Numai in acest an, lemnul de rasinoase a inregistrat cresteri de pret de pâna la 30 la suta. Astfel, urmând exemplul industriasilor din Occident, producatorii locali din domeniu anunta ca si pretul mobilei din lemn masiv va creste, in perioada urmatoare.

Masura este luata pe fondul unei cereri mai mari la export pentru materia prima bruta, respectiv cheresteaua, dar si inasprirea conditiilor de exploatare a lemnului prin introducerea sistemului de urmarire prin GPS, care a dus la reducerea exploatarilor ilegale.

„S-a facut oarecum ordine, in acest domeniu, si nu se mai poate introduce lemn ilegal in piata. S-au inasprit extrem de mult pedepsele in cazul exploatarilor ilegale de lemn. Insa, dupa parerea mea, cred ca marile firme profilate pe exploatarea lemnului din paduri vor trebui urmarite si prin alte metode. Adica, marcarea arborilor care urmeaza a fi taiati sa fie facuta cu mai mult profesionalism. Cei mici oricum nu respectau nimic, taiau fara nicio jena, ca sa-si asigure ziua de mâine, nu pentru imbogatire, cum e in cazul firmelor”, sustin producatorii din industria mobilei.

PUBLICITATE

România se afla pe locul 13 la exportul de mobila. Intr-un an, exportul total de obiecte de mobilier se ridica la aproximativ 1,5 miliarde euro pe an. Produsele cele mai cerute la export sunt mobila de bucatarie si de baie, barurile, precum si cea pentru mobilarea birourilor. Potrivit Camerei de Comert Bacau, in anul 2013, 310 agenti economici din judetul Bacau au desfasurat activitate in domeniul industriei lemnului (reprezentând 3,42%). Firmele din acest domeniu au realizat, in perioada analizata, o cifra de afaceri de peste 150 milioane de euro, reprezentând 4,22% din total cifra de afaceri la nivel de judet.

„Eu produc usi din lemn masiv si tâmplarie, si in mod cert vor creste preturile, de la anul. Si la mobila pe care o produc, cea din MDF cu furnir, vor creste preturile, insa, in procent mai mic, intrucât si pâna acum era scump furnirul. Or, in contextul in care s-a anuntat ca materia prima se scumpeste cu 20-30 la suta, obligatoriu vor creste preturile si la mobila din lemn masiv cu pâna la 10 la suta. Daca ne referim la produse mai putin prelucrate, cum ar fi elementele din lemn date la export sau tâmplaria care are lemn mai mult, atunci, scumpirea va fi de pâna la 20 la suta. Si asta, in conditiile conservarii tarifelor la energie, altfel am fi discutat de cresteri mai mari de pret.” -Marinel Mironeasa, reprezentantul local al Uniunii Generale a Industriasilor din România – UGIR – 1903 si producator de mobila


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ