Primul grup de elevi si profesori din cadrul proiectului

„Gradina din Curtea scolii”, organizat de Scoala „Mihai Dragan”, este un proiect care isi propune desfasurarea unei activitati de educatie non-formala, pe tema ecologiei si gradinaritului, aplicând principii din permacultura.

Acest proiect a fost creat si implementat de catre Asociatia România in Tranzitie la Scoala „Ferdinand I” Bucuresti, in luna martie a anului 2012. Mai târziu, initiativa s-a extins si la Bacau, unde Asociatia „Iubim Natura”, in parteneriat cu reprezentantii entitatii din capitala, au ales Scoala Gimnaziala „Mihai Dragan”pentru a realiza proiectul pilot.

Dupa incheierea acordului cadru de parteneriat, la Scoala „Mihai Dragan” s-a organizat o prima activitate ce a constat intr-un curs de informare adresat cadrelor didactice, care si-au exprimat interesul si disponibilitatea pentru acest proiect. S-au inscris in program apoi doar elevii doritori, din clasele a III – a pâna la a VII – a, 10 diriginti si invatatori. Cursul a fost gândit ca un atelier vocational la care copiii afla despre cum sa ingrijeasca o gradina de legume, folosind metode alternative de gradinarit, ce practici sustenabile se pot aplica in gradina si in viata de zi cu zi, dar si ce este permacultura.

PUBLICITATE

„Permacultura este o metoda sustenabila de a amenaja asezarile umane si de a gestiona activitatile omului in teritoriu, dupa modelul ecosistemelor naturale. La noi, scopul cursului este de a crea o gradina in incinta scolii, care va putea folosi, in afara faptului de a produce o recolta de care se vor bucura copiii, drept cadru de invatare aplicata pentru orele de curs. De asemenea, prin gradina, vom crea un model de gestiune sustenabila a mediului, practici precum compostarea resturilor vegetale, colectarea apei de ploaie, folosirea de ingrasaminte si insecticide naturale. Copii vor invata cum sa se hraneasca sanatos si vor deveni constienti de responsabilitatea lor fata de mediu.”
prof. Nicoleta Olaru, directorul Scolii „Mihai Dragan”

Pentru toamna aceasta au fost planificate activitatile de amenajare a gradinii din curtea scolii si realizarea plantarilor de toamna, pentru ca din februarie, anul viitor, sa se organizeze alte cursuri. Inaugurarea cursului practic si a spatiului gradinii a fost facuta cu grupa de copii de la clasele V-VII.

„Câtiva tineri voluntari ne-au provocat sa lucram impreuna in proiect. Am constituit grupul de lucru si am realizat impreuna prima activitate practica, adica conturarea planul gradinii si realizarea primelor straturi inaltate”, a declarat si Sevastiana Munteanu, consilierul educativ al scolii. In momentul de fata cursul are 50 de copii inscrisi, impartiti in doua grupe. Fondurile principale din care se sustine acest proiect sunt cele ale Asociatiei Iubim Natura si din donatii. Totodata, scoala beneficiaza si de sprijinul Directiei de Servicii Publice – Spatii Verzi Bacau.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ