Programul Erasmus mi-a marcat studentia. Mobilitatea de studiu de care am beneficiat mi-a permis ca, în cele cinci luni petrecute pe meleaguri franceze, sa aduc un strop multicultural vietii mele de student. Orasul care m-a gazduit si mi-a dezvaluit toate secretele sale în acest timp, a fost orasul Clermont-Ferrand, una dintre cele mai vechi asezari ale Frantei, înconjurata de un lant muntos vulcanic.

Impresia formata despre acest program universitar o pot rezuma într-o fraza: Erasmus este o experienta la nivelul tuturor domeniilor educationale. La nivel academic, iei contact cu un alt tip de învatamânt, care îti permite sa vezi notiunile teoretice deja acumulate, dintr-o perspectiva aplicativa mai larga.

Te afli într-un mediu multicultural, care îti largeste viziunea despre viata, si devii coleg cu studenti din tari, de pe toate continentele, care îsi povestesc cu mândrie despre patria si traditiile lor, fiind dispusi sa te învete cuvinte în limba lor natala. Daca cunosti ceva despre cultura lor, ramân placut surprinsi, iar efectul ramâne acelasi si invers. Te straduiesti sa te exprimi cât mai bine în limba tarii gazda si peste câteva luni, constati cum competentele tale lingvistice au progresat neasteptat de mult, într-un timp atât de scurt. Reusesti sa îmbini utilul cu placutul.

Calatoresti. Ai sansa sa privesti forme de relief, monumente istorice, opere de arta, cladiri moderne pe care nu le-ai vazut pâna acum decât la televizor sau despre care doar ai citit într-o carte. Devii însetat de cunoasterea acelor locuri si pleci îmbogatit spiritual. Simti ca descoperi o lume noua când pasesti prin locuri unde cândva au trecut regi, nobili sau alte personalitati istorice. Legi prietenii. Ajungi sa prinzi drag de oamenii locului, de oras, si îti faci prieteni din toata lumea. Afli cum îsi petrec timpul liber, le savurezi mâncarea traditionala si le cunosti viziunea lor despre viata. Pe scurt, Erasmus este un program plin de beneficii care îti deschide noi orizonturi si care te ajuta în procesul de dezvoltare personala. Dupa o astfel de experienta, ramâi profund recunoscator profesorilor si celor care au facut posibila plecarea ta, pentru ca ti-au oferit sansa sa privesti lumea cu alti ochi.

Roxana-Petronela Spatariu, student Erasmus în perioada februarie-iulie 2012 la École Nationale Supérieure de Chimie de Clermont-Ferrand, Clermont-Ferrand, FrantaPUBLICITATE