All-focus

Școala Gimnazială „Octavian Voicu” Bacău a inițiat și organizat în acest an școlar Proiectul „Cartea, prietena mea”, Ediția a II-a. Proiectul educațional propus se vrea o încercare de a repune în drepturi cartea și biblioteca, de a le aduce în atenția părinților și copiilor, de a contribui la redescoperirea lecturii ca o plăcere, o relaxare, un izvor de cunoaștere și visare fără de egal! Proiectul nostru promovează conduita pozitivă a copilului spre literatură!

Educatorul cunoaște cel mai bine afinitățile sufletești ale preșcolarilor/școlarilor mici, precum și conținutul educativ necesar într-o anumită etapă a dezvoltării lor. Ținând cont de acestea, educatorul face selecția lecturii suplimentare a copilului și o prezintă și părinților acestuia. Curiozitatea copilului dublată de susținerea părinților îl conduc pe preșcolar/școlar la: îmbogățirea vocabularului, implicare afectivă, informație, deprinderea cititului corect, conștient, fluent, expresiv.

Avem speranța că prin schimbul real de experiență dintre participanți îi vom convinge pe copiii noștri de valoarea culturală și spirituală a cărții. Totodată, ne dorim să-i determinăm să descopere și să înțeleagă că rodul marilor spirite ale omenirii au fost cărțile, dar și că acestea pot deveni cei mai fideli prieteni și mentori!

Activitatea de voluntariat „Dăruim o carte” din cadrul proiectului s-a desfășurat la Școala Gimnazială Secuieni, săptămâna trecută. Preșcolarii grupei mari B „Raza de soare” de la Școala „Octavian Voicu” Bacău, coordonați de educatoarele Lucica Baciu și Nicoleta-Luminița Gora, s-au reîntălnit cu preșcolarii și școlarii Școlii din Secuieni, coordonați de director, prof. Ionela Daraban și educatoarele Lenuța-Claudia Diaconu, Cristina Măriuț și Olga-Leonida Popa. Activitatea a marcat Anul Cărții în România. Directorul Școlii din Secuieni, prof. Ionela Daraban a îndemnat preșcolarii să vină la școală cu dorința de a învăța a citi! Cititul este cea mai mare bucurie a omului! Cititul îți oferă informații, răspunsuri la întrebări, îți îmbogățește viața și te educă! Totodată, copiii clasei pregătitoare din Secuieni au citit titlurile cărților donate de copiii noștri, iar elevii claselor primare au citit frânturi din acestea. Ancuța Dodiță, elevă în clasa a III-a a impresionat prin lectura poeziei „Floriile” de Vasile Alecsandri, iar mai târziu, nu întâmplător, Vlad Mândru din Bacău, avea să o recite la fel de spectaculos!

Toți preșcolarii au recitat poezii, au cântat, au dansat și au primit Diplome de Voluntar! Dulciurile primite de fiecare copil au fost dăruite de prietenii noștri din Scoția, Agnes și George Seath și Karl Orlich. Întotdeauna, în ceas de sărbătoare, domniile lor apreciază și răsplătesc actul educațional de calitate!

Profesor pentru învățământul preșcolar, Nicoleta-Luminița Gora