29 martie 2024
EconomieProdusele alimentare traditionale, la control

Produsele alimentare traditionale, la control

Produsele alimentare traditionale comercializate de catre operatori economici din judet au reprezentat zilele trecute obiectul unui control riguros intreprins de Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor (CJPC). Au fost luati la bani marunti 15 agenti economici care produc si comercializeaza astfel de produse cu specific românesc. Din pacate, niciunul dintre ei nu respecta in totalitate normele legale privind conformitatea, modul de comercializare si de etichetare a produselor alimentare traditionale si a celor cu indicatie geografica ori cu denumirea de origine. La unele firme, anumite produse nu aveau pe eticheta marca, informatiile privind gramajul, denumirea producatorului si ingredientele utilizate la prepararea lor. La altele lipseau informatiile despre categoria ingredientelor folosite la fabricarea produsului traditional ori nu erau afisate la loc vizibil preturile. "In ce priveste legalitatea utilizarii termenului «traditional» sau «traditionale» si a indicatiilor geografice, unii operatori economici comercializau astfel de produse fara a avea inregistrare si atestatul de la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, ne-a spus Toader Fratila, comisarul sef al CJPC. Este vorba despre produse precum salamul italian «Maestro», pâine traditionala, zacusca de vinete, smântâna, iaurt, tocana de legume, cascaval, pastrama si altele." Fata de abaterile constatate, comisarii CJPC au dispus aplicarea a 12 amenzi, in valoare totala de 12.000 lei si patru avertismente. Unul dintre operatorii economici verificati a "incasat" si avertisment, si amenda. Pentru ca un produs sa fie atestat ca traditional, trebuie sa fie fabricat conform unui caiet de sarcini, sa fie verificat si aprobat de Ministerul Agriculturii. Caietul de sarcini va contine denumirea produsului, stabilita conform reglementarilor in domeniu, si descrierea metodei de producere sau de preparare, cu referire la traditionalitatea acestora, inclusiv a naturii si caracteristicilor materiei prime si a ingredientelor utilizate. Totodata, trebuie precizate elementele care sa prezinte evaluarea caracterului traditional al produsului, indicarea principalelor sale caracteristici fizice, chimice, microbiologice si/sau organoleptice, raportate la traditionalitate. Nu in ultimul rând vor trebui trecute cerintele minime si procedurile de verificare si control al traditionalitatii.
Elena Tintaru

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri