21 iunie 2024
ActualitateProcese verbale cu rezultatele alegerilor, trimise la BEC fără ștampila de control

Procese verbale cu rezultatele alegerilor, trimise la BEC fără ștampila de control

Într-o analiză efectuată de redacția ziarului “Deșteptarea”, a ieșit la iveală o problemă alarmant de frecventă în procesele verbale ale secțiilor de votare din Bacău.

Multe dintre aceste documente includ mențiuni din partea președinților de comisie, specificând că, din cauza oboselii, nu au mai aplicat ștampila pe paginile cu rezultatele scrutinului pentru funcția de primar. Acest fenomen, observat în numeroase cazuri, ridică semne serioase de întrebare.În unele procese verbale, se precizează că ștampilele lipsesc de pe toate paginile documentului pentru că nu a existat un instructaj clar în acest sens. Deși nu toate procesele verbale prezintă aceste nereguli, numărul considerabil de documente afectate indică o problemă sistemică ce necesită atenție imediată.

Mai grav, în unele cazuri, lipsesc și semnăturile unora dintre membrii comisiei, motivul invocat fiind oboseala acestora. Unii membri ai comisiilor au decis să plece acasă înainte de finalizarea tuturor procedurilor necesare, lăsând documentele nesemnate.

Într-unul dintre cazuri, mențiunea de pe procesul verbal spune că, din cauza că tableta “nu știa să facă poza”, s-a trimis procesul verbal fără ștampila de control.

Procedura standard impune ca procesele verbale să fie transmise electronic sub forma unor tabele. Aceste tabele, create într-o aplicație dedicată, nu pot fi semnate digital, fapt pentru care, pentru confirmare, se fotografiază procesele verbale tipărite pe hârtie. Cu toate acestea, numeroasele documente examinate prezintă lipsa ștampilelor de control pe toate paginile, o omisiune ce poate pune sub semnul întrebării autenticitatea și validitatea rezultatelor.

Cel puțin în unele cazuri documentate, membrii comsiilor electorale au fost rechemați să semneze procesele verbale.spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img