Primarul Romeo Stavarache nu stie sa fie parolist. In urma cu aproximativ o luna, le-a promis subalternilor – si bacauanilor, implicit – ca va cumpara doua aparate de aer conditionat pentru Serviciul Public Comunitar de Evidenta Populatiei. Zilele acestea, temperaturile au trecut de 36 de grade. Si nu putini au fost cetatenii care au avut doar ganduri &#8222bune” la adresa edilului bacauan, dupa ce au asteptat ore de cosmar pentru un buletin sau pasaport.

Ventilatorul anemic nu reuseste sa aduca nici macar o adiere de racoare. In cateva minute, simti ca hainele ti se lipesc de corp. Broboanele de sudoare iti umezesc instantaneu parul, fruntea, mainile. Plamanii refuza sa primeasca aerul incins si imbacsit. Dupa cateva minute petrecute in incapere, simti ca lesini. Cu toate acestea, zilnic, sute de bacauani stau cate doua-trei ore sa-si depuna actele pentru pasapoarte sau buletine de identitate. &#8222Facem cu schimbul la rand, ca sa nu murim aici, ne spune indignata Adriana Calota. La cinci sau zece minute, iesim afara sa ne tragem sufletul. Nu exista nici o aerisire, la atata amar de lume. Am ajuns mai rau ca vitele. Sa vina si autoritatile acum, sa stea cu noi, doua-trei ore. Sa simta pe pielea lor, cat e de bine sa astepti in cutia asta de chibrituri, cand e canicula”.

&#8222Sper sa ma ajute Dumnezeu sa rezist”

Desi atmosfera este sufocanta, foarte putini sunt cei care renunta la asteptare. &#8222Nu vin aici de placere, spune Maria Cirlan. Am nevoie de pasaport si trebuie sa depun macar actele. Sper sa ma ajute Dumnezeu sa rezist pana ajung la ghiseu. Vin de la 30 de kilometri de Bacau si nu pot sa nu-mi rezolv astazi (ieri n.a.) treaba. E cald tare aici, suntem multe persoane, nici nu se simte usa deschisa. Cateodata simt ca ma ia cu lesin, dar ma incurajez singurica”. Nici in spatele ghiseelor, temperatura nu este mai scazuta decat in sala de asteprare. Functionarii transpira din greu, tanjind dupa o gura de aer proaspat. &#8222Trebuie sa rezistam ca, daca nu, se gasesc altii care sa reziste”, ne spune cu subinteles una dintre salariate.

Aer conditionat la sfantu&#8217 asteapta

La inceputul lunii trecute (5 iulie 2005), primarul Romeo Stavarache a promis ca va dota Serviciul de Evidenta Populatiei cu doua aparate de aer conditionat. Numai ca edilul bacauan nu si-a respectat cuvantul, desi a avut timp suficient la dispozitie sa achizitioneze aparatura de climatizare. Dupa aproape o luna de la &#8222vizita”, de altfel interesata (si-a preschimbat pasaportul), a lui Stavarache, atmosfera de la Evidenta Populatiei si Pasapoarte nu s-a racorit deloc. &#8222Procedura de achizitie este mai greoaie, deoarece valoarea unui aparat de aer conditionat este mai mare de 15 milioane de lei, a precizat purtatorul de cuvant al Primariei Bacau, Ionut Tomescu. In cateva zile insa, aceasta problema se va rezolva”. Luna august este una de foc, atat pentru functionarii de la Evidenta Populatiei, cat si pentru cei de la Pasapoarte. Deja multi dintre bacauanii care muncesc in strainatate au inceput sa se intoarca acasa, iar unii trebuie sa-si schimbe actele. Din experienta anilor anteriori, pana in septembrie, la cele doua ghisee va fi o aglomeratie de nedescris. La fel si cum vor fi si urarile &#8222de bine” la adresa celor responsabili.

Scris de Lili ADOCHITEIPUBLICITATE