Există două imagini de la recentele proteste care conțin elemente ce ar trebui să ne îngrijoreze. Nu discut despre faptul că aceste proteste au fost sau nu justificate; vreau să ne concentrăm pe anumite elemente de imagologie care sunt nu doar greșite ci ar trebui și interzise.

Protestul copiilor de sâmbătă este o oroare. Nu doar pentru că legea interzice în mod expres folosirea copiilor pentru ca părinții lor să obțină avantaje materiale sau pentru a influența deciziile autorității publice. În fond noi ne declarăm dezgustați de practica cerșetorilor care utilizează copiii.

Mai important, însă decât legea, este altceva: copiii trebuie protejați de cultura urii. De la naziști și până la comuniști, copiii au fost folosiți ca arme politice. Li s-a inoculat, încă de mici, ideia că trebuie să iubească pe unii și să urască pe alții.

PUBLICITATE

Cu ce suntem mai buni decât naziștii care își învățau copiii să urască evreii? Naziștii simbolizau evreii sub forma unor șobolani negri, la protestele de sâmbătă copiii erau îndemnați să calce în picioare un șobolan din cârpe pe care scria numele unui lider al partidului împotriva căruia se protesta.

O altă imagine care a circulat pe rețelele sociale era și mai cruntă: unei fotografii cu niște tineri frumos îmbrăcați, impecabili din punct de vedere estetic, cu steaguri, care demonstrau la Guvern i s-a pus în opoziție o imagine cu niște bătrâni urâți, cu dinții strâmbi, îmbracați vai de capul lor care protestau la Cotroceni.

Nici nu mai era nevoie de explicație, se înțelegea clar că în Piața Victoriei protestau niște tineri, frumoși, liberi și corecți iar la Președinție erau doar niște sub-oameni.

Propaganda de tip nazist prinde la publicul tânăr, care a chiulit de la orele de istorie și care nu se gândește că, poate acei bătrâni au dinții strâmbi și hainele ponosite pentru că și-au rupt de la gură ca să le cumpere lor, ăstora tineri, „smartfoane” sau țoale de firmă.

Dincolo de lupta politică, de idei, de campaniile electorale, de cruciada anticorupție se cască o prăpastie între generații, prăpastie pe care nu o putem acoperi prea ușor.

Și aceasta este problema cea mai mare pentru că ruptura aceasta pune în pericol viitorul țării.

Tudor Gheorghe are niște versuri extrem de potrivite la una dintre melodiile sale: “Au făcut copiii noștri dinți/ Mușcă din bunici și din părinți”.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

9 COMENTARII

  • Ce vai de capul lor domnule?tinerii sunt satui de coruptie si “pile” made in comunism (psd).Lupta pentru viitor,nu pentru prezent.bine ca te vinzi mata pe un litru de ulei si un kil’ de zahar.Viitorul tarii sunt TINERII,nu cei ce plang vremurile comuniste.

 1. Și, totuși, de la cine au moștenit(învățat) această ură? Nu cumva de la părinții sau bunicii lor? Este timpul să medităm, poate mai putem îndrepta ceva.

 2. Pe măsură ce zilele trec, un lucru îmi e din ce în ce mai clar. Președintele țării își dorește cu tot dinadinsul ca România să fie unită… Cu America.

 3. Ce sa mai zic…. Asa cum ne-a obisnuit domnul Bibire in ultimul timp cu articole de tip propagandistic.. Nu vreau sa comentez prea mult. Copiii de la proteste au invatat un lucru: sa nu tolereze coruptia. Sa speram ca le va prinde bine acest lucru peste ani. De asa zisa ura indusa, hai sa fim seriosi.
  Pt Florin: Daca parintii si bunicii nostri ar fi muscat din viitorul lor atunci cand trebuia, poate alta ar fi fost soarta noastra a copiilor de atunci si a tinerilor de azi…
  Asta e!

  • Asta cu copiii invatati sa nu tolereze coruptia imi aminteste de povestea lui Pavlik Morozov care, bine educat de sistemul sovietic, isi denunta parintii ca au ascuns niste grane ca sa aiba cu ce hrani familia.

 4. Protestatarii care au venit împreună cu copiii (care va să zică pe copii nu i-a forțat nimeni, ci aceștia au decis de bună voie, pe baza cunoștințelor de științe politice și juridice acumulate în primele două luni creșă, că miroase a corupție) sunt prezentate ca persoane a căror bună credință e depășită doar de gradul libertate a spiritului și de o inteligență mai mult decât sclipitoare.
  Un om care a venit cu o cucuvea riscă pușcăria.
  Egalité, fraternité, cucuvele….
  Asta e!

LĂSAȚI UN MESAJ