8 mai 2024
ActualitateProf. dr. Adrian Cotîrleț, în Belgia. Diplomație medicală în contextul sănătății globale

Prof. dr. Adrian Cotîrleț, în Belgia. Diplomație medicală în contextul sănătății globale

Prof. dr. Adrian Cotîrleț, managerul Spitalului Municipal de Urgență Moinesti, a participat la evenimentul „Diplomație medicală: perspective româno-belgiene. E-Health – foaie de parcurs”, la invitația Ambasadei României în Regatul Belgiei, care, în colaborare cu Oficiul Regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății, a organizat această reuniune.

„Simpozionul – a ne-a informat prof. univ. dr. Adrian Cotîrleț – a constituit o oportunitate pentru efectuarea unui schimb de opinii și pentru prezentarea evoluțiilor legate de digitalizarea sectorului medical. Astfel, reprezentanți ai autorităților și universităților de profil românești, ai statului gazdă, ai organizațiilor internaționale și Comisiei Europene au împărtășit și promovat strategii, politici și programe privind procesul de digitalizare în medicină, tehnologii de ultimă generație și Inteligența Artificială”. Evenimentul se înscrie în inițiativa „Către o diplomație medicală”, lansată în octombrie 2022 de Ambasadă României, cu rolul de a intensifica relațiile bilaterale sectoriale, schimbul de bune practici și elaborarea unei foi de parcurs româno-belgiene în domeniul sănătății, precum și de a evidenția contribuția specială a comunității medicale românești din Belgia, prin intermediul unei Platforme specializate.

Evenimentul dedicat diplomației medicale s-a bucurat, în deschidere, de salutul Excelenței Sale Andreea Păstârnac, Ambasadorul României în Regatul Belgiei, de sprijinul consilierului prezidențial pentru sănătate, Diana Loreta Păun, al Președintei Comisiei pentru Apărare, Ordine Publica și Siguranță Națională, Nicoleta Pauliuc, al Președintelui Federației Europene a Academiilor de Medicină, prof. Ștefan Constantinescu (UCLouvain), al senatorului Attila Laso, membru al Grupului pentru Combaterea Cancerului, și al deputatului Nelu Tătaru, președintele Comisiei pentru Sănătate și Familie și fost ministru al Sănătății din România.



Alături de reprezentanții universităților de medicină din România (Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, București și Craiova), ei au dezbătut două teme prioritare: „Transformarea digitală în sănătate: Perspective și provocări” și „Soluții digitale. Educație și cercetare în domeniul sănătății”.

Ministrul român al sănătății, Alexandru Rafila, care a avut o intervenție online, a subliniat rolul comunității medicale românești din Belgia în cooperarea bilaterală și eforturile la nivel european de asigurare a interoperabilității sistemelor medicale. Iar ministrul Sănătății din Belgia a fost prezent la simpozionul din capitala Uniunii Europene prin vocea lui Frank Robben, cel care a susținut un material dedicat politicilor de sănătate digitală în Belgia, pornind de la experiența sa de inițiator și manager al platformei guvernamentale e-Health.

Lui Gert Van Esbroeck – directorul rețelei Iris Sud din Bruxelles – i-a revenit sarcina de a prezenta evidențierea unor modalități de implementare a digitalizării în spitalele belgiene, inclusiv prezentarea unor programe de inteligență artificială utilizate în practica medicală.

Iar accelerarea interoperabilității între statele membre pentru asigurarea accesului la dosarul personal de sănătate, cu rolul facilitării acestui acces, dar și a protecției superioare a datelor personale, a fost prezentat de Ghuillaume Byk, reprezentatul Comisiei Europene (DG SANTE), iar reprezentatul Organizației Mondiale a Sănătății pe lângă UE s-a referit la promovarea aplicațiilor medicale mobile, la utilitatea unui registru electronic de sănătate și la transformarea telemedicinei în prioritate a strategiilor de dezvoltare.

Prof. Dr. Adrian Cotirleț: „Mulțumim Excelenței Sale Doamna Ambasador Andreea Păstârnac pentru onoranta invitație! Simpozionul desfășurat la Bruxelles în cadrul Diplomației medicale a fost pentru mine de un real interes privind tematica abordată și bucuria de a alinia Spitalul din Moinesti clinicilor universitare românești, de a întâlni aici colegi, nume mari ale școlilor de medicină din România. Pentru mine, Belgia are și o anume componentă de suflet, ținând cont că aici mi-am început drumul spre chirurgia laparoscopică. Sunt circa 30 de ani de la inițierea mea în chirurgia laparoscopică la Spitalul Clinic Universitar din Antwerpen, urmând apoi o serie de colaborări Moinesti-Antwerpen. Cu această ocazie, am lansat la Bruxelles, atât colegilor români, cât și belgieni, invitația de a participa la evenimentul devenit de notorietate internațională Zilele Medicale ale Spitalului Municipal de Urgență Moinești – Ediția a XIX-a, care se va desfășura anul acesta în perioada 11-13 iulie”.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri