Mirifică e lumea satului românesc și a oamenilor ce trăiesc acolo. În locuri în care viața se „scurge” altfel iar oamenii sunt deosebiți și mult mai buni. Voluntarii Asociației Favor, care desfășoară de 9 ani activități la Centrul de zi „Curcubeu” din satul Mărăști, comuna Filipeni-județul Bacău au fost plăcut surprinși de atitudinea unei localnice care a înființat un loc de joacă pentru copii.

„Patroana unui micuț magazin mixt, doamna Maria Zaharia , văzând că în comunitate copiii nu au unde să își petreacă timpul liber, a creat un loc pe care toți copiii îl frecventează cu bucurie. Maria Zaharia este o femeie de 68 de ani, din Mărăști, comuna Filipeni, Bacău”, ne-a spus Geanina Spriduș, voluntară a Asociației Favor.

Maria Zaharia deține un magazine mixt, cu de toate, și este un om simplu. Toată lumea o cunoaște iar dacă întrebi un copil „Cum ajung «la Maricica»?”, ești condus imediat. Toți copiii și tinerii o știu și nu doar pentru că acolo poți să faci cumpărături ci pentru că în curtea casei ei se află un loc cu muzică, billiard și masă de tenis. Ce este și mai interesant este faptul că tinerii și copiii au accesul liber, fără să plătească nimic.

Se pot juca cât e ziua de lungă. Numai dacă e program de școală sau de mers la Centrul de zi „Curcubeul” pentru activități nonformala, tanti Maricica îi trimite pe copii. Altfel, au voie cât doresc să se bucure. Tot acolo vin și tineri din satele vecine: Bălaia, Brad, Glodișoare. Și ei pot să se bucure de acest loc. Bineînțeles, tot gratuit.

Voluntarii Asociației Favor au observat această poveste și ne-au relatat-o și nouă cu admirație, considerând fără doar și poate că acest exemplu ar fi putut urmat cu ușurință și de alți oameni de bine.

Foto: Paul Katz, Președintele asociației FavorPUBLICITATE