La Comanesti, canalizare nu face fata dupa ploaia de astazi / FOTO: Bogdan Onea

Vremea se anunță caldă, în general, în următoarele două săptămâni, însă pe parcursul intervalului (între 17-21 iunie) valorile termice vor coborî sub mediile multianuale ale lunii iunie, iar instabilitatea atmosferică va fi din ce în ce mai prezentă, relevă prognoza Administrației Naționale de Meteorologie /ANM/, valabilă pentru perioada 15-28 iunie, publicată luni.

În Moldova, după o primă zi cu temperaturi maxime de 33-35 de grade, caracterizând o vreme călduroasă, izolat caniculară, va urma o scădere semnificativă a temperaturii, până spre 22-23 de grade în jurul datei de 17 iunie, valori ce se vor situa ușor sub normele specifice acestei perioade din an.

După această dată, tendința va fi de încălzire treptată, mai evidentă în a doua săptămână de prognoză, când media regională a maximelor va fi de 27-28 de grade. Valorile nocturne vor avea o tendință asemănătoare, coborând de la 18 de grade, până spre 12 grade în intervalul 18-21 iunie, ulterior urmând să crească la 15-16 grade.

PUBLICITATE

Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în intervalul 15-17 iunie, când vor fi averse torențiale, iar pe arii restrânse se vor înregistra cantități de apă însemnate. În a doua săptămână de prognoză, sunt de așteptate ploi, în general slabe cantitativ.

La munte, temperatura va înregistra o scădere semnificativă în prima săptămână de prognoză, astfel că în intervalul 17-21 iunie vremea va deveni răcoroasă, media valorilor diurne urmând a fi cuprinsă între 14 și 16 grade, iar a celor minime între 6 și 8 grade.

Pentru a doua săptămână de prognoză este estimată o revenire a regimului termic în limite normale, respectiv medii ale temperaturilor maxime de 20-21 de grade și ale celor minime de 10-11 grade. Instabilitatea atmosferică va fi pronunțată până în data de 17 iunie, timp în care local se vor înregistra cantități de apă însemnate. În restul intervalului, averse se vor semnala pe arii mai restrânse, în principal în orele după-amiezelor.

Estimarea temperaturilor este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru Prognoze pe Medie Durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, menționează ANM.

AGERPRES


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ