Primarul interimar Ilie Birzu s-a aflat acum doua zile in Bucuresti, unde a avut o serie de intruniri care ar putea aduce beneficii majore municipiului Bacau. Astfel, la Ministerul Culturii, primarul a avut o discutie de aproape patru ore cu ministrul Vlad Alexandrescu si secretarul de stat Corina Suteu. Discutia a avut loc in urma demersului ca Bacaul sa obtina statutul de capitala europeana culturala in anul 2021, soldat insa cu necalificarea in finala. Cu toate acestea, Bacaul, alaturi de celelalte orase care nu au promovat in faza finala, va intra intr-un proiect derulat in colaborare cu Ministerul prin care va deveni oras cultural european, si prin intermediul caruia isi va promova identitatea culturala.

“Ministerul Culturii vrea un acord de parteneriat cu Bacaul in proiectele de nivel national si international. Ministerul va participa la finantarea proiectelor. Am propus o noua editie Theaterstock, pe care il dorim continuat fiindca a avut mare succes de public, si pentru care Ministerul s-a aratat dispus sa contribuie la finantare, sau Festivalul International de Jazz. Vrem sa facem si un proiect pe teatrul de animatie, eventual un festival al teatrelor de animatie, precum si un festival de balet, mai ales ca exista un centru de balet foarte bun. De asemenea, Ministerul vrea sa ne sprijine sa facem un festival al filmului de cinemateca”, a spus primarul Ilie Birzu.

Teatru de animatie in fostul Cinema „Central”

PUBLICITATE

Un alt punct al discutiei a vizat salile de cinema. Municipalitatea a obtinut deja sala fostului cinema “Orizont”, dar acum face demersuri pentru a obtine si sala cinematografului “Central”, inchis de mai multa vreme. “Dat fiind ca in Bacau nu mai avem un sediu distinct al Teatrului de Animatie, ca proiect pentru sala “Central” as vedea transformarea acesteia in sala de pentru animatie, dar si pentru spectacole de cinemateca”, a spus primarul interimar. Ministrul s-a mai aratat dispus sa aloce fonduri pentru un program in care in Bacau sa existe un centru de formare pe termen in domeniul culturii, pentru curatori, pentru organizatori de evenimente etc. Ministerul Culturii se va implica si in elaborarea unui album de prezentare al potentialului cultural, al obiectivelor culturale si al evenimentelor culturale statornice din fiecare oras care obtine statutul de oras cultural european, printre care si Bacaul.

La propunerea primarului Birzu, s-a stabilit ca in luna iunie, in fiecare dintre orasele culturale europene din România sa se organizeze evenimente sub cupola acestei titulaturi si sub patronajul Ministerului Culturii. Evenimentul din Bacau va fi legat, cel mai probabil, de sarbatorile prilejuite de Ziua Copilului.

Demers pentru reducerea birocratiei

Primarul Ilie Birzu a participat, tot la Bucuresti, si la o intrunire a Asociatiei Municipiilor, la care au luat parte 104 primari din toata tara, premierul Dacian Ciolos, vicepremierul Vasile Dincu, presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, sapte ministri si reprezentanti ai unor agentii guvernamentale. “In cadrul intâlnirii, noi, primarii, am prezentat propuneri catre Guvern si Parlament de modificari legislative, pentru imbunatatirea conlucrarii intre autoritatile locale si cele centrale. In acest moment exista circa 48.000 de acte normative care guverneaza administratia locala. Unele se suprapun, unele se contrazic. O reforma ar reduce si birocratia, iar administratia locala ar deveni mult mai eficienta”, a spus primarul Ilie Birzu. S-a mai cerut descentralizare si regionalizare, o noua lege a incompatibilitatii si a conflictelor de interese, un alt domeniu unde abunda actele normative, acum in numar de 275.

S-a discutat despre finantarea autoritatilor locale, o problema foarte importanta la nivelul oricarei comunitati. “Orasele sunt considerate motoare de dezvoltare. Si daca acestea se dezvolta, inclusiv cu sprijinul autoritatilor centrale, toate regiunile in care se afla acestea. Statistic vorbind, cele mai mari 20 de orase ale tarii, printre care si Bacaul, asigura doua treimi din PIB-ul tarii”, a spus primarul Birzu.

Lobby pentru autostrada Bacau-Brasov

O alta problema acuta a autoritatilor locale, discutata la intâlnire, este salarizarea din cadrul structurilor locale, aflata la un sfert fata de salarizarea din structurile guvernamentale. “Din aceasta cauza pleaca oameni valorosi din sistem. Un exemplu elocvent este ca in cele 3280 de unitati teritorial-administrative din România exista doar 80 de arhitecti angajati in sistem si doar opt urbanisti, ceea ce este extrem de putin. Exista doua variante: ori platesti mai bine astfel de specialisti, ori externalizezi serviciile”, spune primarul.

Reprosuri fata de guvernanti au fost raspunsurile lente la solicitarile autoritatilor locale, intârziate, lipsa de asumare la unele ministere, intârzierea unor norme de acordare a finantarilor europene. S-a discutat inclusiv despre problema masinilor parcate neregulamentar, a caror ridicare nu se mai poate face in acest moment, dar se intentioneaza elaborarea unei legi care sa reglementeze problema.

Insa cea mai mare problema ridicata chiar de primarul Birzu la aceasta intâlnire, din cele care vizeaza Bacaul, este cea a unei autostrazi Bacau-Brasov, atât de necesara intregii zone de mijloc a Moldovei, inclusiv Vasluiului sau Neamtului, dar si Iasului. “Premierul Ciolos a dat un raspuns favorabil solicitarii noastre, si a spus ca pentru realizarea acestui proiect, ca si pentru autostrada Pitesti-Sibiu, este nevoie de asumarea fortelor politice reunite in Parlament, precum si a Guvernului. Consideram o prioritate aceasta autostrada, i-am dat premierului si argumente viabile in acest sens”, spune primarul Birzu. Opiniile sale despre necesitatea autostrazii Bacau-Brasov au fost sustinute si de vicepremierul Vasile Dincu, in ideea necesitatii infrastructurii pentru intrarea investitiilor in Moldova.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

16 COMENTARII

 1. nea birzu,nu te baga in autostrazi,teatre si alte proiecte care te depasesc .elimina coruptia in primarie ,fa curatenie in oras ,termina lucrarile incepute,aduna ciinii din oras si apoi vorbeste despre bacaul capital culturala a Europei……vezi ca functia a luat-o inaintea capacitatii tale….te rog coboara cu picioarele pe pamint , pina nu este prea tirziu…

 2. ..pana la autostrada Bv-Bc…hmmm…ce ar fi sa ne spuna ceva despre centura Bacaului ? Pana acum…ba se face ba nu se face, ba este gata sa inceapa dar nu incepe, suspans mare nene, ce sa zic !!

 3. S-a plimbat și Bârzu prin București că aici toate merg bine și nu mai avea ce face pe acasă. A vrut să vadă cum arată un minister prin interior și câte secretare are un ministru. Cred că și-a făcut un selfie cu ministerul în spate. Orașul ăsta pute și el prinde muște cu capitala europeană. Măcar să ajungă capitala regiunii NE până una alta dar e greu și pentru asta la ce jeg este în târgul ăsta.

 4. Speranta moare ultima. Felicitari dl-ui Birzu care cat de cat se zbate pentru acest oras, fata de altii care nu au miscat un pai. Asa sa stai pe margine si sa comentezi e usor.

 5. Cel mai important proiect pentru Bacau este sa nu se mai inceapa nimic pana nu termina santierele lui Romica. Bacauanii le stiu foarte bine.
  in rest vrajeala de campanie cu un primar rezerva ajuns titular de conjunctura si un guvern la fel.

 6. Ar face bine sa zboare din posturi impostorii care se cred directori pe la scoli. Cu totii au fost numiti politic si nici macar nu stiu cum ii cheama. La tara, situatia este si mai grava, toti analfabetii se cred directori de scola. Este posibil ca un director de scola, profesor de romana, sa vorbeasca agramat?

 7. Barzu e om de paie, e scos in fata si este manipulat de papusarii PNL-ului: Stava(care acu’ are timp cat lumea), Ababei, Balcan, Palar etc, toata gasca de derbedei ai bacaului.

 8. Proiecte multe —> mizerie multa , praf , gropi , societati se servicii publice falimentare si ce-o mai fi .
  Nu apreciem nici un fel de actiune —> nu ne-a adus nimic bun pana acum .
  Oamenii care muncesc cinstit , sufera in continuu…..

 9. ..pana acu ceva vreme in urma se laudau ca au dat aprobare pt inceperea organizarii de santier !!

  De fapt, ma gandesc ca daca acum – ca incepe campania electorala! – se merge pe burta si toti se fac ca au uitat de promisiunile anterioare, este f probabil ca sansele de realizare a centurii de ocolire a Bacaului au scazut considerabil, ca sa nu zic ca sunt inexistente !

 10. Buna ziua!
  Acum ceva timp am citit un anunt in Desteptarea ca s-a stabilit pretul locuintelor ANL.
  Sunt locatar al unui ap. ANL si vreu sa stiu daca si cand reusim sa cumparam aceste locuinte.
  Va multumesc!

LĂSAȚI UN MESAJ