si credite fara cap, s-au pierdut bani din fonduri europene totul pentru a trece pe bugetul local de unde se puteau trage mai usor banii. Ar trebui identificati vinovatii si recuperati banii. Dar asta e mai greu in Romanica…

 7. Din fondurile europene nu poti fura dar din bugetul local o pot duce foarte bine foarte multi in frunte cu ,,VASILE”. Doar primaria trebuie sa deruleze o multime de proiecte folositoare orasului si sunt atatea licitatii de castigat dupa care vin comisioanele de minim 10 la suta la cei care merita!De la sport nu vine nimic inapoi, doar o populatie imbatranita si mai multi pacienti la spitalul municipal, la cabinetele particulare sau la medicii de familie. Cetatenii orasului BACAU vor fii recunoscuti in toata Romania si in toata Europa ca fiind unici in lume ca nu vor sa se relaxeze sau recreze la o sala unde se joaca un meci din campionatul national sau la stadion.Nu mai vorbesc de jocuri internationale!!!

 8. Daca se vroia, se construia si stadion cu bani europeni, pentru competitiile europene viitoare. Se urmaresc manarii, e ceva traditional. Daca Popovici nu vrea sa acordeze clapele Primariei si sa faca o treaba profesionista, sa lase locul cuiva si cu scoala si cu toate cele necesare indeplinirii atributiunilor catre urbe ! Chiar nu mai sunt oameni capabili in Bacau, care sa rezolve problemele DIVERSE ale comunitatii ?

 9. Mai läsati legea X si J sportu tr finatat clar din sponsorizäri si reclame de la diferite firme interesate si tot odatä biletele de intrare. Bani primäriei au o singurä directie Infrastruktura orasuli Bacäu. .pt asta plätesc toti cetäteni.

LĂSAȚI UN MESAJ