25 aprilie 2024
ActualitateProiect European incheiat cu succes la Colegiul „Vranceanu”

Proiect European incheiat cu succes la Colegiul „Vranceanu”

Proiectul european ErasmusA 2014-1-RO01-KA102-000956 de „Formare initiala de calitate prin mobilitate – design si programare web”, organizat in 3 fluxuri, doua in Portugalia, Barcelos si unul in Spania, Granada, in perioada septembrie 2014 – iulie 2016, a oferit stagii de pregatire practica pentru 46 de elevi ai Colegiului National „Gheorghe Vranceanu” Bacau, din clasele IX – XI, profilele matematica-informatica intensiv informatica, respectiv intensiv engleza.

Valoarea totala a proiectului a fost de 96.420 Euro, din partea Comisiei Europene. In cadrul proiectului s-au realizat parteneriate si s-a colaborat cu 6 companii de primire din domeniul IT (Inforcavado LDA, din Portugalia si Luminosos Alhambra S.L., Seriplas Rotulacion S.L. Namibia FJJ S.L., Informatica Cano Granada S.L si Sistemas de Información y Protección de Datos, S.L. din Spania) si 2 companii intermediare: Associação Intercultural Amigos Da Mobilidade, Braga, Portugalia, respectiv Europroyectos Leonardo da Vinci S.L., Granada, Spania, care au ajutat la atingerea tuturor obiectivelor proiectului. Domeniul de specializare, care a stat la baza Acordului de formare al participantilor -programare si web design – este în acord cu cererea mediului de afaceri pentru site-uri web si specialisti IT.

Astfel, sub indrumarea unui tutore, elevii au fost repartizati la firme IT unde au invatat despre principiile de baza in designul Web si si-au dezvoltat abilitatile de utilizare a: limbajului HTML, CSS, programe de editare (Notepad, NotepadAA, Eclipse, Sublime Text), programe de dezvoltare web: Adobe Dreamweaver, Front Page and Boilerplate. Programul de lucru a fost de 6 ore pe zi, timp de 2 saptamâni, pe parcursul carora participantii au lucrat in echipe si au creat site-uri pentru firmele de primire, dezvoltându-si capacitatea de a lucra in echipa in medii de dezvoltare IT, competenta de comunicare si relationare cu angajatorii, membrii echipei de lucru si cu clientii.



Beneficiarii au dobândit certificare europeana a competentelor lor, intr-un context socio-profesional multicultural relevant, prin documentul de mobilitate Europass. Stagiile de practica au contribuit la dezvoltarea de soft skills (comunicarea interpersonala, managementul timpului, rezolvarea creativa de probleme, gândirea strategica, flexibilitatea, lucrul in echipa, networking, persuasiune etc.), atât de necesare la locul de munca si greu de dezvoltat in mediul scolar. Cunostintele, abilitatile, competentele si experienta dobândite ii vor ajuta atât in activitatea scolara, cât si in incadrarea lor pe piata muncii sau la inceperea unei afaceri.

De asemenea, proiectul a raspuns nevoii profesorilor de contact si de a intelege cum trebuie sa-i pregateasca pe elevi pentru piata muncii, de a tine pasul cu dinamica acesteia. 4 profesori ai colegiului bacauan (Maria Chelba si Margineanu Lacramioara Genoveva, profesori de informatica, Popa Diana, prof. limba engleza si Doina Leonte, prof. geografie) au avut contact cu piata muncii europene si au aflat cerintele acesteia legate de nivelul de pregatire a angajatilor, ceea ce ii va ajuta la orele de curs si activitatile extracurriculare pe care le vor desfasura in cadrul colegiului.

Cel mai recent si ultimul flux al proiectului (3 – 16 iunie) s-a desfasurat in Spania, ceea ce ne-a dat ocazia de a compara practicile din cele doua tari, Portugalia si Spania, in ceea ce priveste designul web. Unul dintre produsele finale ale proiectului il constituie site-ul oficial al colegiului, www.cnvranceanu.ro pentru realizarea caruia elevii au beneficiat de consultanta portugheza si spaniola.

prof. Diana Popa

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri