Băcăuanii care, din diverse motive, nu au primit înapoi taxa auto, considerată ilegală de legislația europeană, o vor putea face timp de cinci ani, față de doar un an, cum s-a procedat până acum. Asta după ce autoritățile statului vor pune la dispoziție un mecanism nou de recuperare a acestor bani.

Astfel, la Guvern, este în lucru un proiect de lege care vine în sprijinul contribuabililor ce n-au cerut la timp restituirea fostelor taxe auto. Inițiativa apare după ce o decizie din 2020 a Curții de Justiție a Uniunii Europene (cauza C-677/19) a stabilit că perioada de solicitare a restituirilor de un an, stabilită în 2017, a fost mult prea scurtă. Este vorba despre taxa specială pentru autoturisme și autovehicule (prevăzută de vechiul Cod fiscal), taxa pe poluare pentru autovehicule (prevăzută de OUG 50/2008), taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule (prevăzută de Legea 9/2012) și timbrul de mediu pentru autovehicule (prevăzut de OUG 9/2013).Cinci ani în loc de unul

Prin urmare, toate persoanele care n-au apucat să ceară, în termenul legal, restituirea fostelor taxe auto vor avea o nouă ocazie să-și recupereze banii de la stat. Potrivit proiectului de act normativ, cererile vor putea fi depuse timp de cinci ani, față de un singur an, cât era vechiul termen, de 31 august 2018. Potrivit inițiatorilor, la elaborarea proiectului s-a avut în vedere faptul că, în trecut, au fost cazuri în care cererile au fost respinse, pe motiv că au fost depuse în afara termenului legal. La 15 zile după ce va deveni operabil textul de lege, Ministerul Mediului și Ministerul Finanțelor vor trebui să aprobe, prin ordin comun, modelul de cerere de restituire, apoi, trebuie publicate normele pentru aplicarea noului normativ.

Solicitările de restituire, la Fisc

Ca și în precedenta etapă, cererile pentru restituirea banilor achitați ca taxă auto, inclusiv dobânda aferentă, se vor depune la administrațiile financiare de care aparțin contribuabilii. Astfel, în cel mult 45 de zile de la depunere, trebuie rezolvate dosarele considerate complete (în caz contrar, este posibilă prelungirea acestui termen, până la prezentarea tuturor documentelor necesare) și achitați banii solicitanților, în conturile bancare indicate de aceștia. În situația în care soluția oferită de Fisc este neconformă așteptărilor, contribuabilul poate face o contestație la instanța judecătorească de contencios administrativ, în termen de 45 de zile. Potrivit Administrației Județene a Finanțelor Publice Bacău, peste 34.000 de băcăuani au cerut de la stat, în anii trecuți, taxa auto încasată la înmatricularea mașinilor. Suma plătită, efectiv, este de peste 77 de milioane de lei.

 

Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"
PUBLICITATE