17 mai 2024
ActualitateProiect Erasmus+ Cibo in circolo: un nuovo paradigma: Don't waste food: the...

Proiect Erasmus+ Cibo in circolo: un nuovo paradigma: Don’t waste food: the teenovators”

În perioada septembrie 2020 – iunie 2023, Colegiul “N.V. Karpen” din Bacău derulează proiectul de parteneriat strategic Erasmus+ „Cibo in circolo: un nuovo paradigma: Don’t waste food: the teenovators” în colaborare cu licee din Italia, Letonia, Bulgaria și Turcia. Proiectul are ca obiectiv principal identificarea unor soluții eficiente pentru a preveni risipa de alimente, cu ajutorul economiei circulare prin dezvoltarea spiritului civic, a respectului pentru mediu și conservarea ecosistemelor.

Elevii și profesorii din țările implicate în proiect au desfășurat numeroase activități până în prezent dar cele mai interesante s-au dovedit a fi cele din perioada 23 octombrie – 31 octombrie 2021, când echipa de proiect alcătuită din profesorii: Tănăselea Andrei, Lăcătușu Roxana, Gurlui Anca, alături de inginer Andronic Dana, a efectuat mobilitățile profesorilor în Italia. A fost o experiență deosebită bazată pe concepte cheie ca: economie ciruclară, STEM, agricultură regenerativă dar și descoperire, colaborare, învățare, exercițiu, provocare, entuziasm, energie, dinamism.

Întâlnirea de proiect a fost structurată pe două axe: prima mobilitate desfășurându-se în Monza, gazdă fiind institutul IPSSEC “Adriano Olivetti”. Mobilititatea a cuprins o parte introductivă de cunoaștere și descoperire a partenerilor din proiect precum și activități practice în domeniul economiei circulare și workshopuri cu experți în domeniul STEM. Marele câștig a constat în învățarea prin colaborare, cu ajutorul limbii engleze.



Experiența a fost completată de activitățile desfășurate în a doua mobilitate, în Mondovi, la “Istituto Istruzione superiore Giolitti Bellisario”, locul unde frumusețea peisajului s-a împletit armonios cu bogăția și utilitatea informațiilor vehiculate dar și cu diversitatea competențelor dobândite.

Mărturie a valențelor pozitive ale acestei experiențe stau chiar cuvintele profesorilor implicați: Mobilitatea din Italia a fost o experiență multiculturală interesantă, care a avut ca scop comun completarea, adăugarea și însușirea de informații și bune practici despre economia circulară, reducerea poluării mediului, economia de energie, diminuarea risipei alimentelor, alimentația echilibrată și sănătoasă, precum și necesitatea integrării acestora în viața noastră de zi cu zi, la nivel individual și educarea cetățenilor, la nivel general, pentru a-și îmbunătăți calitatea vieții” , a declarant ing. Dana Andronic.

Sfârşitul de octombrie 2021 a însemnat un câştig pentru mine din punct de vedere profesional, cultural şi personal. Am vizitat două localităţi copleşitor de frumoase arhitectural. Am stabilit un contact real cu partenerii de proiect. Am făcut un schimb de experienţă concret. Iar cursul la care am participat la Mondovi m-a făcut să mă simt din nou studentă şi mi-a permis să-mi activez creativitatea. M-am întors energizată şi cu idei noi, convinsă că acest proiect va fi o reuşită, iar oamenii pe care i-am cunoscut au adus un plus valoare la formarea mea profesională”, a precizat prof. Anca Gurlui.

Următoarea mobilitate din cadrul proiectului se va desfășura în Letonia, la începutul lunii aprilie și va fi o mobilitate a elevilor. Pregătirile deja au început, suntem deopotrivă, elevi și profesori, nerăbdători să promovăm atuurile economiei circulare, să diseminăm exemple de bună practică din acest domeniu, să consolidăm relațiile de prietenie pe care le-am legat, să continuăm șirul explorărilor, să profităm pe deplin de toate oportunitățile acestui proiect”, după cum a mărturisit Tănăselea Andrei, coordonatorul proiectului.

 

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri