23 aprilie 2024
ActualitateProiect Erasmus+ la Scoala Gimnazială ”Alexandru cel Bun”, Bacau

Proiect Erasmus+ la Scoala Gimnazială ”Alexandru cel Bun”, Bacau

Incepând din septembrie 2015, Scoala Gimnaziala « Alexandru cel Bun » Bacau implementeaza proiectul “Bien dans ton corps, bien dans ta tête, bien dans ton avenir “, realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene in cadrul Programului ERASMUSA, actiunea KA2 – parteneriate strategice in domeniul scolar, cu numarul de referinta 2015-1-FR01-KA219-015252-5, proiect care se desfasoara pe o perioada de doi ani, pâna in august 2017. Partenerii de proiect sunt: Collège Charles de Gaulle – Seltz, Franta; Realchule Plus Neustadt, Germania; IES Gran Tarajal, Iles Canare, Spania; St. Mary’s College, Galway, Irlanda si Scoala Gimnaziala « Alexandru cel Bun » Bacau, România.

Publicul tinta vizeaza elevii de 13-14 ani. Proiectul isi propune sa abordeze doua teme importante pentru societatea noastra: sportul si hrana sanatoasa si echilibrata care vor fi corelate pentru a putea constitui baza unei creativitasi cu valense antreprenoriale. Astfel, in primul an de proiect, activitatile sunt destinate dezvoltarii armonioase a corpului (numeroase activitati sportive) si hranei sanatoase (elevii vor deprinde abilitati practice de nutritie), urmând ca in cea de-a doua parte a proiectului, care va coincide si cu cel de-al doilea an, elevii sa fie initiati sa-si dezvolte abilitatile antreprenoriale, cu sprijinul si sub directa indrumare a unui specialist francez in mini -intreprinderi. Astfel, proiectul va avea ca finalitate crearea unui mic eveniment (conceput, dezvoltat si aplicat de catre elevi) care va avea loc in România.

Prin colaborarea strânsa intre scolile implicate in acest proiect, elevii bacauani vor fi incurajati sa participe la activitatile din cadrul programului, sa studieze, sa cerceteze si sa comunice. Comparând realitatile sociale ale tarilor partenere, elevii vor intelege aspectele pozitive si negative, vor putea aduce propria lor contributie la imbunatatirea procesului educational la nivel european.
Comunicarea se face prin instrumente digitale precum e-mailul, Google+ sau Google Drive, eTwinning, Twinspace, facebook, blog, site-ul proiectului, site-urile scolilor implicate etc. Practic, toti partenerii vor contribui in felul lor la derularea proiectului. Ei au aceeasi responsabilitate si aceleasi sarcini cu privire la producerea materialelor, la aranjamentele pentru vizitele educationale, la monitorizarea comunicarii elevilor si altele. Cele mai multe dintre aceste activitati sunt desfasurate intr-un mod interdisciplinar, implicând diferite clase si subiecte.



In timpul mobilitatilor, comunicarea se va face in franceza, dar toti vor incerca sa invete cuvinte comune si expresii din limba tarii gazda. Proiectul va certifica abilitatile si competentele dobândite in timpul implementarii acestui parteneriat si ii va ajuta pe participanti nu numai sa se dezvolte profesional si personal, ci, de asemenea, sa contribuie la crearea unui sistem modern educational european.

Proiectul “Bien dans ton corps, bien dans ta tête, bien dans ton avenir “, este realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene in cadrul Programului ERASMUS+, actiunea KA2 – parteneriate strategice in domeniul scolar. Informatiile furnizate reprezinta responsabilitatea exclusiva a autorului, iar A.N.P.C.D.E.F.P si Comisia Europeana nu sunt responsabile pentru modul in care este folosit continutul acestor informatii.

Prima reuniune transnationala, la care au participat un total de 17 profesori ( dintre care cinci profesori din Scoala „Alexandru cel Bun” Bacau), a avut loc intre 12 – 16 octombrie 2015 la Seltz, in Franta. Gazda reuniunii a fost Colegiul « Charles de Gaule », coordonatorul proiectului. Cu aceasta ocazie s-au stabilit responsabilitatile pentru fiecare tara, s-a stabilit calendarul activitatilor si al mobilitatilor si s-au stabilit termenele limita pentru fiecare activitate ulterioara a acestei intâlniri transnationale. Coordonatorii de proiect din cele cinci tari partenere au fost invitati la Parlamentul European din Strasbourg, la o conferinta sustinuta de Directorul de Programe ErasmusA , Agentia din Franta, la care au fost invitati sa raspunda intrebarilor legate de implementarea proiectului Erasmus+.

In luna ianuarie a acestui an, a avut loc prima mobilitate cu elevii din cadrul proiectului. Aceasta s-a desfasurat in Galway, Irlanda, gazde fiind St. Mary´s College. Echipa din România a avut ca participanti 15 elevi din clasele a VII-a A si a VI-a A de la Scoala Gimnaziala „Alexandru cel Bun”, din Bacau, si trei cadre didactice, una dintre ele fiind Dumitrascu Sofica, coordonatoarea echipei proiectului din România.

S-a propus elevilor un program care sa le dezvolte atât capacitatile fizice, cât si cele de relationare, jocurile de echipe mixte fiind dintre cele mai antrenante. Astfel, elevii si-au prezentat tarile, regiunile si scolile din care provin, au aflat despre sporturile din Irlanda, au dansat impreuna, au pictat si au participat la ore, au facut drumetii si au jucat diverse jocuri.
De asemenea, au avut si un concurs de cultura generala la care elevii din România s-au distins in mod deosebit. Mai mult, in urma alegerii desenului care sa fie logo pentru proiect, tot echipa din România a luat cele mai multe voturi, prin desenul elevei Nistor Teodora, din clasa a VII-a A.
Ulterior, in perioada 28.02 – 05.03.2016, s-a desfasurat cea de-a doua mobilitate. Astfel, un grup de zece elevi entuziasti, insotiti de profesoarele lor, Iancu Eugenia si Dumitrascu Sofica Elena, au ajuns, in seara zilei de 28.02.2016, in Neustadt, un mic orasel cochet din vestul Germaniei, considerat si “Orasul vinurilor”, asezat intr-o renumita zona viticola. Reintâlnirea cu elevii din celelalte tari participante in proiect, cu care s-au cunoscut in mobilitatea din Irlanda, a fost un bun prilej de a schimba pareri, impresii, experiente din activitatea scolara a fiecarei tari.

Activitatile s-au desfasurat in scoala “Realschule Plus” din Neustadt, scoala implicata in acest proiect. Tema principala a mobilitatii a fost formarea deprinderilor pentru o alimentatie sanatoasa, echilibrata, prin studierea, intelegerea si aplicarea corecta a “Piramidei alimentelor”. Elevii au participat la diverse ateliere de lucru interesante prin tematica abordata, toate legate de formarea unor deprinderi de nutritie corecta. Activitatile de studiu au fost combinate cu activitati distractive, sportive, artistice, drumetii etc. La sfârsitul intalnirii din Germania, toti elevii din cele cinci tari au avut de gatit un fel de mancare. Elevii români au pregatit desertul, la care s-au descurcat excelent. Partea a doua a mobilitatii s-a desfasurat in Franta, la Seltz, cu tema: dezvoltarea personalitatii. Elevii au activat in ateliere de lucru cu diferite teme: estetica, coafura, relooking, arte plastice, teatru si activitati sportive.

In Franta, elevii celor cinci tari au mers intr-o frumoasa excursie la Strasbourg, unde au vizitat sediul Parlamentului European, Catedrala Notre-Dame si alte obiective importante.

A fost o experienta extrem de interesanta pentru elevi, care au avut de invatat din activitatile desfasurate, au interactionat cu elevi din alte tari, au capatat informatii despre sistemele lor de invatamânt si au legat prietenii.
Urmeaza mobilitatea din Spania.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri