24 aprilie 2024
ActualitatePROIECT ECOLOGIC  PRIETENII NATURII  LA ȘCOALA GIMNAZIALĂ NICOLAE IORGA BACĂU

PROIECT ECOLOGIC  PRIETENII NATURII  LA ȘCOALA GIMNAZIALĂ NICOLAE IORGA BACĂU

Educația ecologică presupune promovarea unei atitudini responsabile față de mediul înconjurător, conștientizarea de către tânăra generație a pericolelor unei degradări rapide a naturii. Dragostea pentru mediul înconjurător reprezintă un aspect esențial al comportamentului uman.

Proiectul „Prietenii naturii” a pornit de la interesul natural și marea curiozitate a elevilor față de tot ceea ce ne înconjoară, dar și față de problemele legate de conviețuirea și interacțiunea cu acestea. Cunoașterea mediului înconjurător va conduce la acumularea de cunoștințe despre natură, despre ocrotirea ei, contribuind astfel la dezvoltarea capacității copiilor de a gândi logic și la formarea unui comportament ecologic adecvat, precum și a conștiinței ecologice.

Învățăndu-i pe copiii noștri să apere natura îi învățăm să apere viața! Viața triumfă și suntem optimiști când mediul înconjurător e curat, când copacii înfloresc și dau culoare cenușiului urban.



Protejarea planetei Pământ, casa noastră, a tuturor, este o problemă care trebuie să-i intereseze nu doar pe ecologiști, ci pe toată lumea. Noi, dascălii, trebuie să punem un mare accent pe educația ecologică a celor mici, pentru a ne bucura împreună, pe timp îndelungat de albastrul curat al cerului, de limpezimea apelor, de florile câmpului și de frunzele verzi. Una dintre cele mai mari șanse de a construi o conștiință ecologică este implicarea la maximum a învățământului în promovarea problemelor de mediu. Natura, studiată cu dragoste, cu pasiune, poate deveni centrul de interes al tuturor disciplinelor școlare, precum și al multora dintre activitățile extracurriculare.

La intrarea în școală copiii au o serie de reprezentări despre mediul natural, social și familial în care trăiesc. Grădinița și școala sunt chemate să determine nu numai sentimente de admirație față de frumusețile naturii, ci și convingeri și deprinderi de protejare a mediului înconjurător.

Prin activitățile organizate în cadrul proiectului, în și pentru natură, dorim să le formăm copiilor deprinderi ecologice, să-i educăm în spiritul dragostei și al respectului față de mediul înconjurător, îndrumându-i să contribuie direct, prin acțiunile lor, la înfrumusețarea acestuia, la păstrarea și protejarea unui mediu sănătos și plăcut, în care-și petrec o mare parte din timpul unei zile. Astfel, vor învăța să prețuiască natura și eforturile depuse pentru protejarea ei, li se va dezvolta spiritul de inițiativă și cel al răspunderii.

Avem speranța că acest proiect va convinge pe fiecare participant de necesitatea apărării mediului înconjurător împotriva poluării și va forma o conduită ecologică modernă!

Inițiatoarele acestui proiect sunt educatoarele grupei mari B: prof. pentru învățământul preșcolar Găman Anamaria Veronica și prof. pentru învățământul preșcolar Gora Nicoleta-Luminița.

Proiectul ecologic „Prietenii naturii” inițiat și organizat de Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” Bacău se va desfășura pe durata anului școlar 2021-2022.

Școala Gimnazială Secuieni, județul Bacău, reprezentată de director, prof. Daraban Ionela și prof. Măriuț Cristina, prof. Tapalagă Adriana, prof. Manolache Ionela este partener în proiectul nostru.

Formarea comportamentului ecologic corect, precum și derularea de acțiuni concrete de protecție a mediului înconjurător constituie scopul proiectului nostru.

Grupul țintă căruia i se adresează proiectul este format din preșcolarii și școlarii din cele două unități de învățământ.

Miercuri, 11 noiembrie 2021, în curtea grădiniței fiecare din cele 6 grupe de preșcolari a plantat câte un  tei. La ora prânzului domnul administrator, Daniel Tăbăcaru și  3 tătici au pregătit cele 6 locuri pentru plantat cu dimensiunile 40/40/40 cm și au adus pământul de grădină. La ora 16.30 educatoarele: Bărgăoanu Daniela, Petre Romina-Ionela, Matei Anișoara, Trifan Manuela-Mihaela, Zota Dorina. Moreanu Bernadeta, Apostu Cornelia, Rotaru Marinela, Ciobanu Gbriela, Tanasă Roxana-Mariana, Găman Anamaria Veronica, Gora Nicoleta-Luminița, o parte din preșcolarii celor 6 grupe însoți de părinții acestora au făcut ehipă pentru a planta teiul. La început au amestecat 3 feluri de pământ: pentru plante verzi, de grădină și cel din curtea grădiniței, au turnat 10 l de apă și au acoperit cu pământ copacul – tasând din când în când pământul pentru a elimina aerul. La final s-au turnat alți 10 l de apă. Costurile financiare au fost asigurate de cele 12 educatoare. Teii au fost comandați la Pepinierele Roman, comuna Afumați, județul Ilfov.

Teii sunt plantați în luna noiembrie întrucât în anotimpul de iarnă ei intră într-un repaus vegetativ.

Am ales să plantăm tei întrucât din al treilea an, aceștia se înalță foarte repede. Avem credința că jocurile ALA2 desfășurate la umbra teilor vor fi o bucurie pentru copilașii noștri!

Suntem recunoscători fiecărui părinte care a ales să fie prezent la activitatea noastră de plantare a teilor! Primul exemplu pentru un copil este cel oferit de mama și de tata! Au fost copii însoțiți și de mama și de tata!

Conducerea școlii noastre – director, prof. Costea Cristina Oltea și director adjunct, prof. Popa Cezara-Mihaiela – a fost împreună cu noi  oferindu-ne consultanță, dar mai ales aprobare și încredere!

„Mereu aproape de sufletul naturii, preșcolarii Școlii Gimnaziale ,,Nicolae Iorga” din Bacău, împreună cu doamnele educatoare și părinții inimoși, au plantat în curtea grădiniței puieti de tei, redând naturii o fărâmă de viață. Copiii s-au bucurat de fiecare moment, au urmărit pas cu pas pregătirea locului de plantare, fixarea copăceilor, tasarea pămăntului și udarea. Pentru copii, momentul a fost plin de emoție. Ei au înțeles că doar împreună putem face fapte mari, că prin aceste acțiuni  aducem bucurie și sănătate oamenilor.

Ne dorim ca aceste acțiuni ECO să continue, fiind un minunat prilej de colaborare cu părinții și de formare a celor mici. Credem că în sufletele copiilor am reușit să sădim o sămânță a dorinței de a proteja și iubi mediul.

Mulțumim, pe această cale, personalului didactic și didactic auxiliar, părinților implicați care au făcut posibilă o astfel de activitate!

O după-amiază de noiembrie a reușit să aducă zâmbete pe chipurile celor prezenți. Am simțit mult entuziasm în jurul nostru, căldură și dorință de a face lucruri utile pentru copiii noștri! Fiecare din noi poate schimba lumea!” (Director, prof. Costea Cristina Oltea și director adjunct, prof. Popa Cezara-Mihaiela)

Professor pentru învățământul preșcolar, Nicoleta-Luminița Gora

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri