Eu am un carnețel plin de scenarii. Toate până acum s-au transformat în realitate. Și continui încă să scriu, având certitudinea că se vor îndeplini. Simt de fiecare dată bucuria faptului de a crea ceea ce-mi doresc și așa începe procesul de atragere a lucrului dorit de mine. Imediat “profit” de moment și scriu un scenariu despre ce doresc să fac sau ce doresc să am. Niciodată nu uit să-l scriu, ca și cum intenția a devenit realitate și, din acest motiv, mă simt fantastic!

Pentru că pot zugrăvi această scenă formidabilă oricum doresc eu, chiar o descriu cu sentimente în detaliu și …mai presus de orice, mă bucur ca un copil. Cu ani în urmă am descoperit că celor mai mulți dintre noi, printre care mă număram și eu, nu ne place să ne detașăm și să lăsăm lucrurile în voia lor, pentru că în acest fel nu putem spune că avem un caracter frumos și puternic. Întotdeauna exercițiul funcțiunii dă senzația de înfăptuire. Cel puțin putem spune: “Am încercat!” Dar de cele mai multe ori răspunsul poate fi: “Am reușit, sunt grozav!” Dacă ego-ul dumneavoastră are nevoie de laude, lăsați-l să lupte pentru lucrurile pe care vi le doriți.

Alegeți-vă acum ceea ce ați vrea să trăiți. Indiferent de hotărârea pe care o luați, faceți o descriere în scris, ca și cum s-ar fi întâmplat deja. Fiți mulțumiți și bucurați-vă în timp ce scrieți. Trăiți sentimentele electrizante care însoțesc imaginile. Aceste trăiri pot fi viața pe care o vreți. Este important să faceți acest lucru, întrucât, pentru dumneavoastră standardele echilibrate sunt menite să fie susținute de toate aceste preocupări.

Dacă cunoașteți persoane a căror viață este echilibrată, care par să aibă standarde înalte, dar care totuși reușesc să se bucure de viață, întrebați-le cât timp petrec muncind, relaxându-se, fiind alături de familie și de prieteni, făcând sport, mergând în vacanțe și odihnindu-se. Încercați să vă schițați structura unei vieți echilibrate și încercați treptat să vă schimbați programul sau comportamentul, astfel încât să vă satisfaceți întotdeauna nevoile personale. Îndrăzniți să faceți schimbări sigure și definitive în viața dumneavoastră până când ajunge să fie echilibrată. Așa am făcut și eu cu mulți ani în urmă, folosind excelent tehnica gestionării timpului. De exemplu, mi-am limitat timpul petrecut în fața televizorului și am renunțat la preocupări dezavantajoase în favoarea proiectelor de perfecționare profesională. Am învățat repede cum să-mi gestionez prioritățile. Am început astfel să petrec mai mult timp alături de soț și copii, am început să fac drumeții și să stau mai mult în aer liber, să fac sport cât mai des, deși, după cum vă puteți imagina, a trebuit să mă abțin din greu să nu devin perfecționistă și în această privință. Odată ce am început să renunț la activități care nu-mi aduceau niciun beneficiu, viața mea s-a îmbunătățit imediat. Pur și simplu am devenit mai fericită. Pentru mine toată lumea e mai fericită acum. Și asta mă motivează să continui, nefiind niciodată sub presiune. Schimbarea nu e ușoară și după cum am mai spus, ține de noi înșine. Într-o mare măsură, schimbarea ține de cât de mult ne străduim și insistăm. Vă sugerez să vă implicați total în combaterea nereușitei, cu gândurile, sentimentele și comportamentele dumneavoastră.

Fii conștient de orice lucru care te împinge spre activități ce îți stârnesc cu adevărat pasiunile. Alege un moment astăzi, poate între amiază și ora optsprezece, în care să-ți eliberezi mintea în mod natural de încercarea de a amâna acțiunea. Plimbă-te sau pur și simplu lasă-te purtat de val, lasă-ți gândurile bune să te aducă unde vor ele. Observă tot ce poți cu privirea! Fii atent la respirația ta, la sunetele pe care le auzi, la felul cum suflă vântul, cum se formează norii, la temperatură, fii atent la tot! Lasă-ți ființa să se scufunde sau să fie purtată și observă cum se simte când nu face altceva decât să meargă în ritm cu fluxul tuturor lucrurilor. Acum hotărăște-te să lași “Libertatea de a alege” să devină călăuza ta. Constată că oamenii din viața ta, vremea, traficul intens din orașul tău, moda,…toate se desfășoară în ritmul și felul lor. Poți și tu să te miști în ritmul tău caracteristic, urmându-ți propriul scenariu. Fii chiar Tu…acum!

În lumea noastră de astăzi, o persoană educată este considerată, în general o persoană cu multă experiență și instruită permanent, ce poate discuta despre tot felul de subiecte în mod inteligent, în special în domenii responsabile și delicate. Pe lângă faptul că acumulează tot felul de experiențe și sunt oameni foarte pricepuți, îi înțeleg pe ceilalți și adesea intră în contact cu ei pentru a-i ajuta și pentru a-i ghida. Puterea și statutul social al acestor persoane tind să crească în proporție directă cu numărul de oameni care au nevoie de ajutor. Ei sunt specialiștii de astăzi, oamenii care pot monitoriza acțiunile celor aflați în dificultate. Astfel, dacă te consideri una dintre persoanele care are nevoie de ajutor, atunci autorizează să te comporți pe baza unei înțelepciuni ce ține nemijlocit de terapeut. Pe măsură ce-ți modifici stilul de gândire și acțiune, lumea ta va suporta niște schimbări radicale, dar minunate în același timp. În orice situație, fie că se referă la sănătate, la familie, la serviciu, la societate, Tu ești cel care devii conștient că vei reuși, refuzând să permiți altcuiva sau vreunor împrejurări să aibă acces la “Pupitrul de comandă” al existenței tale. Îți exerciți puterea decizională în loc să recurgi la pasivitate. Într-adevăr, acum experimentezi ce înseamnă această nouă stare de control intern care s-a configurat, pentru că tu ai ales să trăiești conform principiilor sănătoase.

Acum pot să-ți spun ce dorește terapeutul de la tine, ca tu să preiei expresia următoare și să o aplici în lumea ta:

“Concentrează-te pe înțelegerea propriei tale persoane și creează-ți cât mai curând propriul scenariu!”

Carmen Barcan, terapeut

Alte articole