23 aprilie 2024
Cultură„Printre sute de şarade”, o carte de vacanţă

De astăzi, doar în rețeaua de distribuție presă a SC DEŞTEPTAREA SA

„Printre sute de şarade”, o carte de vacanţă

A început ca orice copil/tânăr curios, mai întâi ca rezolvitor de jocuri, de rebus, în anii când acest gen era în mare vogă. După „stagiatura” obligatorie, profesorul Gheorghe Gându începe să frecventeze Cercul Rebusist „Sfinx” din Bacău, înfiinţat la începutul anilor ’70, condus de regretatul Sile Leibu, un împătimit al rebusului, dar şi un coagulator de talente, de oameni îndrăgostiţi de acest joc al inteligenţei, dublată de o cultură generală solidă, din cele mai diverse domenii.

Devine foarte repede cunoscut în lumea compunătorilor, publicând creaţiile sale în revistele şi plachetele cercului băcăuan („Cabaret rebusist”, „Varietăţi rebusiste”, „Sfinx”, dar şi în paginile ziarului „Deşteptarea” şi revistei „Ateneu”. Gheorghe Gându devine un nume, astfel că este căutat de reviste centrale de specialitate, cu tiraje impresionante la vremea aceea: „Rebus-Flacăra”, „Rebus Optim”, „Ariadna”, „Rebus Elixir”, „Alb negru”, „Filigran” etc. „Documentarea tematică este cea mai frumoasă şi grea activitate a unui rebusist.

Atât dezlegătorul cât şi compunătorul au nevoie de cultură, cum vă spuneam, de pasiune, har, interes şi de multă, multă răbdare. Un eventual eşec nu trebuie neapărat să ducă la părăsirea domeniului, trebuie să încerci şi iar să încerci, să revii, după o pauză de relaxare, până reuşeşti. Este complicat, dar plăcut atunci când descoperi soluţia”, ne-a spus profesorul Gheorghe Gându.



De la celebrul pătrat, Gheorghe Gându abordează cu succes în reviste şi pe blogurile unor colegi rebusişti enigmistica versificată, şarade, epenteze, androgine şi palindromuri.

Pentru a veni în sprijinul amatorilor de asemenea jocuri, după ce s-a verificat în timp că sunt foarte mulţi amatori ai acestor genuri, profesorul Gheorghe Gându publică prima sa carte, „Printre sute de şarade” (Editura Rovimed Publishers, Bacău, 2018), cu un titlu ce te trimite la aventură, la călătorii, de data aceasta în lumea fascinantă a cuvintelor.

„În timp, eu mi-am adunat un material foarte bogat de asemenea probleme, de enigmistică versificată, adică într-un catren am prezentat şarada, care are nişte reguli clare. Toate şaradele din această carte conţin patru versuri, primele două descriu cuvintele iniţiale, ultimele două descriu soluţia. Important este şi titlul, care conţine o idee despre domeniul din care face parte soluţia. Am descris la începutul cărţii, dar şi la fiecare capitol, toate regulile şi particularităţile, iar la sfârşit o listă cu soluţiile problemelor, citirea fiind facultativă”, ne-a mai declarat Gheorghe Gându.

În prefaţa cărţii „Joc şi har”, conf.univ.dr. Ioan Dănilă, el însuşi un împătimit al jocului de rebus, dar şi un teoretician al genului, ne semnalează şi o altă faţă a cunoscutului compunător: „Pe lângă interesul pentru şarade, epenteze şi androgine, profesorul Gheorghe Gându a inventat META-EPENTEZA, publicată pentru prima dată în revista «Rebus-Elixir», în 2014. Stilul lucrării este concis, precis şi aerisit, problemele sunt prezentate cu claritate şi acribie, făcând lectura interesantă şi folositoare”, precizează Ioan Dănilă.

Ce este o meta-epenteză? Dacă epenteza este un joc care constă în introducerea unui cuvânt în interiorul altui cuvânt, rezultând un al treilea, care este soluţia problemei (exemplu: BUTE+ARC= BĂRCUŢE, la meta-epenteză este cam acelaşi lucru, cu precizarea că cel de-al doilea cuvânt care se introduce în primul trebuie să înlocuiască o literă a acestuia. Exemplu: BA(R)AJ + LOT= BALOTAJ.

Redăm şi alte opinii despre cartea profesorului Gheorghe Gându: „«Şarade»” reprezintă o noutate în materie de enigmistică versificată. Lesne de citit, lesne de rezolvat”, afirmă Florin Vingheac, Cercul Rebusist „Sfinx” Bacău. „Gheorghe Gându este un rebusist băcăuan, ale cărui creaţii valoroase au apărut în multe reviste de specialitate, incluzând şi revistele editurii ELIXIR PRESS”, Bogdan Vald, redactor şef, Editura Elixir Press.

„Multe dintre probleme sunt accesibile şi copiilor de vârstă şcolară, ceea ce determină posibila lor utilizare în activităţi didactice”, este opinia conf.univ.dr. Ioan Dănilă.

De altfel, însuşi autorul încheie „Cuvânt-înainte”

cu următoarea recomandare: “Cartea se adresează amatorilor de jocuri rebusiste, persoanelor dornice să se amuze şi copiilor când se plictisesc de laptopuri, tablete sau smartphonuri.”

* * *

Cu androginul este o altă frumoasă poveste, pe care cititorul o găseşte în interesanta şi atractiva carte „Printre sute de şarade”, a profesorului Gheorghe Gându, care se poate achiziționa începând de astăzi, 10 iulie, din rețeaua de distribuție a presei DEŞTEPTAREA, la preţul de numai 20 de lei.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri