22 martie 2023
7.3 C
Bacău

VIDEO: Proiect care va revolutiona sistemul de educatie. „Reading to learn”

HomeActualitateVIDEO: Proiect care va revolutiona sistemul de educatie. „Reading to learn"

VIDEO: Proiect care va revolutiona sistemul de educatie. „Reading to learn”

Inspectoratul Scolar Judetean Bacau a demarat un amplu si inedit proiect care vrea sa revolutioneze sistemul de invatamânt. Derulat in parteneriat cu Asociatia Româna de Literatie, Ministerul Educatiei Nationale si Fundatia Filocalia Iasi, proiectul se intituleaza Reading to Learn (Citesc pentru a Invata) finantat de Romanian American Foundation in cele 6 judete din Regiunea de Nord-Est, printre care si Bacau. Concret, in cinci scoli din judetul nostru se va implementa un nou concept cu privire la ceea ce inseamna literatie.

In cadrul seminariilor, intr-o atmosfera de rigoare profesionala, sunt discutate principalele probleme cu care profesorii se confrunta la clasa, cauze ale rezultatelor slabe ale elevilor, precum si posibile solutii ce ar putea fi abordate pentru imbunatatirea performantelor copiilor. Scolile din judetul Bacau, selectate in cadrul proiectului, sunt: Scoala Gimnaziala nr.2 Tg. Ocna, Scoala Gimnaziala „Stefan Luchian” Moinesti, Scoala Gimnaziala Tg.Trotus, Scoala Gimnaziala „Emil Braescu” Magura si Scoala Gimnaziala „Scarlat Longhin” Dofteana.Obiectivul principal al proiectului „Reading to Learn” este imbunatatirea competentelor de invatare ale elevilor, prin folosirea strategiilor si metodelor de literatie in predare de catre toti profesorii scolii. In program sunt inclusi peste 500 de profesori din toate disciplinele, dintre care din Bacau 120. In paralel vor fi formati si 40 de mentori – 5 in Bacau, vor fi traduse si doua carti de literatie in limba româna, se va realiza si un ghid despre literatie. Reading to Learn este primul proiect din România care abordeaza problema competentelor de literatie ale elevilor, ca o posibila cauza a rezultatelor slabe ale acestora la testele nationale si internationale de tip PISA.

„Suntem o asociatie care colaboreaza cu experti din SUA, Norvegia si Germania. Este singura asociatie care se ocupa cu aceasta problema. Literatia se refera la capacitatea unei persoane de a lectura un text, de a intelege acest text, de a face corelatii cu ceea ce stie deja, de a avea capacitatea sa-si formuleze un punct de vedere si apoi sa-l poata exprima. La finalul proiectului vom propune Ministerului Educatiei sa introduca aceasta literatie in pregatirea profesorilor si a elevilor”
prof. drd. Liliana Romaniuc – managerul proiectului

Alte titluri
Alte titluri

Oneșteanul Dorel Bălăiță ne aduce în lumina Crucii

În Holul B al Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” din...

Amendat pentru că și-a spălat betoniera într-o parcare

Vineri, 17 martie a.c. în jurul orelor 10.45, polițiștii...

S-au finalizat lucrările de consolidare a malului Trotușului de la Gura Văii

Lucrările de consolidare a malului Trotuşului şi îndepărtare a...

Bacăul de altădată: Stația hidroelectrică Bacău II la 1967

O imagine AGERPRES din 1967, ajunsă la Londra, arată...

Opinii
Opinii

Ultimele știri