Federatia Sindicatelor Libere din Invatamânt, prin membrii afiliati din toata tara, inclusiv din Bacau, se pregateste de greva. Asta dupa ce, analizând proiectul Ordonantei de urgenta privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, care inca este in discutii pentru a fi adoptat, a constatat ca nu rezolva marile discrepante in salarizarea personalului bugetar pe care le-a sesizat in numeroase rânduri, atât guvernului actual, dar si celor care l-au precedat!

In aceste conditii, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamânt (FSLI) a anuntat ca va recurge la toate formele de lupta sindicala, prima actiune urmând sa se desfasoare in zilele de 18 si 19 aprilie, in intervalul orar 15.00 -17.00, când va picheta sediul Guvernului României.

Ce ii nemultumeste concret pe profesori? Din grilele de salarizare propuse de Guvernul Ciolos s-a constatat ca pentru anumite categorii de cadre didactice si pentru personalul didactic auxiliar, salariile propuse sunt mai mici decât cele actuale cu: 7% pentru educatoarele si invatatorii debutanti, categorii care vor fi salarizate la nivelul salariului minim brut pe economie; pâna la 29% pentru invatatorii si educatoarele cu studii medii; 6% pentru profesorii debutanti; 6% pentru informatician IA; 6% pentru administrator financiar gradul I. Asta dupa ce, inca de la începutul acestui an, FSLI a adus la cunostinta Guvernului principalele nemultumiri ale personalului din sistem, una dintre marile probleme fiind tocmai cea a „umilitoarei salarizari” a personalului, dupa cum au explicat, in raport cu alte categorii de bugetari.

PUBLICITATE

„Am informat public ca, dupa majorarea salariala de aproximativ 25% din anul 2015, salariul unui profesor debutant este de circa 1.100 de lei net, iar al unui profesor la final de cariera este de aproximativ 2.400 lei. Iar acum, Guvernul Ciolos a inteles ca trebuie sa reduca cu 6% salariul de profesor debutant, iar un invatator debutant sa primeasca salariul minim pe economie”, a declarat prof. George Purcaru, liderul Sindicatului Liber din Invatamânt (SLI), filiala Bacau. Profesorii bacauani se vor solidariza cu membrii FSLI si, cel mai probabil, vor organiza miscari sindicale si local.

„Asadar, mult asteptata lege de salarizare in sistemul bugetar, pe care Guvernul tehnocrat condus de prim – ministrul Dacian Ciolos se angajase ca o va finaliza pâna la data de 5 februarie 2016, se dovedeste a fi o norma inechitabila. Este adevarat ca prin acest proiect se propune reducerea numarului transelor de vechime, o crestere a salariilor pentru anumite categorii de profesori, insa unele ramân la nivelul actual. Nu putem fi de acord cu salariile propuse pentru invatatorii si educatoarele cu studii medii care risca sa ramâna la acelasi nivel pentru o perioada nedefinit de mare, din cauza modului in care este conceputa grila. De asemenea, salariile umilitoare propuse pentru debutanti sunt «un indemn» pentru tinerii performanti sa fuga de invatamânt.”
prof. George Purcaru, liderul SLI Bacau


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ