18 aprilie 2024
ActualitateProiect pe termen lung / Energie prietenoasa cu mediul inconjurator

Proiect pe termen lung / Energie prietenoasa cu mediul inconjurator

E.ON Energie va colabora cu un mare concern german in vederea dezvoltarii unei tehnologii pentru centrale electrice care sa protejeze mediul inconjurator.

Obiectivul acestui parteneriat este dezvoltarea unei metode economice si eficiente de captare a carbonului – un pas important catre construirea de centrale electrice cu emisii reduse de dioxid de carbon. Punctul de inceput il reprezinta un solvent cu caracteristici speciale care sa ofere baza pentru un proces nou de captare a emisiilor de CO2 din gazele de ardere ale centralelor electrice. O instalatie pilot in locatia unei centrale electrice a E.ON in Germania va deveni functionala pana in 2010. Dezvoltari ulterioare vor continua pana in 2014. Obiectivul pe termen mediu este de a dezvolta acest nou proces de captare a emisiilor de CO2 la scara larga, pentru desfacere pana in 2020.
aE.ON, funizor de top de energie la nivel mondial va aduce in acest parteneriat experienta acumulata in proiectarea si exploatarea numeroaselor centrale electrice pe combustibil fosil si locatia pentru centrala pilot proiectata”, a afirmat Bernhard Fischer, Chief Technology Officer, membru al consiliului executiv al E.ON Energie. La randul sau, firma germana ofera o experienta extinsa si know-how in domeniul ingineriei si executiei proiectelor pentru realizarea de centrale electrice. aCombaterea modificarilor de clima la nivel global este una dintre cele mai mari provocari ale secolului 21″, a afirmat Michael Suess, CEO al Diviziei pentru Productia de Energie din Combustibili Fosili a Siemens. Chiar si in viitorul apropiat, nu va fi posibila satisfacerea cererii crescute de energie electrica fara combustibili fosili precum carbunii si gazele naturale.

Fara emisii de CO2



Expertii in mediu au convenit: emisiile de CO2 trebuie reduse rapid si semnificativ pentru a limita cresterea temperaturii. aPentru aceasta, o gama larga de tehnologii trebuie implementata. Aceasta include tehnologii pentru cresterea ulterioara a eficientei centralelor electrice si proceselor de captare si stocare a dioxidului de carbon (CCS)”, a adaugat Suess. Doar un sfert din emisiile totale de CO2 la nivel global pot fi atribuite productiei de energie. Se anticipeaza ca tehnologii CCS viabile pe scara larga vor capta aproximativ 90% din emisiile de CO2. In UE, se dezbate captarea si stocarea obligatorie a dioxidului de carbon din anul 2020. Din acest motiv, este necesara dezvoltarea si testarea de noi solutii inca din prezent. aNoul proces si integrarea energetica optima in centralele electrice conventionale vor fi verificate in 2010 intr-o centrala electrica pilot mica in conditii de exploatare reale, tinandu-se cont in mod deosebit de importanta acesteia pentru o integrare viitoare intr-o centrala electrica de dimensiuni mari”, a precizat Georgeta Dinu, manager PR in cadrul E.ON Energie Romania.Scris de Codrin Pop

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri