5 mai 2024
EconomieProgramul Prima Casa se prelungeste pâna la finele anului 2014

Programul Prima Casa se prelungeste pâna la finele anului 2014

Piata tranzactiilor imobiliare a primit o mare gura de oxigen prin prelungirea Programului Prima Casa pâna la finele anului 2014. Agentii imobiliari spera ca acest lucru va dezgheta vânzarea si cumpararea de locuinte, aflate inca intr-un declin pronuntat din cauza crizei financiare. Piata da deja semne timide ca se revigoreaza.

“Piata s-a dezghetat cât de cât. In Bacau, anul trecut s-a inregistrat o scadere a preturilor la locuinte de circa 5-6 procente, dar in ultimul timp preturile au stagnat. Exista cerere, iar vânzatorii s-au mai adaptat pietei si vor sa vânda, in loc sa stea cu locuintele blocate”, a declarat Florin Popovici, administratorul societatii imobiliare Apollon Bacau si vicepresedinte pe tara al Uniunii Nationale a Agentiilor Imobiliare.

Acesta apreciaza ca fara credite bancare piata imobiliara s-ar bloca. “Banii vin si din alte surse, cum ar fi de la cei care lucreaza in afara tarii, sau prin miscarile populatiei din locuinte mai mari in altele mai mici, ori de la oras la tara.



In comunele limitrofe Bacaului, casele au ajuns la preturi atragatoare. O casa de 140 metri patrati, cu terenul aferent, se poate cumpara acum cu 60-65 de mii de euro”, a mai spus Popovici. De mentionat ca pe piata imobiliarelor exista inca multe locuinte cu preturi supraevaluate, ceea ce denatureaza relatia cerere-oferta. Societatea Apollon va fi prima din oras care va lansa pe propria pagina de internet, saptamâna viitoare, un barometru al preturilor reale de pe piata, in sprijinul celor care vor sa cumpere la pret potrivit o locuinta.
[HIDEPOST]
Programul “Prima casa” va pune la dispozitia doritorilor eligibili atât sumele care nu au fost alocate din plafonul pe 2013, respectiv 22 de milioane de lei si 196 de milioane de lei pentru ANL, cât si de sumele alocate bancilor dar neutilizate, respectiv 158 de milioane de lei si 301 milioane de lei pentru ANL. Un proiect de act normativ propune largirea sferei împrumutatorilor cu conditia ca acestia sa-si desfasoare activitatea de creditare a persoanelor fizice pe baza reglementarilor validate de Banca Nationala a României.

În plus, solicitantii vor fi obligati sa declare costurile totale pe care le vor aplica finantarilor acordate în cadrul programului, precum si valoarea estimata a finantarilor care urmeaza sa fie garantate. Printre institutiile care au solicitat intrarea în program, în actul normativ sunt mentionate banci precum ING, Banca Comerciala Feroviara, Banca Marfin, o serie de IFN – uri, Creditcoop si Imocredit.

[/HIDEPOST]

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri