Profesoara de latină Florentina Neculau de la Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu” din Bacău a fost propusă pentru a primi titlul de „Cetățean de onoare” al municipiului pentru întreaga sa carieră didactică.

Propunerea, făcută de primarul Cosmin Necula, va fi discutată la ședința Consiliului Local Bacău, programată pentru data de 31 august.

„Cu o carieră didactică întinsă pe mai bine de patru decenii, din care aproape 30 de ani închinaţi exclusiv pregătirii a sute de elevi în spiritul excelenţei educaţionale, doamna profesoară Florentina Neculau a creat o şcoală care astăzi i-ar putea purta, negreşit, numele: Şcoala de latină a Florentinei Neculau din cadrul Colegiului Naţional «Gheorghe Vrănceanu». Elevii dânsei au cucerit, pe bună dreptate, lumea punând – aşa cum remarca la un moment dat presa – lauri pe fruntea Bacăului. O şcoală cu care comunitatea noastră se mândreşte, fără îndoială”, se arată în expunerea de motive a proiectului de hotărâre.

Şcoala de latină a Florentinei Neculau contabilizează 119 premii la olimpiada naţională de Limba latină (din care 26 premiul I, 19 premiul II, 14 premiul III, 48 de menţiuni şi 13 premii speciale), precum şi 48 de premii la Concursul naţional „Ovidianum Ponticum”, organizat şi finanţat de Ministerul Educaţiei Naţionale (din care 13 premiul I, 5 premiul II, 6 premiul III, 14 menţiuni, respectiv 10 premii speciale).

Elevii pregătiţi de ea au avut numeroase participări la olimpiadele internaţionale de limba latină: în intervalul 1994 – 2017, aceştia au obținut premiul I – Certamen Horatianum (Venosa), premiul II – Certamen Ovidianum Sulmonense, două premii III – Certamen Ovidianum Sulmonense şi Certamen Ciceronianum Arpinas, respectiv trei menţiuni – Certamen Horatianum (Venosa) şi premiul pentru cea mai bună traducere Giuseppe di Tomaso.