Procesul ade coruptie” in care sunt judecati omul de afaceri Dumitru Sechelariu, fostul viceprimar Laurian Lucas si Dorinel Ifrim a mai suferit o amanare. Instanta de la Curtea de Apel a luat aceasta decizie la
solicitarea expertului care a justificat ca nu a avut timpul necesar sa intocmeasca raportul de expertiza. Aparatorul lui Stavarache face declaratii in care contesta impartialitatea magistratilor care se ocupa de dosar. Solutia in acest dosar trebuia data de foarte mult timp, numai ca Stavarache uita astazi ce a spus ieri si incearca tergiversarea procesului prin tot felul de tertipuri.

Instanta de la Curtea de Apel Bacau a dat un nou termen pentru judecarea apelului formulat in dosarul in care sunt implicati omul de afaceri Dumitru Sechelariu, Laurian Lucas si Dorinel Ifrim. Ca si in ultimele patru termene, responsabilitatea amanarii procesului revine expertului desemnat de instanta sa stabileasca un prejudiciu cauzat Consiliului Local, in cazul in care acesta exista. De altfel, Primaria Bacau, prin primarul Romeo Stavarache s-a trecut parte civila in proces numai de dragul de a tergiversa cat se poate de mult formularea unei solutii in acest dosar. aDesi avocatul Primariei sustine ca aceasta nu a fost citata in fata instantei de fond decat la primul termen de judecata, pot sa sustin cu documente ca in faza de urmarire penala si ulterior pe fondul cauzei, primarul Stavarache a declarat in mod expres prin doua adrese succesive ca nu mai intelege sa se constituie parte civila”, precizeaza avocatul Gabi Ionita. Si avocatul Nicuta Catu, care-l reprezinta pe omul de afaceri Dumitru Sechelariu in proces a mentionat ca daca instanta nu ar fi fost de acord cu introducerea unor noi parti in cauza, dosarul era solutionat de mult timp. aDin punctul nostru de vedere toate lucrurile sunt cum nu se poate mai clare. S-au facut actele in faza de urmarire penala, ceea ce inseamna ca erau suficient de multe probe administrate si se putea da o solutie in acest dosar. Evident ca se incearca o tergiversare, pentru ca orice dosar penal care nu este rezolvat intr-un timp rezonabil are menirea a forma o impresie gresita asupra persoanelor acuzate. Ori s-a vazut foarte clar ca Dumitru Sechelariu, Laurian Lucas si Dorinel Ifrim n-au comis nici o infractiune. Ei au fost achitati de toate capetele de acuzare”, spune avocatul Catu.

Stavarache recunoaste ca nu exista prejudiciu

Desi aparatorul Primariei Bacau, implicit al lui Romeo Stavarache, arunca cu noroi asupra magistratului de la Tribunalul Bacau care a judecat cauza pentru ca i-a achitat pe cei trei ainculpati” si ca nu aa efectuat nici macar o expertiza in cauza”, lucrurile stau cu totul altfel. Potrivit adresei nr.36276 din 28 septembrie 2006 semnata si parafata atat de Stavarache cat si de secretarul Ovidiu Popovici rezulta foarte clar ca adin verificarile efectuate de Curtea de Conturi nu s-a constatat existenta vreunui prejudiciu cauzat Municipiului Bacau”. Tot Romeo Stavarache revine cu o adresa catre Tribunalul Bacau in data de 23 noiembrie 2006 si mentioneaza ca a la dosarul cauzei nu exista o expertiza din care sa rezulte un prejudiciu cert si nu exista nici un alt act al unei autoritati competente prin care sa se constate un prejudiciu cert si real”. aChiar din faza de urmarire penala, invinuitii au propus ca proba in apararea lor efectuarea unei expertize judecatoresti, dar aceasta proba a fost respinsa de catre organul de urmarire penala ca fiind neconcludenta”, precizeaza si avocatul Ionita.

Avocatul Primariei
sare la gatul judecatorilor

Avocatul Primariei contesta si impartialitatea magistratilor de la Curtea de Apel care se ocupa actualmente de dosar. aNici instanta de apel nu doreste sa clarifice dincolo de orice dubiu cui apartineau terenurile oferite la schimb. Acest fapt reiese atat din respingerea obiectivelor Primariei cu privire la aceasta chestiune, din trunchierea celorlalte cereri de probatorii si aparari, precum si din faptul ca instanta de apel nu a dispus anca AVAS-ului sa depuna contractul de privatizare a SC Letea SA, cu toate ca Primaria Bacau a solicitat acest lucru an mod expres”, a fost declaratia avocatului Cojocaru. Ce nu stie aparatorul lui Stavarache este ca insasi procurorul sef Petru Narita de la Parchetul National Anticoruptie a concluzionat ca privatizarea societatii Letea este legala. aDin probele administrate in dosar nu exista stari de fapt care sa releve savarsirea vreunei infractiuni in ceea ce priveste privatizarea SC Letea de catre inculpatul Sechelariu Dumitru”, mentioneaza in Rechizitoriu procurorul Narita.

Primarul viseaza proprietati

Terenurile de la Letea sunt un motiv de nesomn pentru primarul Stavarache. aSagetile” sale nu ezita sa faca un talmes balmes din proprietatea privata. Potrivit aspecialistilor” primarului inventator, as-au oferit la schimb terenuri care in momentul privatizarii societatii Letea ar fi trebuit sa intre de drept an proprietatea Consiliului Local, avand destinatie sportiva, culturala sau de anvatamant”. aTotusi vorbim de o proprietate privata atestata de certificat de proprietate si anexele la acest certificat (lista cladirlor, mijloace fixe ale societatii etc.) Schimburile care s-au facut au avut girul ministerului de resort, iar acolo unde acest aviz nu s-a primit, schimburile nu s-au mai efectuat. Faptul ca terenurile de la Letea sunt in proprietatea CL reprezinta aberatii. Vreau sa spun ca s-au respectat toate etapele legale inca din stadiul de proiect, inclusiv prin evaluari ale terenurilor, documentatie cadastrala, fapt care a dus si la avizarea favorabila a acestui proiect de schimb de catre comisiile de specialitate. Acel asa zis prejudiciu de 100 milioane de euro nu exista”, declara avocatul Gabi Ionita.

Inventator al sforariilor

Avocatul lui Dumitru Sechelariu, Nicuta Catu, sustine ca de fapt primarul Stavarache se afla in spatele acestor sforarii de doi bani. aSuntem in faza de apel. Primarul Bacaului, Romeo Stavarache, a vrut si dumnealui sa intervina, iar instanta a fost de acord. Ceea ce se intampla acum este de fapt o vendeta a lui Romeo Stavarache impotriva lui Dumitru Sechelariu. Actualul primar probabil ca este urmarit de imaginea fostului primar care in opt ani a realizat ceva pentru acest orasa, a precizat avocatul Nicuta Catu. Urmatorul termen pentru procesul aSechelariu” a fost fixat pentru ziua de 13 mai 2008. Sigur, procesul se va finaliza, iar cei vinovati de aceasta mascarada vor plati la randul lor.

Cineva minte

In tot acest joc electoral a aparut suma de 100 de milioane de euro si aaproximativ” 60.000 de metri patrati. Din actele de schimb rezulta clar ca terenurile din spatele stadionului municipal au un total de 38.857 mp, iar valoarea in lei stabilita de experti a fost de 32.146.337.296 lei. In contrapartida, Letea a oferit la schimb Consiliului Local 58. 329 mp, la o valoare de 32.424.031.207 lei. Cei 60.000 de mp sunt doar pure inventii ale celor care ii scutura scamele de pe sacoul lui Stavarache. Suma adusa in discutie este absolut naucitoare, chiar si la nivelul anului 2008, si asta in conditiile in care pretul terenurilor a explodat. In zona cu pricina, pretul unui metru patrat de teren nu este mai mare de 1000 de euro per metru patrat la nivelul anului in curs. Nici acum, in 2008, nu se poate vorbi de valoarea de 100 de milioane de euro. Asta daca ne ghidam dupa pretul pietei. Insa pentru Stavarache si ai sai nu conteaza decat fuga dupa voturi si vendeta politica. Scris de Lili Adochitei, Ionut Avram

Alte articole