Colegiul Național „Ferdinand I”, Școala Gimnazială „Mihai Drăgan” și Colegiul Cassignol din Bordeaux, Franța au colaborat în conceperea și desfășurarea unui proiect european, în formatul unui schimb de experiență între elevi și profesori. Proiectul a fost inițiat de profesoarele de limba engleză, Gabriela Laslău de la Colegiul Național „Ferdinand I” și Clarisse Vuidard de la colegiul francez.

S-au alăturat inițiativei profesori de la cele trei școli, prof. dr. Nicoleta Zărnescu, prof. Nicoleta Grozav, prof. Alina Drăgoi, prof. Lăcrămioara Bordeianu și prof. Sylviane Persyn. Activitățile s-au desfășurat între 7 și 14 iunie, cei 26 de elevi din România fiind găzduiți de corespondenții lor francezi. Grupul de români, elevi și profesori, au asistat la ore de limbă franceză, engleză, spaniolă, matematică, muzică, tehnologie, istorie, elevii români integrându-se rapid în atmosferă. Ei au fost apreciați pentru calitatea limbii engleze vorbite și pentru felul în care au interacționat cu partenerii lor.

Sfârșitul de săptămână a fost petrecut cu familiile. Au fost copii care au rămas în Bordeaux și au vizitat grădina zoologică, parcul sau au ieșit în oraș la cumpărături sau la film; alții au plecat la casele de vacanță ale familiilor la Arcachon sau Cap Ferret, au gătit împreună, au mers cu barca sau au ieșit la plajă. Punctul central și marea atracție a regiunii au constituit-o excursia la Dune du Pylat, cea mai înaltă dună de nisip din Europa, paralelă cu coasta Atlanticului, întinzându-se pe o lungime de aproape 3 km. Un alt moment deosebit a fost excursia la St Emilion, așezare preistorică ce poartă numele Sf. Emilion (sec. VIII), astăzi sit UNESCO.

PUBLICITATE

„Noi, elevii și profesorii români, ne-am îndrăgostit de Bordeaux. Am fost fascinați de oglinda de apă din Piața Bursei, care se întinde pe o suprafață de 2730 mp, în care se reflectă atât cerul, cu culorile lui schimbătoare, cât și Palatul Gabriel, cu liniile lui maiestuoase. Îi așteptăm pe francezi la noi, la sfârșitul lunii septembrie, cu speranța că, la plecare, România va deveni o amintire la fel de plăcută”, ne-a mărturisit prof. Gabriela Laslău, coordonatorul de proiect.

La întoarcere, ca o recunoaștere binemeritată a eforturilor cadrelor didactice, elevi și părinți ferdinandiști pentru derularea proiectelor naționale și europene, diverse și complexe, Colegiul Național „Ferdinand I” Bacău a fost premiat din nou cu trofeul Școală Europeană, ediția 2017. Premierea s-a desfășurat în ziua de 15 iunie, la Palatul Parlamentului, în prezența oficialităților din Ministerul Educației Naționale.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

4 COMENTARII

 1. Cele mai sincere felicitari, pentru doamna profesoara, Gabriela Laslau.Este o initiativa care asigura o mare deschidere, in cultura generala a elevilor, din multe puncte de vedere.In acest mod, elevii vor pastra in mintea lor, un citat: “Invatati totul si veti vedea dupa aceea ca nimic nu este de prisos.”HUGUES DE SAINT-VICTOR 1096_1141. FELICITARI.!!!!!!!!!

 2. Si scoala gimnaziala din Sascut-sat nu era prinsa proiect?Numai titularul “detasat in interesul invatamantului”? Au invatat bine copiii engleza? LOl

 3. “Building Bridges Bacău – Bordeaux”?!!! V-ati pierdut chiar toti sensul ridicolului? Sa te duci cu englezisme de 2 lei in Franta nationalista :))) si mai ales dupa brexit cand engleza incepe sa fie banata. scalambaielile astea cu americanisme tin doar prin Romania si..filipine

  • Macar daca ii dadeau un titlu in limba franceza:”Construire des ponts Bacau-Bordeaux”. Initiativa e buna dar daca mergi in Franta,vorbesti in limba franceza,nu in alta,fie ea si de circulatie internationala.
   Unele nume din lista cadrelor didactice sunt doar adaugate pentru o anumita imagine de “profesor-vedeta”pe hartie (viitor beneficiar de gradatie de merit),sau chiar au facut ceva concret si absolut remarcabil?
   In fine,vorbim si noi ca sa necajim lumea.Oricum sunt niste proiecte de fatada mai mult, majoritatea.

LĂSAȚI UN MESAJ