16 aprilie 2024
CulturăPrin subteranele dostoievskiene - ATENEU, 538

Prin subteranele dostoievskiene – ATENEU, 538

Profesorul, ziaristul, romancierul si criticul Ion Fercu s-a angajat intr-un demers care presupune o extraordinara forta, analiza si limpezime in revelarea pentru cititorul român a gândirii si creatiei marelui scriitor si filosof rus Feodor Mihailovici Dostoievski.

Meritul profesorului Fercu este cu atât mai pregnant in discursul sau deoarece depaseste granita unor cronici ocazionale, a unor analize de tip academic: Ion Fercu foloseste metodele cercetatorului, aplecându-se ca un arheolog asupra fiecarui ciob descoperit, din care, apoi, reconstruieste vasul, incadrându-l in epoca, redându-i frumusetea initiala. Multumit de rezultat, criticul priveste din sala de expozitie reactia “vizitatorilor”. Rezultatul? In numarul curent al Revistei ATENEU, Ion Fercu il aduce pe Rene Descartes, cel pus de Schopenhauer pe axa Platon-Kant, iar Hegel il pretuia pentru ca de la el incepe Cultura, sistemul lui filozofic fiind unul care are in centru rationalismul (“eu sunt ca sa gândesc”), si il confrunta cu antirationalismul lui Dostoievski (“eu sunt sa iubesc”).

Eseul Dostoievski si Descartes din “Prin subteranele dostoievskiene” – pag. 22, este unul dintre cele mai frumoase pe care le-am citit din seria celor 28 publicate pâna acum. Doi titani ai literaturii si filosofiei universale, doi sori, in jurul carora graviteaza “pamânteni” si “nepamânteni”, intr-o ordine dumnezeiasca, dar si einsteiniana.



La sectiunea proza, citim fragmente din romanul “Cum mi-am lichidat seful”, semnat de Iulian Sârbu, iar la teatru Carmen Mihalache ne conduce la Gala vedetelor de la Buzau, unde, la putere, a fost comedia. De data aceasta, Adrian Jicu trece Prutul pentru a “sta de vorba” cu academicianul Mihai Cimpoi, autor al unui impresionant Dictionar Enciclopedic – Mihai Eminescu. Pe ultima pagina, Cornel Galben publica un reportaj dintr-un pelerinaj in Tara Sfânta., Cornel Savitescu introducându-ne in “Gulagul vazut de un sef”. Un sumar foarte bine gândit, in care cititorul, consumatorul de cultura, se poate declara satisfacut intelectual. Numarul pe iunie al Ateneului este ilustrat cu creatii ale sculptorului Gheorghe Zarnescu.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri