* municipalitatea face demersuri la Comisia Europeana sa primeasca o pasuire pentru finantarea schimbarii retelelor termice, fiindca altfel pierde banii europeni si trebuie sa bage mâna in bugetul orasului * s-au primit primii bani pentru consolidarea blocurilor cu bulina rosie

Municipalitatea bacauana si-a propus sa finalizeze pâna cel mai târziu la 30 iunie majoritatea proiectelor cu finantare europeana. Cel putin, asa au anuntat joi, intr-o conferinta de presa, primarul interimar Ilie Birzu si administratorul public al municipiului, Leonard Padureanu. Edilii s-au referit si la alte proiecte importante pentru comunitate, precum modernizarea Insulei de Agrement, dar mai ales decolmatarea lacului, consolidarea blocurilor subrezite de cutremure, criza muncitorilor de la Spatii Verzi sau reabilitarea binecunoscutelor strazi I.L.Caragiale-Milcov.

Se reia calvarul schimbarii tevilor de caldura

PUBLICITATE

Lucrarile de schimbare a retelei secundare de termoficare in municipiul Bacau se reiau, dupa ce au fost intrerupte pe timpul iernii, iar pâna la finalul anului ar trebui ca totul sa fie gata. Ordinul de reluare este lansat pentru ziua de sâmbata, 16 aprilie, iar lucrarile propriu-zise vor incepe probabil de luni. Leonard Padureanu, administratorul public al municipiului Bacau, a precizat ca intregul proiect de modernizare a termoficarii a inclus opt proiecte separate (instalatii de producere a agentului termic etc.), dar numai unul a mai ramas de finalizat, adica schimbarea tevilor. Lucrarea a produs deja disconfort in intreg orasul, din cauza santurilor si a mizeriei, mai ales ca nici constructorul nu a avut grija sa readuca la starea initiala zonele unde a lucrat, dupa cum a precizat administratorul public. Practic, pâna acum s-a realizat 63% din lucrare. Au mai ramas de schimbat circa 19 kilometri de retele, iar costurile necesare sunt de 33 de milioane de lei.

Muncipalitatea risca insa sa piarda finantarea europeana daca nu se respecta termenele de executie, iar finalizarea lucrarilor ar urma sa se faca pe banii bacauanilor, de la bugetul local. Autoritatile locale au depus la Comisia Europeana documentatia pentru prelungirea finantarii chiar dupa expirarea exercitiului bugetar european incheiat deja, ceea ce in principiu a fost acceptat, dar se asteapta si o confirmare ferma.

Aceasta ar insemna ca finantarea europeana va fi in continuare accesibila pâna la finele anului, chiar daca termenul de executie a fost depasit, fiind fixat initial pentru anul trecut. Pâna când Comisia Europeana va da raspuns solicitarii de pasuire, lucrarile sunt finantate din bugetul local, urmând ca toate cheltuielile eligibile din 2016 sa fie decontate din fonduri europene.
De mentionat ca intregul proiect prin care se urmareste imbunatatirea sistemului de incalzire centralizata din Bacau a costat peste 64 de milioane de euro. Utilitatea acestor lucrari este pusa insa sub semnul intrebarii din cauza pretului ridicat al gigacaloriei, a deselor avarii, dar mai ales a numarului tot mai mic de abonati ai sistemului centralizat, care de la circa 60.000 de apartamente in 1990, a ajuns acum la circa 15.000 de apartamente.

Se asfalteaza pe strada I.L.Caragiale. Urmeaza Milcov

Joi a inceput asfaltarea strazii I.L.Caragiale, care alaturi de strada Milcov este parte a aceluiasi proiect de reabilitare a infrastructurii. Practic, se poate spune ca strada I.L.Caragiale, unde lucrarile au ajuns la un grad foarte avansat, va deveni utilizabila la parametrii normali in saptamânile urmatoare urmatoare, insa lucrarile vor mai continua cu strada Milcov. Leornard Padureanu, administratorul public al municipiului Bacau, a declarat ca nu exista nici o problema din partea constructorului, care lucreaza intens. Pâna acum s-a realizat 70% din ceea ce mai ramasese de facut dupa plecarea fostului constructor, la Pasajul Letea s-au efectuat lucrari in proportie de 72%, iar parcarile sunt executate in proportie de 85%. Toate lucrarile ar putea fi gata in prima jumatate a lunii iunie.

“La Insula de agrement problemele sunt mai complicate, pentru ca depindem de decolmatarea lacului. Lucrarile pe Insula se pot termina pâna la 30 iunie, dar decolmatarea cu siguranta nu se va finaliza pâna atunci. Iar daca lacul nu este decolmatat complet nu poate fi umplut cu apa. Lucrarile pe insula vor putea fi terminate, dar vom avea probleme cu utilizarea infrastructurii. Vom vorbi cu colegii de la Directia Bazinala Siret si poate reusim sa atragem o bugetare sporita de la Ministerul Mediului, sa se temine si decolmatarea”.
– Leonard Padureanu, administratorul public al municipiului Bacau

Primii bani pentru consolidarea blocurilor cu bulina rosie

Autoritatile bacauane au primit primii bani pentru proiectul de consolidare a cladirilor incadrate in gradul I de risc seismic, asa-numitele blocuri cu bulina rosie. Este vorba despre blocurile 4, 7, 9, 10, 12 de pe Calea Marasesti, adica tocmai cele din centrul orasului, grav afectate de seismele din 1977, 1986 si 1990. Deocamdata, s-au primit 300.000 de lei pentru studiile de expertiza premergatoare lucrarilor propriu-zise.

“Programul de consolidare a fost aprobat de Ministerul Dezvoltarii si deja s-au semnat contractele de expertiza seismica. In aproximativ 60 de zile se termina expertizarea, dupa care se vor face achizitii publice pentru proiectarea tehnica a consolidarii. Practic, am intrat in derularea unui proiect pentru care deja s-au alocat primii bani si asta ne face sa credem ca totul va merge bine. Nu asa cum s-a intâmplat in anii trecuti, când am tot solicitat bani pentru consolidari, dar nu s-a intâmplat nimic”, a spus Leonard Padureanu, administratorul public al municipiului Bacau.
Singurul bloc din centru care a fost consolidat pâna acum este Marasesti 11, aflat vizavi de Primarie.

Un angajat la Spatii Verzi are in grija peste 25 de hectare de teren

Directia de Servicii Publice lucreaza cu 170 de oameni si doua masini de maturat mecanic, care au reusit sa intretina curatenia in oras. “S-au toaletat 400 de copaci maturi, s-au plantat 800 de copaci pe aliniamente si in zone de condominiu, s-au plantat 22.000 de fire de gard viu, 40.000 de flori de primavara. Toate spatiile verzi din oras au fost greblate, s-au varuit pomi si aliniamente, s-au facut tot felul de activitati care in final dau o imagine ingrijita municipiului Bacau. Sa nu uitam ca acesti 170 de oameni lucreaza pe intreaga suprafata a orasului, care este de 4318 hectare, din care 3940 hectare sunt teren intravilan” (un angajat pentru 25 de hectare – n.a.). Spre comparatie, in 2004 erau 800 de angajati la Spatii Verzi”, a spus primarul interimar Ilie Birzu.

Directorul Directiei Spatii Verzi, Gabriel Gritcu, spune ca exista o problema de personal, mai ales la nivelul angajatilor de specialitate, cum ar fi peisagistii sau inginerii. Problema persista de la inceputul crizei financiare, când resursele de salarizare au fost drastic diminuate, ceea ce i-a indepartat pe angajati.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

6 COMENTARII

  1. vine Campania electorala si v-a apucat harnicia. dar pina acum unde ati fost mai ,,gospodarilor ” ?? v-a apucat harnicia si va dati peste cap de dragul bacauanilor?? va intereseaza mult proiectele bacaului……minciuni, minciuni, minciuni…cine va mai crede ?? am vazut ca cel ce se vrea primar se plimba cu bicicleta…… sfidare la adresa bacauanilor…

  2. De aia au salarii marii cei care stau pe scaune si care spun ca au invatat carte.De asta nu au banii pentru muncitorii.Ca se lafaie pe banii publici mai marii orasului…Le va veni randul la poarta “scolii”

  3. Pasuire in derularea fondurilor europene infuzate-n proiecte blocate de aceeasi “gramada” prin aceleasi metode cunoscute: tergiversare, nerespectare termene de executie, plata, penalitati, blocaj la semnaturi pe motive de anchete cu iz penal pe alocuri. Si unde-s banii? In paradisurile fiscale! Stiti, nu sunt bani decat in paradisurile fiscale! De fapt banii nostri, luati sub forma de dobanzi la dobanzi, penalitati la penalitati, taxe, impozite, tva, pret exagerat la utilitati etc Acu’ alta cheltuiala publica- campania electorala. I-as lasa in functii sa repare tot ce-au stricat pana la ultima groapa si sa returneze tot ce-au furat pana la ultimul LEU, dupa ce, in prealabil si-or fi confectionat singuri tepele in varianta Vlad-Tepes, moderna si civilizata!

  4. Banii proveniti din fonduri europene sunt IN REALITATE BANII POPORULUI! luati/ furati prin supraindatorare, impovarare fiscala, financiar-bancara, infractiuni gen spalare de bani etc cu aportul, contributia si prin ” grija reprezentantilor legali”, tradatori de neam si tara! Daca ar fi fost folositi judicios in tara, am fi ajuns inaintea Buthan-ului!!!!!! Da’ nici de-acu’ nu-i tarziu!

    Iar afise electorale, bannere pe toate gardurile si cladirile, aceleasi seci promisiuni: ca vom face noi un pod peste o apa…care nu exista…da’ nu-i nimic, inventam noi, o apa!!!

    TREZIREA!!!!!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ