Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege potrivit căruia copiii cu vârsta de până la trei ani pot fi scutiţi de la calculul chletuielor de întreţinere şi cheltuielile asociaţiei de proprietari.

Proiectul propune modificarea art. 47 din Legea nr. 230/2007 în sensul exceptării copiilor minori cu vârsta de până la 3 ani de la calculul cheltuielilor pe consumuri individuale şi de la calculul cheltuielilor pe beneficiari aferente serviciilor individuale ale proprietarilor, dar gestionate financiar prin intermediul asociaţiei de proprietari.

De asemenea, se prevede modificarea articolului 49 din lege, în sensul majorării termenului de plată a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari de la maximum 20 de zile la maximum 30 de zile.

PUBLICITATE

Conform expunerii de motive, legea nr. 230/2007 are o serie de prevederi care pot creşte „inutil” cheltuielile pe consumuri individuale sau dacă acestea nu pot fi plătite într-un termen de 20 de zile.

“În acest sens, s-a avut în vedere faptul că includerea minorilor care au sub 3 ani în numărul persoanelor care plătesc cheltuielile de întreţinere ale locuinţei şi cheltuielile asociaţiei de proprietari nu se justifică. În plus, în condiţiile în care animalele mici de companie (câini, pisici) nu sunt incluse în rândul consumului pe locuinţă sau apartament/persoană, consider absurd să contorizăm cvasi-cheltuielile provocate de bebeluşi pentru buna desfăşurare a asociaţiei proprietarilor de locuinţe”, a argumentat iniţiatorul propunerii legislative, senatorul PNL Dragoş Luchian (foto).

Proiectul de lege a fost aprobat cu 269 de voturi “pentru”.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

14 COMENTARII

 1. Masura populista.Cheltuielile pe nr. de persoane se face la plata luminii pe casa scarii,energia la lift (aici nu itra si reparatiile liftului care se calculeaza in functie de cota parte indiviza) si eventuala plata a corectiei la apa rece.Gunoiul se plateste la Primarie,la impozit,nu are treaba Asociatia de Proprietari.Totul fiind contorizat,apometre,repartitoare,contor de gaz…..nu se tine cont de nr.de persoane.Acum cu cealata masura,plata dupa 30 de zile,de la data afisarii listei de plata,trebuie corelata cu perioada de plata catre furnizori.Daca furnizorii nu dau termen de plata de 30 de zile ,de unde bani ???Penalitatile vor creste.
  Mai corect ar fost sa se puna cheltuielile administrative pe apartamente si nu dupa cota parte indiviza.Poate explica dl senator de ce nu a facut aceasta modificare.

  • “Mai corect ar fost sa se puna cheltuielile administrative pe apartamente si nu dupa cota parte indiviza.”
   Chiar asa?! Facem legea dupa cum ne taie capul, sau dupa cum e logic si rational? Apropo de masuri populiste!

 2. @Relu Ia lumineaza-ma si pe mine ce inseamna “logic si rational” in a plati cheltuieli adminstrative si salarii dupa cota parte indiviza??? Unde-i logica si rationamentul ca cel cu 3 camere sa platesca mai mult la salarii si cheltueli administrative fata de cel cu 2 camere ???Munceste administratorul sau cei din CeX mai mult ??? Sau reparatiile la lift,aceeasi situatie. Va rog faceti o demonstatie logica si rationala.

  • Platesti proportional cu suprafata locativa detinuta. Daca un apartament cu 2 camere are aceeasi suprafata locativa cu un apartament cu 3 camere, sumele vor fi egale. Nu e vorba de numarul de camere, ci de suprafata pe care o detii. Asta e logic si corect. Din pacate, romanii nu prea exceleaza la capitolul IQ, fapt constatat. In schimb sunt pe primul loc la capitolul smecherie si cum sa fenteze legea, insa doar in folosul propriu.
   Deci, ca sa fiu clar: chiar daca toate apartamentele ar fi contorizate la toate utilitatile, din moment ce exista apartamente cu suprafata diferita, cheltuielile administrative vor fi diferite.

 3. Acolo unde consumurile sunt bine individualizate si contorizate in intreg blocul (apa calda, gazul) in cazul blocurilor fara lift costul intretinerii ar trebui calculat nu individual pe membru de familie ci pe apartament. Cu exceptia consumurilor in calculul valorii cheltuielilor de intretinere restul sunt costuri fixe cu salariile administratorului, presedintelui de asociatie, femeii de serviciu.

 4. @Relu Care-i logica și raționamentul sa plătești reparația liftului in funcție de suprafața locativă???? (Ai înțeles foarte bine ce am vrut sa spun cu ap. Cu 3 camere vs ap.cu 2 camere…era LOGIC ca au suprafețe diferite.ai in blocul in care locuiești ap cu 3 camere care au aceeași suprafața cu cele cu 2 camere ???).Sau salariile sa fie plătite in funcție de suprafața locativă?! Vreau un răspuns LOGIC,te rog.

  • Salariile administratorilor si indemnizatiile comitetului trebuie platite in functie de marimea suprafetei locative a fiecarei locuinte. Ai proprietate mai mare, platesti mai mult.

 5. @ Relu Te-am intrebat care-i LOGICA sa platesti mai mult la salarii si reparatii daca ai suprafata mai mare ???? Daca la dumneata vine acasa instalatorul sa-ti schimbe bateria la chiuveta accepti sa platesti mai mult ,pentru acceasi lucrare,decat vecinul care sta intr-un apartament cu o suprafata mai mica ???Daca la energia pentru functionarea liftului se plateste in functie de nr. de persoane,declarate, DE CE la reparatia aceluasi lift se plateste in functie de suprafata apartamentului in care locuiesti ??? Iar munca administratorului si indemnizatiile Cex este ACEEASI ,indiferent de suprafata apartamentelor in care locuiesc proprietarii ce alcatuiesc Asociatia.Si atunci de ce se plateste diferentiat ???? “Rational si logic” astept raspunsul…..asta daca-l aveti,sau la dvs “rational si logic” au alte semnificatii.

  • Unele cheltuieli (precum liftul) depind de numarul de locatari. Altele, cum ar fi spatiile comune, holurile spre exemplu, sunt proprietate comuna si fiecare detine o cota parte, proportional cu suprafata locativa a apartamentului pe care il detine. Administratorul e platit in functie de suprafetele comune. Care-i problema din punctul dvs. de vedere? Ce nu puteti intelege?

 6. @?! Cred ca tu nu pricepi sau te faci ca nu pricepi ce-am întrebat?La lift cheltuielile se plătesc in 2 moduri :cel cu funcționarea in funcție de nr de locatari iar reparația / service-ul se face in funcție de cota parte indiviza. Ai priceput? Asta întreb și eu,care-i logica ? Luminează-ma.

  • Functionarea liftului (curentul electric) se plateste in functie de numarul de locatari care il folosesc, foarte corect.
   Insa liftul este proprietate comuna si ca atare cheltuielile de service sau reparatie se calculeaza pe apartament, deci in functie de cota parte indiviza care revine fiecarui apartament in parte. Pe acelasi principiu vei plati o cota parte proportionala la reparatia acoperisului, chiar daca stai la parter. Asa e corect, cine nu vrea, sau se face ca nu pricepe, se poate muta la bloc fara lift, la casa sau la cort.

 7. Si uite asa va “creste” natalitatea……Se vor grabi tinerii la procreat ptr o reducere de maxim 3-4 lei lunar la nivelul unei scari de bloc cu 4 nivele.Altele erau problemele de dezbatut pe legea 230/2007 sau Ordinul A.N.R.S.C. 343/2010 ,care baga mana in buzunarul oamenilor pentru a tine in viata CET-ul ,unde sunt numiti politic directorii…..si care ,evident,dau lucrari cu dedicatie.Astea erau probleme importante de discutat.

 8. @copilu Pentru reparația liftului vor contribui și cei se la parter chiar dacă nu-l folosesc ,fiind un bun comun.Asta ai uitat sa precizezi. Totuși,ce treaba are suprafața aparamentului(cota parte indiviza)cu reparația liftului??(…. cu prefectura).Daca intr-un apart. de 50 mp stau 6 persoane iar in altul de 70 mp sta o singura persoana ,cei care vor folosi mai mult liftul vor fi cei din apart. mai mic,dar in caz de defecțiune vor plăti mai puțin decât persoana singura dinte-un apart.mai mare.Din punctul tău de vedere e CORECT ! Măcar sa fie egala contribuția.

LĂSAȚI UN MESAJ